Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Ősszel is lesz HWSW free! Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.

Intel: masszív csúszásban a 10 nanométer

Gálffy Csaba, 2018. április 27. 14:48

Igencsak felemás negyedéves jelentést tett közzé az Intel: a PC-piac zsugorodását továbbra is jól tudja kezelni, az adatközponti piacról pedig ömlik a pénz. De a következő generációs gyártástechnológia újabb aggasztó csúszásban, ami a hosszútávú versenyképességet ássa alá.

hirdetés

Ragyogó számokat tett közzé az Intel: az első negyedévben 16,1 milliárdos bevételt ért el a cég (ez új rekord), ami 9 százalékos növekedés az egy évvel ezelőttihez képest, az adózott eredmény pedig 3 milliárdról 4,5 milliárdra ugrott.  De lássuk a részleteket!

PC-k: az AMD nem törte le az árakat

A PC-piac hosszabb ideje zsugorodik már, de míg darabszámban folyamatos a visszaesés, egy ideje megkezdődött a prémium modellek előretörése, mind a jobb minőségű notebookok, mind a gamer konfigurációk kimondott sikernek számítanak. Ez tükröződik az Intel oldalán is, a konzumer szegmenst célzó CCG üzletág bevétele 3 százalékkal nőni tudott éves szinten, 8,2 milliárd dollárra. Az üzemi eredmény viszont visszaesett, a tavalyi 3 milliárd után most csak 2,79 milliárd lett.

intc1

Érdekes viszont, hogy az Intelnél csak az asztali gépek piaca zsugorodott (6 százalékkal), amit ellensúlyozott az asztali processzorok átlagos eladási árának 7 százalékos emelkedése - a notebookoknál viszont mind a volumen, mind az átlagár emelkedett, 4 illetve 1 százalékkal. Ez arra utal, hogy az asztali oldalon még nem jelent meg egyértelműen az AMD oldaláról érkező árnyomás, a cég tavalyhoz képest tudta növelni az árakat.

Szárnyal a felhő

Az adatközponti divízió (DCG) viszont egyértelműen a húzóágazat volt, itt a bevétel 24 százalékkal, 5,2 milliárd dollárra nőtt. A piac tehát egyértelműen jól fogadta az új Xeon-generációt, a vásárlói igényeket a korábbinál jobban lekövető új család látványosan megrántotta a bevételeket. És nem csak azt, az üzemi eredmény is szárnyalni kezdett, a tavalyi 1,49 milliárdról egészen 2,6 milliárdig kúszott fel, a CCG eredményéhez nagyon közel. A negyedévben mind a volumen, mind az átlagos eladási ár emelkedni tudott, 16 illetve 7 százalékponttal.

intc2

E két nagy területhez képest számos kisebb vasat tart a tűzben az Intel, így külön üzletág foglalkozik az IoT-megoldásokkal, a memóriával, az FPGA-kkal is. Ezek mind szerény gyarapodásról számoltak be, érdekes módon a nagy NAND-áremelkedés ellenére az Intel memóriás üzletága alig tudott előrelépni, a tavalyi 866 millióról csak 1,04 milliárdig tudta emelni a bevételeket.

Nagyon nagy bajban a 10 nanométer

Az elemzői konferenciahíváson ismerte el az Intel, hogy továbbra is komoly bajok vannak a 10 nanométeres eljárással. A sorozatgyártás ugyan már korábban elindult, a kihozatali arány továbbra is csapnivaló, és nem is növekszik a várt sebességgel, továbbra is nagyon magas a selejtek aránya. A súlyos problémákat jól jelzi, hogy az Intel a nagyszériás gyártás beindítását el is csúsztatja, idén erre immár hivatalosan sem kerül sor, leghamarabb 2019-ben várható. Mindez azt jelenti, hogy a cég újabb bőrt kényszerül lehúzni az érett (és gyorsan korosodó) 14 nanométeres eljárásról, az év második felében a Whiskey Lake sorozat is ezt a technológiát fogja használni, így az áthidaló megoldásnak szánt Kaby Lake-et váltó áthidaló megoldásnak szánt Coffee Lake-et is áthidaló megoldás váltja. Ezzel a 2014 szeptemberében elrajtolt 14 nanométer sok-sok módosítással még 2019-ben is a gyártás gerincét adja majd - nem kecsegetető jövőkép a befektetők számára.

A konferenciahíváson a cég vezetői szokatlanul őszinte hangnemet ütöttek meg: "egy kicsit túl nagyot haraptunk ezúttal" mondja Brian Krzanich, a 10 nanométeres eljáráshoz párosított elvárások túl agresszívnek bizonyultak, amelyeket a fejlesztőcsapat továbbra is képtelen teljesíteni. Krzanich elmondása szerint a 10 nanométerhez 2,7-es skálázódási tényezőt határozott meg a cég, vagyis ennyivel nő a tranzisztorsűrűség a 14 nanométerhez képest. Ez agresszívabb, mint korábban, a 14 nanométer például csak 2,4-es tényezőt hozott, a versenytársak pedig sokkal lazábbak, 1,5-2 körüli tényezőkkel dolgoznak.

A 7 nanométerrel az Intel már a kevésbé kockázatos 2,4-es tényezővel számol, ami az EUV levilágítás bevezetésével kombinálva viszonylag könnyen elérhető célokat tűz ki - igyekezett nyugtatni Krzanich az elemzőket, hogy ez a masszív csúszás a következő generációnál várhatóan nem következik be. Mindez azt jelenti, hogy a cég hagyományos versenyelőnye, amelyet a gyártástechnológia területén élvezett, immár teljesen el fog párologni. A TSMC által már idén bevetett 7 nanométeres eljárás ugyanis a várakozások szerint az Intel-féle 10 nanométerrel állítható paritásba, azonban míg az előbbi már elkezdte ontani az idei iPhone processzorait, az Intel még mindig nem áll készen.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Alkalmazott AI meetup és agilis fejlesztői meetup a módszertanok dzsungeléből, szeptember 24-25-én.