Szerző: Habók Lilla

2018. május 18. 12:58

Digitalizációra, innovációra és oktatásfejlesztésre fókuszál az IVSZ

Évet értékelt és egy elnökségi tagot cserélt az IVSZ az éves közgyűlésén. A következő években is a cégek digitális átállítása az informatikai oktatásfejlesztés lesz a központi téma.

Megtartotta éves közgyűlését az IVSZ Szövetség a digitális gazdaságért, ahol Laufer Tamás szövetségi elnök értékelte a 2017-es év eredményeit. A szervezet a legfontosabb teljesítményének a digitalizáció fontosságának elterjesztését tartja, és hogy ezt kormányzati szintre is sikerült emelni. Úgyhogy a következő években szintén a digitalizációt, az innovációt és az oktatásfejlesztést (röviden: DIO) nevezte meg az IVSZ tevékenységeinek súlypontjaiként.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja!

December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Éles a modern webfejlesztés és CI/CD meetupjaink programja! December 29-30-án folyatódik a HWSW online meetup-sorozata.

Nem igazán volt más a központi téma az előző évben sem, ahogy ez az évértékelő beszédből is kiderült. Az IVSZ elnöke a konkrét projektek közül az Ipar 4.0 platform keretében a Mintagyár projekt elindítását nevezte meg, valamint a továbbfejlesztett Digitális Agrárstratégia kormányzati stratégiává emelkedését. Ezenkívül Laufer kiemelte a szervezet 5G Koalícióban vállalt munkáját is, amellyel hozzájárult, hogy "Magyarország a világon elsők között vezethesse be a legújabb generációs (5G) mobiltechnológiát" - írja a közlemény.

A legfontosabb viszont talán az informatikai oktatásfejlesztés kérdése, amelynek a közoktatásban és a felsőoktatásban is nagy relevanciája van. Ennek kapcsán végrehajtási szakaszba lépett a Digitális Oktatási Stratégia, amelyben a digitális kompetenciafejlesztés már központi elemként jelenik meg a közoktatásban. Szintén az oktatásfejlesztés területén elért eredmény, hogy a BME-vel és az EMMI-vel közösen 2018 szeptemberétől elindul az új 2+1 éves üzemmérnök-informatikus (BProf alapképzés), amely gyakorlatorientáltabb informatikus képzést kínál a hallgatóknak - a képzés programja itt tekinthető meg. Az informatikus szak népszerűsítése következtében 2017-ben egy "trendforduló történt", ugyanis 10 év csökkenést követően 2017-ben először nőtt, ráadásul rögtön 10 százalékkal az informatikus szakokra jelentkezők száma.

ivsz_bprof_kepzes

Részlet az üzemmérnöki képzést bemutató 2017-es diasorozatból

Ez azért is jelentős, mivel a tavaly megkérdezett cégvezetők kifejezetten hangsúlyozták, hogy szeretnének egyetemen végzett informatikusokat felvenni (a gyorstalpalókon végzett hallgatók mellett), de nagyon kevés elérhető munkaerőt találnak, egyrészt a kevés jelentkező, másrészt az egyetemi padból a cégekhez átcsábított hallgatók miatt. Az informatikus diploma népszerűsítésével és a rövidebb, kifejezetten gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus alapképzés elindításával viszont hosszabb távon megoldódhat ez a probléma.

Az eredmények áttekintése mellett az IVSZ a közgyűlésen elnökségi tagokat is választott. Egyetlen csere történt, a nagyvállalati tagozat élére Ambrus Zsolt helyett a BlackBelt kereskedelmi igazgatója, Wolf András került. A többi méret szerinti tagozat vezetője folytatja munkáját, ahogy a kiemelt szerepben lévő, digitális transzformációs alelnöki feladatokat ellátó Jakab Rolandot is újraválasztotta a közgyűlés. Úgyhogy az elnökséggel közösen folytatja az IVSZ a vállalkozások digitális átalakításának ösztönzését.

a címlapról