Szerző: Hlács Ferenc

2014. december 11. 15:57:00

P2P-alapú böngészőt fejleszt a BitTorrent

Peer-to-peer böngészőt fejleszt a BitTorrent, Project Maelstrom néven. Az ambiciózus projekttel a vállalat az internet megújítását tűzte ki célul - erre azonban egy darabig még várni kell, miután a szoftver jelenleg csak a meghívásos alfa verziónál tart.

Újabb saját szoftverről rántotta le a leplet a BitTorrent, a vállalat a saját üzemeltetésű cloud-tárhelyként működő Sync, illetve a titkosított peer-to-peer chatkliens, a jelenleg alfa verzióban letölthető Bleep után most egy webböngészővel állt elő, amellyel a "következő internet" alapkövét tenné le. A jelenleg Project Maelstrom név alatt futó kezdeményezés egyelőre szintén az alfa verziónál tart, és csak meghívó birtokában tölthető le.

A cég szerint a böngésző új módszerrel teszi majd lehetővé az online tartalmak fogyasztását és közzétételét, továbbá megoldást biztosíthat az internet néhány komoly problémájára is, mint például a netsemlegesség megőrzése, a személyes adatok védelme, illetve a webes tartalmak skálázhatósága. "A BitTorrent és a többi termékünk alapjául szolgáló elosztott technológia régóta egy jó példa erre, és ilyen értelemben ennek az erőnek az eljuttatása a webre teljesen természetes, ahogy a kétségek fokozódnak" - írja blogjában a cég. A vállalat ennél több részletet egyelőre nem árult el a Project Maelstrommal kapcsolatban.

ONLINE Scrum és gépi tanulás meetupjaink indulnak! Jelentkezik az ingyenes HWSW free!, immár online formátumban.

Ahogy minden egyéb termékénél, a BitTorrent itt is a peer-to-peer adatátvitelre épít majd - jó eséllyel végpontok közötti titkosítással, mint a Sync és a Bleep esetében - amelynél nincs szükség közbeiktatott szerverre az adatok elhelyezéséhez, azok az adott felhasználó számítógépén tárolódnak. A vállalat által felvázolt torrentalapú böngésző jó kezdete lehet egy decentralizált világhálónak, skálázódási problémák nélkül.

Hogy a BitTorrent pontosan hogy tervezi a projekt technikai megvalósítását, illetve milyen funkciókkal szereli fel a böngészőt az egyelőre rejtély, a következő hónapokban azonban egészen biztosan kiderül néhány további részlet a szoftverről. Akinek megmozgatta a fantáziáját a koncepció, az a Project Maelstrom  weboldalán tud tesztelőnek jelentkezni. A feliratkozókat a vállalat több csoportba osztja, a regisztrációnál alfa tesztelő, kutató, ügynökség, művész, fejlesztő, illetve kiadó pozícióba is lehetőség van besorolni magunkat. A jelentkezést követően senki ne számítson rá, hogy kapásból letöltheti a szoftvert, egy darabig még az alfa változat megjelenésére is egészen biztosan várni kell

a címlapról