Szerző: Asztalos Olivér

2017. december 8. 14:30

Bemutatta Volta-alapú Titan V kártyáját az Nvidia

Mindez idáig kérdéses volt, hogy valaha piacra kerül-e videokártya formájában a tavasz elején bemutatott, az Nvidia által valaha tervezett legnagyobb GPU, a GV100. A kérdésre végül tegnap adott választ a cég, amely a Titan V személyében bemutatta az elsősorban különféle általános számítások gyorsítására kihegyezett, legújabb csúcskategóriás VGA-ját.

Kissé váratlanul leplezte le az abszolút csúcsot jelentő Titan sorozatának következő tagját az Nvidia. Az egyszer a játékosokat, máskor pedig a különféle számítások gyorsítását célzó márka legújabb, egyszerűen csak "V" jelölésű tagja a tervezőcég aktuális legfrissebb, Volta kódnevű fejlesztésére épül, a NYÁK-ra a gigászi, 815 mm2-es GV100 GPU került fel. Utóbbi képességeinek megfelelően a Titan V elsősorban compute-ban erős, a kártyát többek között AI-t célzó fejlesztésekhez szánja az Nvidia. A specifikációknak és a célközönségnek megfelelően a kártya csillagászati árat kapott, a Titan V-ért cserébe ugyanis nettó 3000 dollárt kell letenni az asztalra.

titanv

Mindezért ugyanakkor a videokártya formájában jelenleg elérhető legmagasabb számítási teljesítményt kaphatja meg a vásárló, a Titan V ugyanis egyszeres pontosság mellett 13,8, kétszeres mellett pedig 6,9 TFLOPS-ra képes. Előbbit, tehát az egyszeres pontosságot tekintve ez 14 százalékos előrelépést jelent a kvázi előd Titan Xp-hez képest, a konkurens AMD Radeon Vega Frontier Edition kártyához viszonyítva pedig körülbelül 5 százalékos az előny. Dupla pontosság mellett lényegesen nagyobb a különbség, a Titan V 6,9 TFLOPS-os számítási teljesítménye mellett valósággal eltörpül az ilyen téren kifejezetten gyengének számító Titan Xp 0,38 TFLOPS-os, vagy az említett Radeon 0,7 TFLOPS-os tempója. A kártyák ezen képességet ugyanakkor jellemzően komplikáltabb kiaknázni, leginkább különféle mérnöki-tudományos és szuperszámítógépes feladatok alatt lehetséges.

titanv_taforrás: AnandTech

Az Nvidia elsősorban nem is ezt, hanem a mélytanulás gyorsításához beépített, 640 darab aktív Tensor mag képességét emeli ki. A tervezőcég ezeket kifejezetten a mélytanulásnál előforduló műveletek fürgébb végrehajtásához tervezte, így azok a CUDA magokhoz viszonyítva kevésbé rugalmasak, cserébe Tensor végrehajtásnál lényegesen a hatékonyabbak. A Tensor mag elsősorban 4x4 mátrix műveletekben (pl. MAD) erős, például mátrixok összeszorzásánál. A magok egy órajel alatt 64 darab FMA utasítást képesek végrehajtani, amivel a Pascalhoz képest nagyjából négyszeres gyorsulás érhető el Tensor feldolgozás során, amely számszerűen 110 TFLOPS-os kapacitást jelent.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x)

Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Hány adag sültkrumplit bír el 25 Kubernetes klaszter? (x) Globálisan napi akár 2,5 millió rendeléssel is megbirkóznak az RDI Hungary által fejlesztett háttérrendszerek és mobilalkalmazások.

Ennek megfelelően a Titan V első számú célközönség a gépi tanulással foglalkozó otthoni, kvázi amatőr kutatók egy csoportja lehet. Ez természetesen még nem zárja ki, hogy a kártyával 3D-s grafikai alkalmazásokat futtasson annak tulajdonosa, amelyhez egyébként négy kijelzőkimenetet kínál a Titan V három DisplayPort és egy darab HDMI személyében. A célközönségnek megfelelően azonban az Nvidia egyáltalán nem tett említést a kártya játékok alatti tempójáról, amelynek vélhetően egyik oka, hogy a Titan Xp hónapok óta stabilan őrzi vezető helyét, egyelőre nincs szükséges erősebb gamer kártya bemutatására.

nvidia-titan-v-pcb-u

A játékos célközönsége valószínűleg nehezen is tudná megemészteni az igencsak magas, nettó 3000 dolláros ajánlott végfelhasználói árat. Az árcédula ugyanakkor mindjárt barátságosabbnak tűnik, ha mellé tesszük az ugyancsak GV100 GPU-ra épülő Tesla V100-at. Utóbbi, kizárólag gyorsítókártyaként használható termék nagyjából 10 000 dollárért érhető el, a több, mint háromszor magasabb árért cserébe pedig 38 százalékkal magasabb memória-sávszélesség, illetve elhanyagolható, 1,5-2 százalékkal magasabb számítási kapacitás jár, amelynek tükrében már jó vétel lehet az elsősorban munkaállomásokba szánt Titan V.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról