:

Szerző: Bőle György

2000. október 19. 08:02

Az AMD átstrukturálja gyártókapacitását

Az iXBT értesülései szerint az AMD gyártókapacitásának legnagyobb részét a Duron processzorcsalád gyártására fordítja, sőt a jövőben a termelés átstrukturálásával még jobban a Duronra kíván berendezkedni.

2000. negyedik negyedév 2001. első negyedév
Athlon 30% 29%
Duron 42% 60%
K6-2 28% 11%
Totál: 9 millió darab 9.2 millió darab
A gyártókapacitás megoszlása az egyes AMD processzorok között

2001. első negyedévére a már több "ráncfelvarráson" is átesett K6-2 helyét lassanként teljesen átveszi a Duron, ugyanakkor a K6-2 gyártása még jó ideig folytatódik, mert az AMD jelenleg nem rendelkezik más alternatívával a notebook szegmens számára.

A fenti táblázat több kellemetlen vonatkozást is rejt az AMD távlataival kapcsolatban:

  • A termelés Duronokra átállítása jelentősen rontja a profitkilátásokat, ugyanis az egy processzorra jutó haszon itt lényegesebben alacsonyabb, mint az Athlonoknál.

  • Az AMD év végére elérkezik produktív gyártókapacitása maximumára, ami jelentősen megtöri az egész év folyamán megfigyelhető dinamikus növekedést (a második negyedévben még csak 1.8 millió darab volt az Athlon/Duron termelés). A termelés lassulása már az év utolsó hónapjaiban is megfigyelhető lesz, ugyanis a negyedik negyedévre tervezett 7.2 millió darabos Athlon/Duron termelés a fenti táblázat tanúsága szerint csak 6.5 millió darab lesz. Persze nem szabad elfelejteni, hogy a drezdai FAB30-as gyár még közel sem működik teljes kapacitással.

  • Szintén kedvezőtlen jel, hogy a bevételek szempontjából rendkívül fontos szerverekbe, munkaállomásokba szánt - drága - Mustang processzorokra valószínűleg minimális gyártókapacitás jut, így megjelenésükkor csupán limitált mennyiségben fognak rendelkezésre állni.
  • Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

    a címlapról

    Hirdetés

    Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

    2024. április 26. 08:11

    A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.