Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Samsung: csak egy újabb rekordnegyedév

Asztalos Olivér, 2018. február 01. 12:24

Tovább húzta a komponensgyártás a Samsung forgalmát és nyereségét. Helyenként egészen elképesztő növekedést mutat a dél-koreai konglomerátum friss pénzügyi jelentése.

Újabb rekordnegyedévről adott hírt friss pénzügyi jelentésében a Samsung Electronics. A vállalat 2017 második és harmadik negyedéve után az év végén is egy minden korábbit felülmúló időszakot produkált. A bevétel az előző év hasonló időszakához képest 23,7 százalékkal, 49,76 milliárdról 61,56 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonra duzzadt. Ezzel párhuzamosan a nettó profit is tovább gyarapodott, amely egészen elképesztő 73 százalékos növekedést produkálva 6,61 milliárdról 11,43 milliárd dollárra lőtt ki. Lássuk mi okozta a kiugró számokat!

Konzumer elektronika

A Samsung a CE (Consumer Electronics) alá a tévés-audiós tevékenység mellett a háztartási eszközök (légkondik, hűtők stb.) sorolja. Az ilyen termékekből származó a megelőző év hasonló időszakához képest 4 százalékkal, 12,32 milliárdról 11,86 milliárd dollárra apadt. Ezzel szemben az üzemi eredmény közel 19 százalékkal javult, az egy év leforgása alatt 401-ről 476 millió dollárra nőtt, amely a feljebb említett bő 11 milliárdhoz képest szinte eltörpül.

samq42

A jelentés nem részletezi a változások pontos okait, mindössze annyi derült ki, hogy a TV-kből származó forgalom enyhén csökkent a termékpaletta átalakítása miatt, amely elsősorban a középkategóriás és belépőszintű modellek kigyomlálást jelentette. Ezzel szemben a háztartási eszközökből befolyt bevétel nőtt, hála a prémium kategóriás mosógépeknek és sütőknek.

Mobilok

Az utolsó negyedévben is kelendőek voltak a Samsung (okos)telefonjai, a termékek forgalma bő 10 százalékkal, 21,1-ről 23,35 milliárd dollárra ugrott. Az üzemi eredmény ezzel ellentétes pályán mozgott, az egy évvel korábbi 2,33 milliárdos összeget enyhén, 3 százalékkal alulmúlva 2,26 milliárd dollárnak megfelelő koreai wonon állt meg a nyereség. A Samsung magyarázata szerint a forgalom növekedése a termékmix javulásának köszönhető, amelyben az év végére nagyobb hangsúlyt kaptak a csúcskategóriás, drága készülékek (Galaxy S8 és Note8). Ezzel szemben a belépőszintű modellekre csökkenő keresletet tapasztalt a cég, a profitot azonban nem ez, hanem a megugrott marketing költségek vágták meg.

Az okostelefonokkal kapcsolatban a Samsung megemlíti, hogy az első negyedévben némi javulásra számít, hála a heteken belül piacra kerülő Galaxy S9 készülékeknek. A vállalat feltett szándéka a termékmix átalakításának folytatása, amelyet még inkább a (nagyobb) profittal kecsegtető prémium modellek felé tolna el. A jelentésben a Samsung elhintette, hogy az idén megjelenő felsőkategóriás telefonok elsősorban a kamerára és a virtuális asszisztensre (Bixby) fókuszálnak majd.

A pénznyomtató memória

Nem általánosan ismert, de a Samsung nem csak a késztermékek gyártásában nagyon erős, hanem hagyományosan komponensgyártóként is. Legyen szó szinte bármilyen félvezetőről (CPU-k, NAND és DRAM chipek) vagy kijelzőről, netán akkumulátorról, a Samsung az elmúlt nagyjából bő két évtizedben felküzdötte magát az élmezőnybe. A dél-koreai konglomerátum már az elmúlt években is tetemes összeget húzott be a vásárlók számára kvázi láthatatlan termékekből, az elmúlt bő egy évben kitört DRAM és NAND áremelkedés azonban komolyan megrántotta a már amúgy is sok milliárdos forgalmat bonyolító részleg teljesítményét.

Ennek mértékét mi sem mutatja jobban, mint a bevétel egészen elképesztő mértékű, 44(!) százalékos növekedése. Ezzel a Device Solution (DS) részleg már amúgy sem alacsony 20,77 milliárd dolláros forgalmat 29,9 milliárdra sikerült fellőni, amely így már bőven felülmúlja a közelmúltig legvastagabb lábnak számító mobilos részleg bevételét. A Samsung tovább bontja a DS eredményét, így látható, hogy a félvezetőkre 42 százalékkal nőtt a kereslet (13,86->19,7 milliárd dollár), csak a memóriákra pedig 54 százalékkal (10,84->16,74 milliárd dollár), azaz utóbbi hozta a komplett részleg forgalmának 56(!) százalékát. A kijelzőpanelek is remekül teljesítettek, ezek forgalma 50,7 százalékkal, 6,92-ről 10,43 milliárd dollárra nőtt.

A Samsung hirtelen talált milliárdjai persze nem az égből pottyantak, az elmúlt bő egy évben meredeken megugrott a chipeket használó eszközök ára is az SSD-ktől a különböző RAM-okig, így a PC-k, szerverek és okostelefonok oldalán is hirtelen számottevően emelkedett az árszínvonal. Ez az emelkedés pedig végső soron a komponensgyártóknál, közülük is leginkább a Samsungnál csapódott le. Ennek hála a komplett Device Solution (DS) részleg üzemi eredménye 92,4(!) százalékkal ugrott meg 12 hónap leforgása alatt, az egy évvel korábbi 5,87 milliárdos forgalom 11,38 milliárd dollárnak megfelelő wonra nőtt. A Samsung jelentése ehhez kapcsolódóan megjegyzi, hogy a memóriák oldalára az első negyedévben sem vár csökkenő keresletet, köszönhetően az adatközpontok felől hónapok óta tapasztalt kiugró igényeknek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.