Szerző: Habók Lilla

2018. május 9. 16:15

Google: minden szolgáltatás lépjen egyet előre!

Elég sok új funkciót tartogatott a Google az idei fejlesztői konferenciájára. Megújul a Google Assistant, a Maps, a News, a Photos és a Lens is.

Ahogy a legtöbb technológiai nagyvállalat konferenciáin, úgy a Google I/O-n is a legtöbb bejelentés valahogyan a mesterséges intelligenciához és a gépi tanuláshoz kapcsolódott, amelyet a fejlesztők sok funkcióba próbálnak becsempészni. A Google részéről már az elmúlt évben is egyértelmű volt ez a törekvés, ahogy a cég egyre inkább gyakorlatban is hasznosíthatóvá próbálja faragni az évtizedes alapkutatásokat és versenyelőnnyé kovácsolni a sok tekintetben élen járó AI megoldásait.

Assistant

A legfontosabb bejelentés talán a Google Assistanthez kapcsolódik, amely rengeteg új nyelven elérhetővé vált - de még mindig nem tanult meg annyira magyarul, hogy itthon is működjön. A rendezvényen elhangzott, hogy a cég virtuális asszisztense már 500 millió eszközön (túlnyomó részt telefonokon) érhető el és 40 autómárkával működik együtt. A következő hetektől kezdve pedig még "természetesebb" lesz a Assistanttal folytatott beszélgetés, mivel nem kell majd minden alkalommal a "Hey Google" kifejezéssel megadni a parancsot, hanem elég csak az elején, majd "folytatólagosan" lehet kérdezni a segédtől, és egyszerre több kérdést is fel lehet tenni.

Elég meggyőző szemléltetést is láthattunk arra, hogy az Assistant a jövőben ténylegesen működhet személyi asszisztensként - telefonon is tud foglalásokat intézni a felhasználó helyett, akár a fodrászhoz akar bejelentkezni vagy egy étteremben több főre asztalt foglalni. Sundar Pichai vezérigazgató kiemelte, hogy a rögzített hangfelvételeken a rendelést felvevő fél nem volt tudatában annak, hogy a másik fél egy virtuális asszisztenssel beszél. A segéd meggyőzően válaszolt az összetett kérdésekre, és intézte a foglalást a megadott utasításoknak és a szabad naptári időpontoknak megfelelően. Tehát jól kezelte a kontextust és a "nyelvi nüanszokat" is, ami már szinte ijesztő, és bizonyos etikai kérdéseket fel is vet: kell-e egyértelműen informálni a másik felet arról, hogy nem hús-vér emberrel, hanem egy beszélő chatbottal beszélget?

Lenovo-Smart-Display

Mint ahogy a végre bejelentett és demón szemléltetett Smart Display eszközökkel sem, amelyek júliustól kaphatók majd. Ezek a Google válaszai az Amazon-féle Echo Showra, amelyekben a Google Assistant jelenik majd meg vizuális formában. Az otthonokban szánt eszközök képesek lesznek YouTube videókat is lejátszani, ami a Google szerint például a főzésben jelenthet segítséget. Ahogy a napokban már megírtuk, a vállalat az elmúlt hónapokban több gyártóval is együttműködött az IoT platform használata kapcsán, így Lenovóval is, amelynek okoskijelzője az Assistantnak fog otthont adni.

Sok lehetőség van még a kamerákban

Több bejelentés is az okostelefonok kamerájához kapcsolódott valamilyen formában. Nem is csoda, mivel a Google Photos valószínűleg már sokak alapértelmezett fotótárolójaként szolgál az ingyenessége és az egyszerű kezelhetősége miatt. A bejelentés szerint naponta 5 milliárd fotót tekintenek meg a szolgáltatásban a felhasználók. A "következő hónapoktól" kezdve pedig egyszerűbb lesz a fotók korrigálása, például ajánlott képforgatás vagy fényerő-korrekció.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x)

Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Hogyan akadályoz meg egy fejlesztő 14 karakterrel egy hackertámadást (x) Sokszor gondoljuk, hatalmas erőfeszítés ellehetetleníteni egy támadást, pedig nem feltétlenül.

Továbbá lesznek különböző ajánlott műveletek is, például a rendszer az esküvői fotók közül kiválogatja az egy személyről készült képeket, és azokat egyszerűen el lehet küldeni a portréalanynak - a személyek felismerése egyébként csak az amerikaiak számára működik, mivel már a jelenleg hatályos uniós adatvédelmi normáknak sem felel meg. Ennél még hasznosabb, hogy például a fotón lévő dokumentumok PDF-re is át lehet majd alakítani, vagy a rendszer a fekete-fehér fotókat képes lesz magától kiszínezni.

