Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Mire képes az Nvidia 3000 dolláros videokártyája?

Asztalos Olivér, 2017. december 21. 14:30

Piacra került az Nvidia két héttel ezelőtt bejelentett új csúcskártyája, a Titan V. A megjelenés apropójából az első tesztek is felbukkantak, így kiderült mire képes a potom 3000 dolláros videokártya. Nagy meglepetés nincs, az újdonság jóformán minden esetben lepipálja a többi kártyát.

A december eleji bejelentés során az Nvidia kiemelten beszélt új kártyája compute képességeikről, tehát az általános gyorsításról, azon belül is a gépi tanulásról. A legújabb Titan ugyanis a játékosok helyett sokkal inkább a kvázi amatőr kutatókat célozza. Ebből adódóan a kártya végrehajtási képességeit nem limitálta az Nvidia, az egyszeres pontosság mellett 13,8, kétszeres mellett pedig 6,9 TFLOPS-ra képes.

Titánok harca

Előbbit, tehát az egyszeres pontosságot tekintve ez 14 százalékos előrelépést jelent a kvázi előd Titan Xp-hez képest, a konkurens AMD Radeon Vega Frontier Edition kártyához viszonyítva pedig körülbelül 5 százalékos az előny. Dupla pontosság mellett lényegesen nagyobb a különbség, a Titan V 6,9 TFLOPS-os számítási teljesítménye mellett valósággal eltörpül az ilyen téren kifejezetten gyengének számító Titan Xp 0,38 TFLOPS-os, vagy az említett Radeon 0,7 TFLOPS-os tempója.

1_gemm

Az AnandTech-nek lehetősége adódott, hogy gyakorlatban is megmérje a fenti képességeket. Ehhez első körban a HPC-s környezetben előszeretettel alkalmazott GEMM (General Matrix Multiply), tehát a mátrixszorzásos képességeket vette górcső alá a magazin, amely sajnos a feljebb említett Radeon kártyát nem tette be a tesztbe, csak korábbi Titánokkal mért az oldal. A kapott eredmények önmagukért beszélnek, a Titan V faképnél hagyja az elődöket, igaz ezek a grafikai megjelenítéshez fontos egyszeres pontosságot leszámítva felépítésükből adódóan nem képesek igazán gyors végrehajtásra.

Ezért érdemes az egyszeres pontosságot alapul véve egymás mellé állítani a kártyákat, azokon belül is az újdonságot és a Titan Xp-t. Ebben a relációban a Titan V 23 százalékkal gyorsabb kvázi elődjénél, amely annak fényében számít kifejezetten acélosnak, hogy papíron csupán 14 százalék különbség van a két kártya között (12,1 vs 13,8 TFLOPS). A különbséget a két kártya hatékonyságában kell keresni, a mért 13,4 TFLOPS-os tempó ugyanis kiemelkedő mutatóról árulkodik, ez ugyanis az elméleti maximum érték 97 százaléka.

2_montec

Érdemes még kiemelni a Tensor magokkal gyorsított félpontosságú tempót. A magokból 640 darab aktív egység került a GV100 GPU-ba, segítségükkel pedig jelentősen gyorsíthatóak bizonyos műveletek, ám ezért cserébe a CUDA magokhoz viszonyítva sokkal kevésbé rugalmasak. A Tensor mag elsősorban 4x4 mátrix műveletekben (pl. MAD) erős, például épp mátrixok összeszorzásánál. Az Anandtech ezzel 97,5 GFLOPS-os eredményt kapott, amely nem sokkal marad el az elméleti maximum 110 GFLOPS-tól, ez pedig a Tensorok nélküli mérésnél 3,7-szer erősebb.

Több más mérés mellett a SiSoft Sandra OpenCL-alapú pénzügyi analízis tesztjét is lefuttatta az AnandTech. A közismert Monte Carlo szimuláció alatt is tetemes előnyt hozott össze a Titan V, amely még egyszeres pontosság mellett is 70 százalékot vert elődjére. Itt érdemes megemlíteni, hogy duplapontosságra váltva az egyszeres eredmény felénél alacsonyabbra esett a tempó, amelynek okát egyelőre homály fedi, vélhetően a rendszer egyik szűk keresztmetszete rejtheti a választ.

3_folding

A Folding@Home teszt az egyik, amelyben nincs minden esetben egyértelmű előnye a Titan V-nek. A mérések szerint egyszeres pontosság mellett nagyjából a Titan Xp tempóját hozza a kártya, tetemes különbség csak duplapontosságra váltva jön elő, amely az Xp egyik nyilvánvalóan gyenge pontja.

No és a Crysis fut rajta?

Bár az Nvidia mindmáig mélyen hallgat a GV100 GPU grafikus képességeiről, az AnandTech kihasználva a lehetőséget néhány játéktesztet is lefuttatott a Titan V-n. A kivétel nélkül 4K felbontásban, maximális grafikai részletesség mellett elvégzett tesztek alatt viszonylag nagy volt a szórás, így az elsősorban játékra kihegyezett Titan Xp-hez képest volt ahol csupán 7 százalékkal volt gyorsabb a Titan V, Doom alatt viszont 35 százalékos volt az ugrás, az átlag pedig 15 százalék környékén alakult. Különösebb driveres optimalizációk hiányában ez jó eredménynek tekinthető, ugyanakkor az Xp-hez viszonyított, potom 1800 dolláros felárat egyértelműen nem éri meg az új kártya, már amennyiben valaki kizárólag játékokban gondolkodna.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.