Szerző: Habók Lilla

2018. május 23. 10:30

Felvásárlással okosítaná a Cortanát a Microsoft

A Microsoft a párbeszédre épülő szolgáltatásain szeretne javítani az új felvásárlással. A Semantic Machines a terület neves kutatóit és fejlesztőit gyűjtötte össze, amelyet a redmondi vállalatnak sikerült most megszerezni.

Felvásárolja a Microsoft a Semantic Machines mesterséges intelligenciával és ezen belül is a párbeszédes AI képességek fejlesztésével foglalkozó startupot - írja a Microsoft közleménye. Az elmúlt néhány évben ugyan sok cég kezdett el foglalkozni a különböző botokkal és virtuális asszisztensekkel, de ezeknek tudása még mindig nagyon alapszinten mozog, csak egyszerű parancsokat tudnak teljesíteni, miközben nem képesek megérteni az emberek hagyományos beszédmódját. A természetes nyelv pontosabb felismerését, leképezését vizsgálja a konverzációs vagyis párbeszédes AI, amivel a Semantic Machines csapata is foglalkozik.

Az ismeretlen összegért bekebelezett startup még 2014-ben alapult, a terület neves képviselőinek vezetésével, mint például Dan Klein Berkeley-professzor, Percy Liang Stanford-professzor és Larry Gillick, aki korábban az Apple beszédtudományért felelős csapat vezetőjeként dolgozott. Úgyhogy a felvásárlással lényegében nem egy terméket nyer a Microsoft, hanem egy szakértőkből álló teljes csapatot. Ráadásul emellett a vállalat a Berkeleyn is létrehoz egy kiválósági központot, ahol a kutatók rögtön bevonhatják a párbeszédes AI kutatásokba az érdeklődő hallgatókat is, így a vállalat még az utánpótlásról is tud gondoskodni.

semantic_machines_pelda

A Microsoft a céggel együtt felvásárolt szakértőkkel a jelenlegi chatbotos, a Cortana virtuális asszisztenshez kapcsolódó és egyéb beszélgetős AI szolgáltatásait szeretné fejleszteni. A 2016-ban bemutatott, Azure-ben futó és szolgáltatásként igénybe vehető Cognitive Services megoldáscsomagot a vállalat közlése szerint már 1 millió fejlesztő használja. A rendszeren keresztül különböző API-kkal dolgozhatóak fel a változatos bemenetek, mint például a szöveges input és a hanganyagok, melyen keresztül a rendszer azonosítja a parancs paramétereit, például a rendelésre utaló igét és a kapcsolódó feltételeket.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Ezeket a képességeket vehetik igénybe többek közt az Azure Bot Service-re épülő chatbotok is, amelyet pedig a Microsoft szerint már 300 ezer fejlesztő használ, többek közt kereskedelmi és információs chatbotok létrehozásához. Minden felsorolt esetben sokat jelentene a felhasználók szempontjából, ha a botokkal a kommunikáció minél természetesebb lehetne, és többet értenének meg a kérésekből. Úgyhogy a Semantic Machines fejlesztői ezen fognak javítani a felvásárlás véglegesedésétől kezdve.

A Google is ehhez hasonló fejlesztéseken dolgozik a legutóbbi I/O fejlesztői konferencia szerint, ahol az Assistant elég meggyőző módon foglalt például időpontot a fodrásznál, amivel a vállalat szintén a természetes nyelvi képességeit igyekezett szemléltetni. Úgyhogy most ez a harc látszódik a beszélgetés alapú szolgáltatásokat is fejlesztő technológiai óriások között. A Google-nek azonban nemrégiben sikerült néhány tucatot vesztenie az AI-jal foglalkozó értékes fejlesztői közül, mikor nem zárta le a Pentagonnal közös automatizált megfigyelési projektet. A Google mellett viszont a Microsoft is tekintélyes AI kutatás-fejlesztési csapattal rendelkezik, de már 2016-ban akadtak problémái a Tay twitterbottal, amely a párbeszédalapú megértést igyekezett szemléltetni, de a trollok 24 órán belül rasszista és szexista kifejezések megismétlésére tanították be. Érthető, ha a Microsoft a későbbiekben az ilyen jellegű problémákat szeretné elkerülni termékeiben és szolgáltatásaiban, amiben a most felvásárolt startup segítheti.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.