Több érdekes újdonság érkezik a "következő hetekben" a Google Lens szolgáltatással kapcsolatban is. A "Smart text selection" felismeri majd a szavakat például posztereken, névjegykártyákon vagy közlekedési táblákon. A kameraképen ki lehet majd jelölni a szavakat, lemásolni vagy rákeresni például egy éttermi menü összetételére. A "Style match" megmutatja milyen hasonló berendezések vagy öltözék kiegészítők vannak, amik illenek az adott stílushoz, miközben figyelembe veszi majd a méretet, szögeket, anyagot vagy a világítást. A valós idejű keresés a Lensben pedig proaktívan rákeres, és meg tudja állapítani milyen könyv vagy poszter szerepel a képen, és lejátssza a kapcsolódó előadó videóját is.

Fejlődik a Google Maps

A Google Maps már régóta nem csak az egyszerű útvonaltervezésről szól, hanem például a helyi vállalatok népszerűsítéséről is, részben a felhasználók értékelései alapján. A térképet a mostani bejelentés szerint már 1 milliárdan használják, a személyre szabott funkciókkal pedig a Maps újabb versenyelőnyökhöz jut. A "For You" funkció részletezi majd mit lehet tudni a környezetben található éttermekről vagy kávézókról - azon a héten mi a legnépszerűbb, mi van nyitva és milyen új helyet lehet kipróbálni. A "YourMatch" pedig a felhasználó korábbi értékelései alapján azt is megmutatja, hogy az ajánlatok hány százalékban passzolnak a felhasználó ízléséhez.

google_maps_ar_mode

Mi sem mutatja jobban a Maps törekvését a helyi üzletek népszerűsítésére, hogy havonta 9 milliárdan veszik fel a térképen keresztül a kapcsolatot a cégekkel, ezek közül több mint 1 milliárd telefonhívás, és 3 milliárd útvonaltervezés az adott helyre. Állítólag már teszteli a vállalat, vélhetően Amerikában, hogy hogyan tudnak a cégek új ajánlatokat közzétenni, és foglalásokat is rögzíteni a rendszeren keresztül.

Végre a listák készítésének módján is változtat majd a vállalat, amely ugyan létezett, de használata nagyon körülményes volt, és megosztani sem lehetett. A nyáron érkező Shortlist megoldásban viszont már az ígéret szerint könnyen lehet a listákhoz helyeket hozzáadni, majd megosztani azt az ismerősökkel. Sőt, a csoportból mindenki szavazhat majd, hogy például melyik éttermet szeretné meglátogatni, és oda lehet szervezni a következő baráti találkozót. Ezzel a Maps egyébként ráméri a végső csapást a rég elfeledett Foursquarre, amely egykor piacvezető volt az étterem, kávézó és egyéb ajánlók területén, de az információs szolgáltatás és a játékosított Swarm kettéválasztásával elvesztette a cég a versenyt. A Foursquare-rel már évekkelt ezelőtt lehetett listákat is készíteni, és keresni is azok között, hogy például hol vannak a legjobb kézműves kávézók vagy vegán hamburgerek - a listák áttervezésével viszont a Maps már ezt a versenyelőnyt is elveszi a konkurenstől.

Azért az útvonaltervezés is fejlődik majd, szintén a kamera összekapcsolásával ("Visual Positioning System"), meg lehet majd állapítani a térképen, hogy hol áll a felhasználó, és ahhoz képest merre van a célpont. A Google ezzel kapcsolatban a kiterjesztett valóságot is beveti, így a térkép ki tudja írni, hogy a környezetben mi micsoda és nyilakkal vagy akár kis rókával mutatja, hogy merre kell menni.

Tényleg jön az új Google News

Ahogy a napokban beharangoztuk, valóban meg fog újulni a Google News, és a Google I/O-n már az is látszott, hogy hogyan - a Google Material Design alapjain. Sokkal hangsúlyosabbak lesznek a fényképek és videók, utóbbiak viszont nem kizárólag a YouTube-feltöltéseket tartalmazzák majd, hanem a teljes webről merítenek. Az új funkciók közül a newscasts segít majd érdekes híreket felfedezni a rövid kártyaformátumú hírekkel, a full Coverage pedig az adott pillanatban legfontosabb helyi híreket mutatja be részleteiben. Méghozzá a Google News egyik fontos törekvése, hogy csökkentse a szűrőbuborékot, és így a szolgáltatásban a felhasználók több nézőpontból (vélemények, elemzés, tények), de hiteles forrásokból megismerhessék a fontos híreket.

4 alkalmas, 12 órás biztonságos szoftverfejlesztés alapjai és Scrum otthonról képzésekkel köszönünk el 2020-tól.

a címlapról