:

Szerző: Vörös Péter

2000. március 20. 10:42

A Dell új, olcsóbb, specializált szerverekkel szeretne hódítani

Az ilyen kategóriájú szerverek az e-kereskedelmi helyek kedvelt eszközeivé váltak az utóbbi időkben, ezért a Dell itt szeretné megismételni a PC üzletben eddig elért sikereit. A cég ún. „server appliance-ekkel (kis, korlátozott funkciójú szerverek, amelyeket specializált feladatokra (pl. e-mail vagy adattárolás) optimalizáltak) kapcsolatos terveit áprilisban, de lehet, hogy már március végén közzé fogja tenni. Egyelőre annyi szivárgott ki erről, hogy a termékcsalád neve valószínűleg PowerApp lesz és több operációs rendszer közül lehet majd választani: pl. a Novell Internet Caching Server (ICS) vagy a Windows 2000 valamilyen egyedi változata. E termékekkel a Dell célja az, hogy a csökkenő PC árak okozta alacsonyabb nyereséget ellensúlyozzák keresett és nyereséges hardverekkel.

Az ilyen kategóriájú szerverek az e-kereskedelmi helyek kedvelt eszközeivé váltak az utóbbi időkben, ezért a Dell itt szeretné megismételni a PC üzletben eddig elért sikereit. A cég ún. „server appliance"-ekkel (kis, korlátozott funkciójú szerverek, amelyeket specializált feladatokra (pl. e-mail vagy adattárolás) optimalizáltak) kapcsolatos terveit áprilisban, de lehet, hogy már március végén közzé fogja tenni. Egyelőre annyi szivárgott ki erről, hogy a termékcsalád neve valószínűleg PowerApp lesz és több operációs rendszer közül lehet majd választani: pl. a Novell Internet Caching Server (ICS) vagy a Windows 2000 valamilyen egyedi változata. E termékekkel a Dell célja az, hogy a csökkenő PC árak okozta alacsonyabb nyereséget ellensúlyozzák keresett és nyereséges hardverekkel.
Számos kisebb ill. Linux-os cég (pl. Network Appliance, Cobalt Networks) már „meglovagolta" a „server appliance"-ekkel kapcsolatos keresletet. A Compaq és az IBM, a Dell fő szerver versenytársai tavaly nyáron kezdtek nyomulni ezen a piacon, de eddig viszonylag kevés sikerrel. A Dell eddig várt, mivel még nem találta elég érettnek ezt szegmenset, most viszont várhatóan teljes lendülettel vetik be magukat az elemzők szerint, a cégre egyébként jellemző módon, kihasználva hatékony gyártási és disztribúciós modelljét.
A Dataquest piackutató cég szerint idén 2,9 millió server appliance-et értékesítenek, jövőre 3,7 milliót, 2002-ben 5,1 milliót, míg 2003-ban 7,3 milliót. A Merrill Lynch elemzői szerint a server appliance eladások 16 milliárd $-t fognak kitenni 2002-ben (és ezt a számot sok szakértő konzervatív becslésnek tartja).
A céghez közeli források szerint a Dell server appliance ára 5000 $ alatt lesz, ami az Internet szolgáltatóknál kedvezőnek mondható (itt az ár általában 5-90 ezer $ között van; a kisvállalatoknak készített server appliance-ek általában 1000 $ körül vannak). A Dell-t fogja segíteni az a tény is, hogy ha valaki, akkor ők tudják mik az on-line tranzakciók: a cég napi több, mint 25 millió $ forgalmat bonyolít Web-eladásokból. [CNET]

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 06:18

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.