Szerző: HIRDETÉS

2018. február 19. 19:04

Data Insight: svájci bicska a GDPR-megfeleléshez

Mély betekintés a vállalati adatvagyonba - ezt kínálja a Veritas Data Insight. A megoldás az adatok osztályozását, az adattal kapcsolatos tevékenységeket és a hozzáférést-jogosultságot is képes (szinte) tetszőleges mélységben elemezni, adatforrások széles spektrumán.

Mit tartsunk meg? Kinél van érzékeny, védendő adat? Hol vannak a legfontosabb fájlok? - ilyen típusú kérdésekre keresik a legtöbb szervezetnél a válaszokat, a rendelkezésre álló eszközök pedig nem mindig segítenek gyorsan választ adni. Valós problémát jelent a legtöbb szervezetben az adatvagyon kezelése - egyrészt a tárolt információmennyiség meredeken nő, miközben szigorodik a szabályozási környezet. Eközben nagyon nehéz különbséget tenni a valóban hasznos, értékes, naprakész adatok, és a régi, elavult, már senki által nem érintett adatok között. A Veritas Data Insight univerzális svájci bicskaként igyekszik választ adni az összes, az adatokhoz kapcsolódó kérdésre.

Részletes betekintés

A Data Insight lényege, hogy elemezhetővé teszi az adatvagyont és az adatokkal kapcsolatos tevékenységeket, gyakorlatilag tetszőleges részletességgel. Megfelelő lekérdezésekkel olyan mélyre áshatunk le a metaadatokban, amilyen mélyre szeretnénk, a rendszer paraméterek széles skáláját támogatja. A strukturálatlan adathalmaz vizsgálható az egyes adatelemek kora, a kapcsolódó jogosultságok, a használat (elérés, módosítás), identitás (ki használta, hogyan, mire?) mentén is.

howitworks

Ezek a paraméterek pedig egymással kombinálva olyan képet festenek a tárolt információmennyiségről, amelyre már döntések építhetőek. Ezzel a Data Insight az adatokhoz kapcsolódó rengeteg kérdésre választ tud adni, a megfeleléstől (compliance), az érzékeny és kevésbé érzékeny adatok osztályozásáig, de meg tudja mondani azt is, hogy mely adatok haszontalanok a szervezet számára. Az egyedi lekérdezésekre pedig vezetői dashboardok építhetőek, amelyen a legfontosabb metrikák alakulása időben is követhető, illetve a pillanatnyi állapot is azonnal, egy pillantásra áttekinthető lesz.

social

Milyen felhasználói csoportok használják az adatot? Van rá vizualizáció!

A lekérdezésen és a vizualizáción túl pedig a Data Insight harmadik erőssége, hogy a megszülető döntéseket végre is tudja hajtani. Ehhez egy rugalmas keretrendszert kínál, amellyel leprogramozhatóak a gyakori feladatok, így a törlés, migrálás, vagy a hozzáférés szabályozása  automatizálható és gyorsítható.

Adatkezelési megfelelőség

A Data Insight erőssége a beépített osztályozó motor, amely képes a változatos megosztott adatokat átnézni, és megtalálni a bizonyos mintázatnak megfelelő adatelemeket. Ez például a személyes adatokat is jelentheti, a beépített szűrőkkel a teljes vállalati adatvagyon átfésülhető nevekre, postai és email-címekre, strukturált és strukturálatlan adatokban egyaránt. A Data Insight támogatja a kulcsszó, regex vagy szótár alapú keresést és képes közelség alapon (proximity seach) részleges találatokat is adni. A megoldás több, mint 50 ilyen beépített policy-val rendelkezik, saját kereséseket pedig a mintegy 100 különböző paraméter megadásával magunk is végezhetünk.

A GDPR árnyékában különösen felértékelődik az adatokhoz való hozzáférés megfelelő szabályozása, a jogosultságok riportolása. A Data Insight ebben is hatalmas segítség, a szoftver részletes, auditálható naplóelemzést végez az adatelérésekről és -módosításokról, így a szervezet biztosítani tudja a tárolt információk biztonságát és integritását. A Data Insight erőssége, hogy a metaadatokat kontextusában tudja kezelni, így a felhasználói jogosultságokat, az adatok életciklusát is figyelembe tudja venni

A Data Insight változatos adatforrásokat támogat, a NetApp DataONTAP mellett EMC Celerra és Isilon, Windows File Server és Windows Server, SharePoint, Veritas Infoscale és Hitachi NAS tárolókból is képes a megfelelő információt kinyerni.

[A Veritas megbízásából készített anyag]

a címlapról