Szerző: bzd

2000. október 21. 23:41

A SocketA processzorok túlhajtása

Rengeteg levelet kapok, amiben segítséget kértek SocketA processzorotok túlhajtását illetően. A típushibákból okulva elhatároztam, hogy írok egy átfogó, homály-eloszlató :) cikket a témáról. Lesz benne szó grafitozásról, feszültségről, hűtésről, az alaplap megforrasztásáról, különféle beállításokról, tehát jóformán mindenről. A cikk elkészítését csak egy dolog hátráltatja, ez pedig XTR. Ugyanis nála van a REV7 keményforrasztásra, de emberünk eltűnt, mint a kámfor, így amíg nincs XTR sajnos rendes hűtés sincs.
Természetesen nem henyélek, tegnap jártam Menyusnál A7V-t forrasztani. Mivel 24kOhm-os ellenállást nem kapott, ezért egy kicsivel kisebbet használtunk helyette, de ez nem jelent számottevő különbséget a végeredményt illetően. A komolyabb proci-zúzás csak holnap fog következni, mert kedvenc operációs rendszerem meghiúsította azt, hogy ma már ezzel foglalkozhassak, így egyelőre csak annyit tudok mondani, hogy jól működik a dolog és mutathatok egy képet is.

Az alaplapi jumperen a core-feszültség a kézikönyvban szereplő 1.35V-ra van állítva, de az ellenállásnak köszönhetően a proci ekkor 1.66V-ot kap.
Menjünk tovább, a túlhajtásnál a legtöbb gond a grafitozás körül van. Nagy Tamás, akinek többek között az fűződik a nevéhez, hogy anno sikeresen beapplikálta Carmageddon 2 alá a brutálisan 3Dnow! optimalizált 3dfx miniGL drivert, a következőt írta:
    ...aki Duront akar tuningolni, az figyeljen rá, hogy milyen cerkát használ az L1 Golden Bridge-ek átkötésére, mivel pont ma egy barátommal Duront tuningoltunk és sehogy sem akart működni. Aztán rájöttünk, hogy a rotringosdobozra rá van írva, hogy "polymer", azaz valami műanyagféle (régen volt kémiám:). Úgy tűnik az nem nagyon vezeti az áramot, hiába olyan mint a grafit. Szerencsére találtunk 100 éves töltős ceruza betétet, amivel aztán sikeresen lehetett átkötni a hidacskákat. Tehát óvatosan a grafitnak látszó dolgokkal, ennyi a lényeg.
A grafitozás a témája az AthlonOC új cikkének is, amiben részletesen le van írva ennek az egyébként pofonegyszerű műveletnek a ceremóniája.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról