Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 18. 19:10

Huszonegy magyar céget pakolt kirakatba a CEBiT idei országstandja

Az idei CEBiT-en közel két tucat magyar szereplő pakolhatta ki nemzetközi színtéren fejlesztéseit, termékeit.

Összesen huszonegy magyar vállalkozás mutathatta be fejlesztését a CEBiT idei országstandján. Az elsősorban pályázat útján kiválasztott cégek a tavalyi évhez hasonlóan a Digitális Jólét Program keretében, állami támogatással jelenhettek meg a hannoveri kiállításon, ahol országunk egy impozáns, 400 négyzetméteres standdal képviseltette magát. Az összesen 340 millió forintos befektetés az elvárások szerint többszörös, a "legpesszimistább" kalkulációk alapján is harminc-negyvenszeres megtérülést hozhat hosszútávon. A négy nap során tapasztalt érdeklődés alapján nem tűnik elrugaszkodottnak az elvárás, különösen annak fényében, hogy a magyar IKT szektor exportja dinamikus, évente 20-25 százalékos gyarapodást mutat.

Az pavilon a tavalyi évhez hasonlóan (először 2017-ben volt önálló magyar stand a CEBiT-en) elsősorban cégkirakatként funkcionált, ahol többek között befektetők szemezgethettek a digitális gazdaság gyümölcseiből. A bemutatóknak, illetve előadásoknak is otthont adó pavilon egyedire sikerült, a többi ország standjához képest pedig kifejezetten figyelemfelkeltő volt. Idén "kilépünk a családi otthonból a magyar településekre, a kistelepülésekre, kisvárosokba és nagyvárosokba, és megmutatjuk, hogy a magyar digitális fejlesztések hogyan tudnak hozzájárulni a polgárok jólétének leginkább kézzelfogható, leginkább gyakorlati értelemben vett gyarapodásához" - mondta a miniszterelnöki biztos.

cebit18_hunstand

A standnál megjelent magyar cégek közül tizenkettő kiállítóként, kilenc pedig szakmai előadóként volt jelen. A résztvevőket egy pályázat segítségével választotta ki több mint 50 jelentkezőből az IVSZ, szem előtt tartva a rövidtávú, a következő 3-5 évre szóló digitális stratégia kialakítás. Ennek szellemében többek között kiállíthatott a már HWSW hasábjain is megjelent Parkl, amely a parlagon heverő parkolókapacitást vonja be a városok vérkeringésébe egy házon belül fejlesztett hardveres platform, illetve egy mobilalkalmazás segítségével. A boltok tulajdonosai számára legalább ennyire hasznos lehet a Poseidon szoftveres megoldása, amelyet a bolti lopások megelőzésére, illetve a tettesek kézre kerítéséhez fejlesztettek. Egyelőre kevésbé látványos, ám annál ígéretesebb prototípussal volt jelen a Holografika, amely saját fejlesztésű, 3D megjelenítésre képes LED paneljével a kereskedelmi felhasználást célozza majd, az ígéret szerint a 2D-s modellek áráét.

Az idei évre alaposan megújult CEBiT-en több mint 70 országból közel 3000 kiállító szerepelt. A meghatározó nagyvállalati szereplők (pl. SAP, IBM, HPE, Oracle, Salesforce, Telekom, Huawei) mellett több száz startup olyan kurrens témákkal mint a mesterséges intelligencia, a virtuális- és kiterjesztett valóság (VR/AR), a robotika, a mobilitás (önvezető járművek, drónok), az IoT, vagy éppen a security. Bár a pontos látogatói számot egyelőre nem közölte a főszervező Deutsche Messe, a korábbi prognózis 200 000 főről, és több tízezer üzleti döntéshozóról szólt.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról