Szerző: Habók Lilla

2018. április 12. 16:11

Frissítve: Hamarosan megújulhat a Gmail

Az már biztos, hogy a Gmail nagyobb webes felületi ráncfelvarrással és új funkciókkal készül, csak még ennek pontos határidejét nem lehet tudni. Érkezik webre az "okos válaszok" funkció és az offline támogatás is közvetlenül a webes Gmail része lesz - a korábbi Gmail Offline Chrome app helyett.

Áttervezi a Google a Gmail levelezőrendszer felületét a G Suite előfizetőknek kiküldött levél szerint. A vállalat ugyan "bizalmasan" értesítette erről a felhasználóit, de azóta a hír már több helyen is megjelent, és a Google maga is megerősítette többek közt a The Verge kérdésére. Az újítások egy része ugyan G Suite specifikus, de más frissítések a személyes Gmail fiókokat is érinteni fogják.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Maga a bejelentés nem tartalmazott túl sok részletet a változásokról, de az kiderül belőle, hogy "frissebb, tisztább" lesz a Gmail webes felülete. Továbbá a webes verzióban is megjelenik majd a Smart Reply funkció, amelyet a felhasználók a mobilos változatból jól ismerhetnek. A megoldással a rendszer egyszerű, néhány szavas válaszokat tud generálni a kérdést tartalmazó emailekre. Újdonságként fog megjelenni ezenkívül az emailek "szundi" funkciója, amellyel beállíthatjuk majd, hogy egy levél mikor (órákkal vagy napokkal később) jelenjen meg újra a postafiókban - ezzel elkerülhetjük például, hogy a fontos és megválaszolandó üzenetek végleg elvesszenek a beérkező levelek rengetegében.

A közlemény szerint inkább a G Suite előfizetőit célozza meg, hogy a többi Google alkalmazáshoz, például a Google Calendarhoz a jelenleginél egyszerűbben lehet majd hozzáférni, közvetlenül a postafiókból. Végül fontos újításként érkezik webre az offline támogatás is, ami annyit jelent, hogy a felhasználók internetkapcsolat nélkül is készíthetnek levélvázlatokat, és elolvashatják a korábban már beérkezett üzeneteket. Ez utóbbi a többi újdonsághoz képest várhatóan 2018 júniusától lesz elérhető, és ezzel párhuzamosan a cég lekapcsolja a Gmail Offline Chrome appot, amelynek funkciói immár elérhetőek lesznek az új Gmail változatban.

gmail_ujdonsagok

Részlet a G Suite adminoknak küldött levélből

Hogy hogyan fog kinézni az új felület, arról a levélből nem lehet részleteket megtundi, többen a Calendar tavalyi megújulásával próbálnak párhuzamot vonni. Egy TechCrunch-nak nyilatkozó forrás szerint az új felület a Gmail és a Google különálló emailes alkalmazása, az Inbox keverékére fog hasonlítani. Míg a baloldali oszlop inkább "inboxos", ahol minden mappa külön ikonnal rendelkezik, addig a jobboldali, leveleket listázó rész a mostani Gmail felnagyított változata lesz.

A megújult Gmailhez a vállalat üzenete szerint először egy korai hozzáférési programban regisztrálhatnak a G Suite előfizetői a "következő hetekben", de ehhez várhatóan a személyes fiókokkal is lehet majd csatlakozni. A tesztelési időszakkal a fejlesztők célja a Chrome-bővítmények körültekintő tesztelése, hogy a széles körű bevezetésnél már biztosan mindegyik működjön. Ha azonban valamelyik bővítmény nem működik, akkor azzal a Google üzenete szerint közvetlenül a fejlesztőket kell megkeresni, hogy frissítsék a megoldást. A Google szóvivője a frissítésről annyit közölt, hogy a cég néhány nagyobb Gmail frissítésen dolgozik, amelyek jelenleg még csak vázlatos formában készültek el, és "még egy kis időre" lesz szükség, hogy változásokról többet is közöljenek a felhasználókkal.

Update:

A cikk megjelenése óta kiszivárgott néhány kép a Gmail új megjelenéséről a The Verge oldalon, például ez:

gmail_redesign(Az eredetileg kiszivárgott kép sem éles, forrás: The Verge)

Ahogy a képen is látszik, a Gmail tervezői a jobb oldalra egy új, kihúzható oldalsávot építenének be. Ezen belül jelennének meg a további alkalmazások, mint például a Calendar vagy a Keep jegyzetelő app. Így ahelyett, hogy egy új fülön kellene megnyitni az alkalmazásokat, azoknak tartalma rögtön látható lenne a postafiókon belül, ami hasznos lehet például találkozók szervezéséhez vagy jegyzetek készítéséhez az emailekkel kapcsolatban.

Három újfajta megjelenési felület közül lehetne választani a jelenlegi tervek szerint. Az egyik beállítás kiemelné a csatolt dokumentumokat és fényképeket, egy másik egyáltalán nem emelné ki azokat, a harmadik hasonlítana a leginkább a Gmail mostani kinézetére, amelyen a legtöbb üzenet lenne egy oldalon látható. Összességében az új megjelenés nem takar annyira radikális változást, mint amilyet a 2014-ben bemutatott Inbox. Egyelőre azt sem lehet tudni, hogy mi lesz magával az Inbox projekttel, most hogy a cég átemeli belőle az "okos válaszok" és a "szundi" funkciókat is. Lehet, hogy a továbbiakban is megmarad egyfajta kísérletezési felületnek, ahol a Google az új funkciókat teszteli.

A Gmail frissítésének időpontját még mindig nem lehet tudni, de valószínűnek tűnik, hogy a hivatalos bejelentés a május 8-i Google I/O fejlesztői konferencián érkezik több más újdonsággal együtt.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.

GEMINI

3

Licencelné az Apple a Google generatív MI modelljét

2024. március 18. 10:34

A Google Gemini hozná el a generatív képességeket az iPhone-okra, legalábbis már zajlanak az erről szóló tárgyalások. A részleteket egyelőre még nem véglegesítették a felek.