Szerző: Asztalos Olivér

2018. május 2. 16:22

Az alapítóhoz kerülhet vissza a Withings

A korábbi társalapító és elnök Eric Carreelhez kerülhet vissza az egészségügyi okoskiegészítőkről ismert Withings (vagy újabban Nokia Health) a katasztrofálisan sikerült finn kitérő után.

A Nokia ma hivatalos közleményben tudatta, hogy exkluzív tárgyalásokba kezdett Carreellel, amely jó eséllyel megegyezéssel zárul majd. A vállalat állítása szerint a divízió eladása az új üzleti irány része, amellyel a Nokia teljes gőzzel a B2B és licencelési tevékenységek felé veszi az irányt, kvázi teljesen dobva a konzumer termékvonalat. Amennyiben a tárgyalások végére pont kerül, úgy még ebben a negyedévben, vagyis júliusig lezárulhat a tranzakció. Arról egyelőre nincs információ, hogy mennyiért cserélhet (ismét) gazdát a viszonylag népszerű márka, mint ahogy azt sem tudni, hogy milyen sorsot szánhat neki a (potenciális) régi-új tulajdonos.

Az értékesítés híre alapvetően nem új, hisz ahogy arról már február közepén a HWSW is beszámolt, a Nokia stratégiai felülvizsgálatot folytatott digitális egészségügyi üzletágában. A bejelentésre azután került sor, hogy a vállalat a tavalyi utolsó negyedéves pénzügyi negyedéves jelentésében 164 millió dolláros leírást könyvelt el a két éve 191 millió dollárért felvásárolt Withings egészségügyi startup felvásárlásából - vagyis a megvett cég értékének túlnyomó részét a Nokia veszteségként könyvelte el.

nokiawithings

"A digitális egészségügyi üzletág stratégiai felülvizsgálata lehet, hogy maga után von, de lehet hogy nem tranzakciót vagy másfajta változást. Bármilyen további bejelentésre akkor kerül majd sor az ágazattal kapcsolatban, amennyiben és amikor szükséges. A szabadalmakért felelős üzletág, a márkakapcsolatok és a technológiai licencekért felelős ágazatok [így a Nokia márkás okostelefonok] a Nokia Technologies-en belül nem tartoznak a felülvizsgálat fókuszába." - mondta a tél végi közlemény.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Az üzletág eladása azért is meglepő, mert a Withings felvásárlásakor még a digitális egészségügy kiemelt szerepét hangsúlyozta stratégiájában a Nokia, amelynek hosszútávon nagy szerepet szánt, és jelentős profitra számított. Ma már látszik, hogy a kincstári optimizmus gyakorlatilag teljesen alaptalan volt, a felvásárolt Withings termékek jóval kevésbé voltak jövedelmezők, mint azt a cég gondolta. A nehézségekhez hozzáadódott, hogy az elmúlt időszakban a piac sem kedvezett igazán az okoskiegészítőknek, az eladások stagnáltak, és több más nagyvállalatot is meghátrálásra késztettek, a Nokia tehát rosszul időzítette a megjelenését a piacon.

Nokia Health: élt 2 évet

A finn cég még 2016 áprilisának végén jelentette be, hogy 170 millió euróért felvásárolja a francia Withingset, hogy az elektronikai termékek piacán is megpróbálja kamatoztatni hírnevét. Az egészségügyi okoseszközök jó belépési pontnak ígérkeztek, mivel a piac felosztása még viszonylag az elején járt. Például a Philips még csak ezt követően kezdett versenybe szállni saját termékeinek megjelentetésével, a Withings viszont már egy ismert márkanévnek számított. A jellemzően közép- és felsőkategóriás eszközöket a felvásárlást követően saját brandje alá sorolta a Nokia, tavaly február végén pedig a népszerű kütyüket átmárkázta Nokia Healthre a finn vállalat, ezzel párhuzamosan pedig újragondolta az okoseszközöket kezelő Health Mate alkalmazást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról