Szerző: Hlács Ferenc

2016. szeptember 19. 09:30

Vállalati babérokra tör a BitTorrent

Ausztrál tűzoltóautókban találhatnak otthonra a BitTorrent peer-to-peer adatátviteli megoldásai, a cég új, vállalati felhasználókat célzó ágazatának, a Resiliónak hála.

Új területeken próbálkozik a BitTorrent: a peer-to-peer fájlmegosztásra építő cég lendületét új, nagyvállalati szolgáltatásokkal őrizné meg. Ilyen irányú törekvéseiről a cég korábbi vezérigazgatója, Eric Klinker a The Registernek adott interjújában beszélt. Klinker vezeti jelenleg a BitTorrent vállalati ügyfeleket célzó, Resilio névre hallgató divízióját - a cég idén júniusban jelentette be, hogy két részre választja szét tevékenységét, előbbiben az üzleti szolgáltatásokat tömöríti, míg a másikba a konzumer médiatermékek kerülnek.

A vállalati szegmens egészen új irányvonalat jelent a cég számára, noha az új ágazat egyik fő célpontja nem a szó szoros értelmében vett "vállalati" szolgáltatás: a Resilio a vészhelyzeti mobilszolgáltatások szegmensét szemelte ki magának, amelyben már meg is szerezte első, komolyabb ügyfelét, méghozzá az ausztráliai Új-Dél-Wales tűzoltóságát. A szolgálat mintegy ötszáz állomással rendelkezik a régióban, az ott parkoló tűzoltókocsik pedig, ahogy Klinker fogalmaz "életmentő információkat tartalmaznak". Ilyenek a különböző térképadatok, illetve a légi fotók is, amelyekkel az adott helyszínre érkező egységek előre felkészülhetnek a rájuk váró akadályokra.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az adatok gyors és stabil továbbítása ugyanakkor a hiányos, gyenge hálózati infrastruktúrával rendelkező területeken komoly kihívást jelent, a meg-meg szakadó kapcsolatok, újrainduló letöltések kritikus információktól foszthatják meg a szolgálatot vészhelyzeti intézkedések során. A Resilio által kínált megoldás a helyi tűzoltók által használt rendszert a torrentezésből megismert decentralizált, peer-to-peer háttérre helyezi át, így instabil kapcsolat mellett is hatékony adatátvitel érhető el, még ha nem is olyan sebességgel mint a jó hálózati lefedettséggel rendelkező fejlett, városi régiókban. A cég a technológiát a jövőben többek között a rendőrök testkamerái által rögzített anyagok továbbítására is felhasználná, illetve lényegében minden olyan területen, ahol a "big data és a rossz hálózatok találkoznak". Ennek megfelelően a megoldás elsősorban a szellősebben lakott, gyenge lefedettséggel rendelkező régiókban találhatja meg első felhasználóit.

A Resilio egyébként Connect néven már piacra dobott egy kifejezetten vállalati felhasználóknak szánt, P2P fájlszinkronizációs megoldást, amellyel "bármennyi végpont között, bármilyen hálózaton" megbízható adatátvitelt ígér a rendszergazdáknak. A cég szerint a termék akár olyan, méretes fájlokkal dolgozó területeket is képes kiszolgálni, mint például a HD biztonsági kamerarendszerek - a szoftver egyébként júliusban frissült az 1.3.5-ös verzióra, amely olyan funkciókat hozott, mint a szelektív szinkronizáció, gyorsabb adatátvitel, illetve a konfigurációs folyamat is egyszerűbb lett a korábbi változatokhoz képest.

Az nemrég leválasztott Resilio ágazat indulótőkéjét egyébként maga a nagyjából 170 millió felhasználót számláló anyacég, BitTorrent állta, de kérdéses, a vállalati részleg meddig járhat haza zsebpénzért - a kezdeményezés tehát folyamatosan kutat a befektetők után, noha egyelőre nem tudni, beálltak-e már komolyabb nevek mögé.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról