:

Szerző: Asztalos Olivér

2018. június 6. 13:45

AMD: azért is miénk lesz a legerősebb asztali CPU!

A tetőfokára hág a magverseny, hisz 24 órát sem kellett várni ahhoz, hogy az AMD ráígérjen konkurensére. A kisebbik x86-os szereplő ugyanis mai computexes rendezvényén bejelentette, hogy a második generációs Threadripper szériával egy harminckétmagos (igen, 32) asztali processzort is piacra dob. A magszám szempontjából rekordernek számító CPU egyes, az összes végrehajtószálat kihasználó munkafolyamatok alatt felülmúlhatja az Intel, egyelőre szintén tervezés alatt álló termékét.

A Threadripper 2 a magszámon felül nem hoz forradalmi fejlesztéseket, az AMD Zen-alapú, második generációs HEDT platformja a tavaly megismert úton megy tovább. Mindez dióhéjban annyit tesz, hogy a 14 nanométeres Zeppelin lapkákat a tavasszal bemutatott ráncfelvarrott, 12 nanométeres variánsokra cseréli a tervezőcég. Ezzel együtt az Epyc szerverprocesszoroknál is alkalmazott SP3/TR4 tokozás marad, a magszám duplázáshoz ugyanakkor már az áramkörön kialakított mind a négy helyre kerül egy teljes értékű, nyolcmagos lapka.

tr2forrás: AnandTech

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét!

A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

Nyerd meg az 5 darab, 1000 eurós Craft konferenciajegy egyikét! A kétnapos, nemzetközi fejlesztői konferencia apropójából a HWSW kraftie nyereményjátékot indít.

A 12 nanométeres Zeppelinnek hála a turbó hatékonysága, illetve a memóriavezérlő teljesítménye is javul. Utóbbit a Threadripper 2 ki is használja majd, a platform ugyanis már hivatalosan támogatni fogja a DDR4-3200 szabványú modulokat, amelyekkel négycsatornás módban 100 GB/s-ra tornászható fel a maximális memória-sávszélesség. Utóbbira szüksége is lehet az időközben duplájára emelkedő, immár legfeljebb 32 darab magnak, amely egyben 64 darab végrehajtószálat is jelent.

A desktop környezetben mindenképpen rekordnak számító harminckét processzormag a tervek szerint viszonylag magas, 3 GHz-es alapórajelen ketyeg majd. A turbóra 3,4 GHz-et közölt az AMD, amely ugyanakkor megjegyezte, hogy a frekvencia nem végleges, így az jó eséllyel feljebb kúszik még néhány száz megahertzet. Mindezen értékekhez egy relatíve barátságosnak, ám az asztali processzorok piacán mégis rendkívül magas, 250 wattos TDP érték társul, amely 39 százalékkal múlja felül az első széria 180 wattjánál. Az AMD szerint ugyanakkor ez az érték egy megfelelően izmos léghűtéssel még kezelhető, egy esetleges túlhajtáshoz azonban borítékolhatóan elő kell majd venni a vízhűtést.

tr2_slide

A számottevően megemelkedett TDP ugyanakkor nem csak a hűtés, hanem az alaplapok szempontjából is felvet pár kérdést. Egyes, már piacon lévő X399-es modellek ugyanis nem biztos, hogy megbirkóznak majd a közel 40 százalékkal nagyobb értékkel, így könnyen lehet, hogy néhány alaplap a kompatibilitáshoz szükséges alapvető feltételek megléte ellenére sem támogatja majd a 250 wattos Threadripper 2-ket. Ezt az alaplapgyártók vélhetően annyira nem sajnálják, pár cég ugyanis már el is készítette az acélosabb, 18-20 fázissal szerelt termékét.

Arról egyelőre nincs információ, hogy ezek pontosan mikor kerülnek piacra, mint ahogy arról sincs, hogy a Threadripper 2 mikor lát napvilágot. Egyes pletykák szerint az AMD valamikor augusztusban állhat elő a végleges termékekkel, amellyel jelen állás szerint az Intel tegnap felvillantott huszonnyolcmagos Core i9-e elé vághat. Utóbbiról időközben kiderült, hogy az 5 GHz-es órajelet csak mutatóba állították be a gyártó mérnökei. Ahhoz ugyanis nem csak egy speciális, 29 fázisú tápellátással szerelt alaplap, de egy fázisváltásos processzorhűtés is társul, mivel a processzor fogyasztása az 1000 wattot nyaldosta. Ez alapján kizárható, hogy az Intel megoldásának alapórajele 5 GHz környékén lenne, jelen állás szerint reálisabbnak tűnik egy 3-3,5 GHz-es érték.

A magháborúhoz kapcsolódó érdekes adalék, hogy az AMD vélhetően nem számított az Intel huszonnyolc magos termékére. Egy jó eséllyel korábban megírt, időzített tweet alapján csak a huszonnyégy magos, amúgy szintén érkező modellel készült az AMD, amely a tegnapi inteles bemutatót követően változtatott tervén, és húzta elő az amúgy a jelenlegi architektúra maximumát jelentő, harminckétmagos opciót.

Jól halad a 7 nanométeres termékek fejlesztése

A pár hónapon belül esedékes Threadripper mellett a távolabbi jövő fejlesztéseiről is ejtett néhány szót az AMD. A vállalat számára vélhetően messze legfontosabb, második generációs Epyc processzorok fejlesztése jól halad, a tervezőcég fejlesztőlaborjában már vannak működőképes mintapéldányok, amely megfelel az előzetes várakozásoknak. Mindez annyit tesz, hogy jelen állás szerint tartható a jövő évi, valószínűleg a nyári hónapokban esedékes piaci rajt.

Az AMD számára ez kiemelt prioritással bír, hisz ezen múlhat, hogy sikerül-e feljebb lépni az Intel által uralt szerveres piacon. Az Epyc első generációja bár kedvező fogadtatásban részesült, a Xeonokhoz viszonyított előny bizonyos esetekben nem egyértelmű. A második generációs Epyc esetében fordíthat az AMD, a hírek szerint ugyanis már negyvennyolcmagos modellek is érkeznek, amelyek a 7 nanométeres gyártástechnológiának hála versenyképes órajelekkel és TDP értékkel rendelkezhetnek - ezek pedig könnyen elcsábíthatják a hyperscale szolgáltatókat.

Vega_7nm

Ugyancsak fontos a bányászpiacot leszámítva mindeddig igen harmatos sikereket elért Vega jövője. Ahogy már korábban kiderült, az AMD dolgozik a mikroarchitektúra 7 nanométeres zsugorításán, amelynek első mintapéldányai már ugyancsak működnek. A computexes bemutatón egy ilyet már be is mutatott a cég, ugyanakkor a fejlesztés főbb paramétereiről egyelőre semmi nem derült ki. A pár pillanatra felmutatott GPU területe az AnandTech számításai alapján nagyjából 330 négyzetmilliméter, amely a Vega 10 értékénél magasabb végrehajtószámot sejtet. A magazin egyébként a grafikus processzor mellett elhelyezkedő négy darab, egyenként 8 gigabájt kapacitású HBM2 memórialapka alapján kalkulált.

A 7 nanométeres Vegát továbbra is adatközpontos felhasználásra, gépi tanulásos műveletekhez szánja az AMD, ami rossz hír lehet a játékosok számára. A GPU-ra épülő kártya (vagy kártyák) mintapéldányait már szállítja az AMD, a kereskedelmi rajtra pedig valamikor az év második felében kerülhet sor, amely pozitív változás a korábban ígért, 2019-es bemutatóhoz képest.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:42

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.