Szerző: Gálffy Csaba

2018. március 5. 13:49

Google Cloud: érdemes ismerkedni!

Mit kell tudni a Google Cloud Platformról? A Google nagy tévedése miatt a harmadik a piacon, de csak részesedésben, nem tudásban. Sok feladatra alkalmasabb, mint az Amazon vagy az Azure, érdemes ma már fontolóra venni ezt is a választáskor.

Részesedést szerezni az AWS-től - nem kis fegyvertényt tudhat magáénak a Google felhős portfóliója. A Google Cloud Platform bevételben ugyan lemarad az Amazon behemótjától, növekedésben és tudásban azonban nincs szakadék a két felhős szolgáltatás között. Lassan itt az ideje ismerkedni a Google Clouddal is.

Google Cloud - platformban az erő

A Google meg volt korábban győződve, hogy nem az IaaS, hanem a PaaS lesz a nyilvános felhő igazi sikertörténete, ezért kezdetben a virtuális gépeket hanyagolva elsősorban platformszolgáltatására, a Google Cloud Platformra helyezte a hangsúlyt. Csak valamikor 2012 környékén látta be a cég, hogy sok potenciális ügyfél igenis a teljes infrastruktúrát igényli, szeretne hálózatokat tervezni, virtuális gépeket konfigurálni és menedzselni, és amit a Google felesleges problémaforrásként értelmezett korábban, azt az ügyfelek egy fontos szabadságfokként fogják fel. Ez a kései reagálás érhető tetten a cég részesedésében az IaaS piacon, ami hátráltatja a céget annak ellenére, hogy a műszaki oldalon már jobbára paritásról beszélhetünk.

Ez egyébként azt is megmagyarázza, hogy platformszolgáltatásokban miért számít annyira fejlettnek a Google felhős platformja, a cég ugyanis a kezdetektől ezt az oldalt erősítette, ezt is tekintette a legfőbb csapásiránynak. És ugyan az elmúlt bő fél évtizedben az IaaS felé is versenyképesre bővítette a kínálatot, de a PaaS oldalt sem hanyagolta el, az App Engine továbbra is rendkívül erős eleme a Google-féle portfóliónak.

Ma már persze a Compute Engine márka alatt a cég kínál virtuális gépeket, széles a tárolási és adatbázis-szolgáltatások köre is, amelyeket a Google néhány specialitása, például a BigQuery-vel spékel meg. De teljes a kínálat identitáskezelés, biztonság, konténerek futtatása, serverless architektúrák és a fejlett AI-API-k oldalán is, utóbbiak videófeldolgozástól a saját fejlesztésű TPU hardveres gyorsítókig kínálnak csúcs megoldásokat.

Globális hálózat Google-módra

A Google Cloud ezeken túl még rendelkezik néhány egészen különleges specialitással, amelyek a nagy versenytársakhoz képest is érdekessé teszik. Az egyik ilyen a Google globális hálózata: a cég adatközpontjait egy rendkívül magas minőségű és rendelkezésre állású optikai hálózat köti össze. Ennek gyökerei is az internetes boom időszakára nyúlnak vissza: a Google nagyon korán elkezdett befektetni az internetes infrastruktúrába, és saját kapacitást kezdett kiépíteni tengeralatti kábelek, hálózati központok, adatközpontok formájában. A "dark fiber" néven ismert üzleti modell mára abszolút beérett a cég számára, ez a hálózat teszi lehetővé például azt, hogy a fantasztikus adatmennyiségeket mozgató YouTube gazdaságosan működhessen.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A hálózat előnyeit viszont a Google ügyfelei is élvezhetik. Ennek egyik triviális példája a Spanner globálisan elosztott adatbázis, amely a rendkívül magas rendelkezésre állású hálózatnak köszönheti létezését és felhős szolgáltatásként igénybe vehető. A rendszer alapja, hogy az adatközpontok között utazó adatcsomagok kizárólag a Google által üzemeltetett hálózati eszközöket és kábeleket érintik, az "internetre" sosem lépnek ki, még virtuális formában sem.

Az ügyfelek számára pedig sok közvetett haszna is van a Google hálózatának. Ugyanez a hálózat szolgál ki rengeteg népszerű online szolgáltatást (például a már említett YouTube-ot), így az internetes szolgáltatók nagyon odafigyelnek a peering (hálózati összekapcsolódások) minőségére, alacsony késleltetésére és magas átviteli sebességére. Ha pedig baj van, egészen biztosak lehetünk benne, hogy a szolgáltató üzemeltetői legmagasabb prioritással kezelik a hiba elhárítását és javítják meg a Google (és az ügyfelek Google-felhőn futó) hálózati hozzáférését.

Dönteni tudni kell

Ha a fentiek alapján megfontolnád a következő projekthez a Google Cloud platformját, figyelmedbe ajánljuk a Google Cloud fókuszú rendezvényeinket. Március 21-én ingyenes Google Cloud meetupot tartunk a HWSW free! sorozat részeként, április 3-án pedig 10 alkalmas, 30 órás, gyakorlatorientált online Google Cloud képzést indítunk, melyet az egyetlen hazai akkreditált Google Cloud tréning cég, a Doctusoft tart.

a címlapról