Szerző: Habók Lilla

2018. május 18. 12:58

Digitalizációra, innovációra és oktatásfejlesztésre fókuszál az IVSZ

Évet értékelt és egy elnökségi tagot cserélt az IVSZ az éves közgyűlésén. A következő években is a cégek digitális átállítása az informatikai oktatásfejlesztés lesz a központi téma.

Megtartotta éves közgyűlését az IVSZ Szövetség a digitális gazdaságért, ahol Laufer Tamás szövetségi elnök értékelte a 2017-es év eredményeit. A szervezet a legfontosabb teljesítményének a digitalizáció fontosságának elterjesztését tartja, és hogy ezt kormányzati szintre is sikerült emelni. Úgyhogy a következő években szintén a digitalizációt, az innovációt és az oktatásfejlesztést (röviden: DIO) nevezte meg az IVSZ tevékenységeinek súlypontjaiként.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Nem igazán volt más a központi téma az előző évben sem, ahogy ez az évértékelő beszédből is kiderült. Az IVSZ elnöke a konkrét projektek közül az Ipar 4.0 platform keretében a Mintagyár projekt elindítását nevezte meg, valamint a továbbfejlesztett Digitális Agrárstratégia kormányzati stratégiává emelkedését. Ezenkívül Laufer kiemelte a szervezet 5G Koalícióban vállalt munkáját is, amellyel hozzájárult, hogy "Magyarország a világon elsők között vezethesse be a legújabb generációs (5G) mobiltechnológiát" - írja a közlemény.

A legfontosabb viszont talán az informatikai oktatásfejlesztés kérdése, amelynek a közoktatásban és a felsőoktatásban is nagy relevanciája van. Ennek kapcsán végrehajtási szakaszba lépett a Digitális Oktatási Stratégia, amelyben a digitális kompetenciafejlesztés már központi elemként jelenik meg a közoktatásban. Szintén az oktatásfejlesztés területén elért eredmény, hogy a BME-vel és az EMMI-vel közösen 2018 szeptemberétől elindul az új 2+1 éves üzemmérnök-informatikus (BProf alapképzés), amely gyakorlatorientáltabb informatikus képzést kínál a hallgatóknak - a képzés programja itt tekinthető meg. Az informatikus szak népszerűsítése következtében 2017-ben egy "trendforduló történt", ugyanis 10 év csökkenést követően 2017-ben először nőtt, ráadásul rögtön 10 százalékkal az informatikus szakokra jelentkezők száma.

ivsz_bprof_kepzes

Részlet az üzemmérnöki képzést bemutató 2017-es diasorozatból

Ez azért is jelentős, mivel a tavaly megkérdezett cégvezetők kifejezetten hangsúlyozták, hogy szeretnének egyetemen végzett informatikusokat felvenni (a gyorstalpalókon végzett hallgatók mellett), de nagyon kevés elérhető munkaerőt találnak, egyrészt a kevés jelentkező, másrészt az egyetemi padból a cégekhez átcsábított hallgatók miatt. Az informatikus diploma népszerűsítésével és a rövidebb, kifejezetten gyakorlatorientált üzemmérnök-informatikus alapképzés elindításával viszont hosszabb távon megoldódhat ez a probléma.

Az eredmények áttekintése mellett az IVSZ a közgyűlésen elnökségi tagokat is választott. Egyetlen csere történt, a nagyvállalati tagozat élére Ambrus Zsolt helyett a BlackBelt kereskedelmi igazgatója, Wolf András került. A többi méret szerinti tagozat vezetője folytatja munkáját, ahogy a kiemelt szerepben lévő, digitális transzformációs alelnöki feladatokat ellátó Jakab Rolandot is újraválasztotta a közgyűlés. Úgyhogy az elnökséggel közösen folytatja az IVSZ a vállalkozások digitális átalakításának ösztönzését.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról