Szerző: Asztalos Olivér

2018. február 26. 13:17

Éledezik a kínai memóriagyártás

A Xi’an UniIC piacra dobta az első kínai DDR4 chipeket és modulokat, amely az első lépés lehet a távol-keleti nagyhatalom függetlenedésének útján.

Piacra kerültek az első kínai DDR4 chipek és modulok. A Xi’an UniIC Semiconductors termékeinek elsősorban azért bírnak viszonylag nagy jelentőséggel, mert a cég állítása szerint a fejlesztés, illetve a gyártás is teljes egészében a távol-keleti nagyhatalom határain belül zajlott/zajlik. Az alkalmazott gyártástechnológiáról nem beszél a Xi’an UniIC, amely a chipek mellett komplett DIMM-eket is készít, első körben öt különböző modell személyében.

Ezek mindegyike ugyanarra a szerény méretű 4 gigabites (512 megabájtos) egységre épül, amely a specifikációk alapján relatíve kis teljesítményre képes. Az erre épülő különféle modulok ugyanis egységesen a szabvány kvázi legkisebb sebességkategóriáját, a DDR4-2133-at támogatják 15-ös CAS késleltetés mellett. A DIMM-ek közötti különbséget a kapacitásban és a típusban kell keresni, az összesen öt modul közül ugyanis két-két UDIMM (nem pufferelt) és SO-DIMM, egy pedig ECC UDIMM. Előbbi kettő 4 vagy 8, utóbbi pedig 4 gigabájtos kapacitással bírhat. A kínaiak lemaradását jól szemlélteti, hogy a piacvezető Samsung decemberi bejelentése alapján már létezik 8 gigabites DDR4-es die, amelyből egy lapkába több is összecsomagolható, ráadásul 3600 MHz-ig skálázható.

unisemiconductor

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Ugyanakkor ennek ellenére sem érdemes lesajnálni a Xi’an UniIC legújabb termékeit, a modulok elsősorban megfizethető konfigurációkba kerülhetnek, amelyekhez most minden korábbinál nagyobb szükség van az olcsó memóriákra. A DDR4-es modulok ára ugyanis csúcson van, a másfél évvel ezelőtti szint nagyjából kétszeresén állnak a nélkülözhetetlen alkatrészek. Ez a masszív áremelkedés pedig csak olaj volt a tűzre, a kínai memóriagyártók anyagi erőforrásaikat nem sajnálva próbálják minél hamarabb beindítani a termelést, hogy minél gyorsabban függetlenedjenek az importtól.

A szóban forgó cég mellé hamarosan más szereplők is érkezhetne. A távol-keleti ország tehát már jó ideje gőzerővel dolgozik saját DRAM ellátásán. A King Technology és a Fujian Jin Hua IC Company pedig mostanában, korábbi ígéretük alapján 2018 elején indíthatja be a termelést. A potenciális konkurens tajvani Nanya memóriagyártó elnöke szerint ugyanakkor a feltörekvő kínai gyártók még sokáig nem befolyásolhatják a piac alakulását, mivel a Samsung mellett az SK Hynix és a Micron sem bocsátotta áruba a gyártáshoz szükséges technológiákat. A Nanya elnöke szerint ez nem csak a tömegtermelés beindításában hátráltatja a feltörekvő szereplőknek, szabadalmak hiányában ugyanis számos országba nem exportálhatják termékeiket, vagy az azokat tartalmazó konfigurációkat.

A Qimonda poraiból

A Xi’an UniIC gyökerei egészen a megboldogult Qimondáig vezetnek vissza. Utóbbi még a Siemens egykori memóriagyártó leányvállalatából, az Infineonból jött létre, a DRAM-gyártási tevékenység leválasztásával. A Hszian városában található fejlesztőközpont is ehhez tartozott, amely 2003-as alapításakor még Infineon Xi’an Memory Division néven futott. A Qimonda 2009-es csődjét követően a többek között a ma nagy részt szervereiről híres Inspur vásárolta fel a kínai érdekeltséget, a szellemi hagyatékra építve pedig 2010 óta gyárt különféle DRAM-alapú termékeket a cég. A kompetenciát kibővítve 2013-ban egy kutatóközponttal gazdagodott a vállalat, amely hozzájárult a most bejelentett DDR4-es termékek létrejöttében. A fejlesztések sikerében közvetett módon ugyancsak oroszlánrészt vállalt a kínai kormány, amely a Tsinghua Holdings közreműködésében 2015 során felvásárolta a céget, amely ekkor nyerte el aktuális formáját, a Xi’an UniIC nevet is beleértve.

a címlapról