Szerző: Habók Lilla

2018. április 25. 15:37

Mától már lehet várni az új Gmailt

A Google közleménye szerint mától érkezik a megújult webes Gmail. Egyúttal hivatalos közleményben szedte össze a cég az új funkciókat az okos válaszoktól kezdve, az offlline módon át az önmegsemmisítő üzenetekig, és néhány újabb részletet is közölt.

Kiderült a nagy kérdés, hogy mikortól kezdi el a Google bevezetni a Gmail kiszivárgott új webes felületét és funkcióit, a vállalat hivatalos közleménye szerint mától már lehet figyelni a frissítést és a következő napokban bárki hozzájuthat. A hagyományos Gmail használói a Beállításokon belül találhatnak majd egy "Próbáld ki az új Gmailt" menüpontot, amivel megnézhetik az új verziót, és itt válthatnak vissza a "klasszikus Gmail" felültre is, ha egyelőre várnának vele. A G Suite előfizetők számára pedig mától indul a korai hozzáférési program, melynek keretében az Admin konzolon kapcsolhatják be az újítások nagy részét.

Nézzük akkor sorban, hogy mi változik a Google bejelentése szerint, melynek sok részletét kiszivárgott információkból már lehetett tudni. Több szempontból is megújul a webes felület, és így már a főképernyőről is kiderülnek új információk, valamint indíthatóak különböző alkalmazások és funkciók. Az egyik leglátványosabb változás a jobboldali sáv megjelenése, ahonnan a gyakran használt Google-alkalmazásokat lehet megnyitni, úgy mint a Calendart, a Keep jegyzetelőprogramot, továbbá a G Suite felhasználók a "következő hónapokban" innen érhetik el a különböző üzleti appokat. Tehát például a naptárat nem kell majd a jövőben külön fülön megnyitni a programok megtekintéséhez, hanem közvetlenül a Gmail felületén lehet ellenőrizni egy találkozó szervezésekor.

Újonnan derült ki, hogy az emailes nézetek is kiegészülnek új funkciókkal. Az üzenetek csatolmányainak megtekintéséhez nem kell majd külön megnyitni a beszélgetéseket és a levél törzsében megkeresni a dokumentumokat, hanem azok közvetlenül a főoldalon is kiemelten megtalálhatók. Továbbá már a listanézetben a sorok jobb oldalán is megjelenik az egyes levelek archiválási, törlési, olvasottként megjelölési funkciója, és innen érhető el a "snooze" megoldás is. Azaz ha egy fontos levél elolvasására vagy megválaszolására nincs éppen idő, és nem akarjuk hogy elvesszen a postaládában, akkor itt állíthatjuk be, hogy a mai nap később, holnap, jövő héten vagy akár egy adott napon jelenjen meg újra a beérkezett üzenet közt.

Gmail_nudge_ertesitesA képen jól látható a "nudge", a csatolmányok és az új oldalsáv megjelenése

Szintén az emailek listanézetének soraiban jelenhet meg a "nudge" felirat, vagyis egy emlékeztető, amely figyelmeztet, hogy a levél hány napja érkezett és esetleg időszerű lehet a megválaszolása. A Google bizonyos szempontokat figyel AI segítségével, hogy milyen levelek megválaszolása lehet fontos - például személyre szól a levél, és olyantól érkezett, akivel gyakran váltunk üzenetet. A megoldás szintén akkor lehet hasznos, ha gyakran elfelejtkezünk az emailek megválaszolásáról, és nem is állítottunk be "szundi" funkciót.

A levéltörzsön belül is lehet majd tapasztalni néhány újítást. Ahogy lehetett tudni, megérkezik webre is a mobilról már ismert "okos válasz" (Smart Reply) megoldás, amely segít gyorsabban megválaszolni a leveleket. A funkcióval a rendszer egyszerű, néhány szavas válaszokat tud generálni a kérdést tartalmazó emailekre, amit egy kattintással be lehet illeszteni a válaszlevélbe. Ezenkívül pedig a "kockázatos" emailek törzsében egy újfajta figyelmeztető üzenet is megjelenik, amely figyelmeztet arra, hogy a levél esetleg veszélyes, például vírusos lehet.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egy korábbi cikkben részletesen kifejtettük "az önmegsemmisítő emailek" témakörét, amelyről most már szintén hivatalosan kiderült, hogy használható lesz majd a hagyományos Gmailben és a G Suite-ban egyaránt. Az új "bizalmas módban" (confidential mode) be lehet majd állítani, hogy a levelünket a fogadó a beépített Information Rights Management (IRM) ellenőrzés miatt ne tudja lemásolni, továbbítani, letölteni, kinyomtatni, vagy csak SMS-ben kapott jelszóval tudja megnyitni. Továbbá azt is be lehet állítani, hogy a levél egy idő után, például egy hét után eltűnjön a másik postafiókjából. Érdemes megjegyezni, hogy az eltűnés nem a levél megnyitásától, hanem a megérkezésétől kezdve számít, szóval előfordulhat, hogy még a megtekintése előtt eltűnik. Ezenkívül a G Suite közleménye arról is ír, hogy korábban elküldött üzenetek is visszavonhatóak, ami főleg akkor lehet hasznos, ha a másik email-fiókját feltörték, és az üzenet még aktív - erről a hagyományos Gmail közleménye nem ír.

Szintén lehetett tudni, és most a Google is megerősítette az offline funkciók megjelenését, amellyel akkor is lehet keresni, üzenetet írni, törölni vagy archiválni a "legfeljebb 90 napos" üzeneteket, ha épp a közelben nincs hálózati kapcsolat. Ez a lehetőség is azonban csak később, a "következő hetekben" érkezik, a korábbi értesülések szerint júniusban - egy időben azzal, mikor megszűnik a Gmail Offline Chrome app.

Gmail_hirlevel_leiratkozas

A mobilos Gmail alkalmazásba is érkezik egy hasznosnak ígérkező funkció, amellyel egyrészt a Google AI megoldásával támogatva a "fontosabb emailekről" lehet értesítést kapni. Másrészt a rendszer segít a hírlevelekről vagy egyéb ajánlatokról leiratkozni. Ha a Gmail úgy tapasztalja, a felhasználó már nem érdeklődik a lehetőség iránt, mert például sok levelet kap a feladótól, de már egy hónapja nem nyitotta meg azokat, akkor felteszi a kérdést a mobilapp jól látható helyén, hogy szeretne-e leiratkozni a hírlevélről.

Bár az új Gmail elméletileg mától kipróbálható, még nem találtuk meg a váltási lehetőséget a beállításokban. Néhány funkció azonban biztosan később érkezik, mint például az offline mód, a válaszadásra figyelmeztető "nudge" feliratok, mobilra a fontos üzenetekről és hírlevél-leíratkozásról szóló értesítő. A bizalmas módhoz pedig kezdetben csak a konzumer felhasználók és a G Suite előfizetők egy része férhet hozzá.

a címlapról