Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

1,8 milliárd forintnyi befektetést kap a Barion

Hlács Ferenc, 2017. december 13. 09:30

Külföldi terjeszkedésbe kezd a Barion: a magyar startup hatmillió eurós befektetést kapott a Home Credit Grouptól, így hamarosan a környező országokat, később pedig az egész Európai Gazdasági Térséget célba veszi.

hirdetés

Tekintélyes tőkebevonási körön van túl a hazai Barion, a vállalatba a cseh alapítású Home Credit Group mintegy hatmillió euró, azaz több mint 1,8 milliárd forintnyi kockázati tőkét fektet. Az új erőforrásokat a vállalat a termékfejlesztés mellett a külföldi terjeszkedéshez veti be.

A Sense/Netből kivált Barion hazánkban e-pénzre építő mobilfizetési megoldásáról lett ismert, a 2014-ben indított szolgáltatásról azonban az elmúlt két évben a kereskedőknek szánt online fizetőkapukra terelődött át a cég fókusza. Mára mintegy 2600 webáruház használja a vállalat szolgáltatását, amellyel több mint 700 ezer ügyfél fizetett, évente több milliárd forint értékben. Az elmúlt két évben egyébként itthon a Barionnak mintegy 150 millió forint befektetést sikerült összekalapolnia hazai üzleti angyaloktól, akik között Nemes Dániel, a Telnet alapítója, illetve az IND Groupból megismert Pecsenye Roland is - utóbbit a Misys 2014-ben nagyjából 18 milliárd forintért vásárolta fel.

20171212_Barion-sajtotajekoztato-benkoviviencher07

A frissen aláírt befektetési kört a Home Credit Group több tranzakcióval teljesíti, az első, 2 millió eurós összeggel pedig 20 százalékos részesedést szerez a cégből. Az a vállalat későbbi teljesítményének függvénye, hogy a későbbiekben befolyó összegek mekkora esetleges részesedésnövekedést érnek majd a cseh befektetőnek. A Barion háromfős igazgatótanácsa is bővül, abba Home Credit Group két tagot delegál, a befektetéssel is megmarad ugyanakkor a tanács magyar többsége.

A következőkben a vállalat aktív külföldi terjeszkedést tervez, elsőként Csehországban, majd a környező országokban, így Szlovákiában, Szlovéniában és Ausztriában is, de Dánia is fent van a kiszemelt régiók listáján - hosszú távon a cég az Európai Gazdasági Térség egészében gondolkodik. A nemzetközi térhódításban egyébként a befektetőcég tapasztalatai is kapóra jöhetnek, nem csak a cseh piacon, de valamennyi régióban. A Home Credit Group ugyanis erős közép-kelet-európai jelenléttel bír, ráadásul Csehország mellett Oroszországban is piacvezető a pénzügyi lakossági szolgáltatások területén, továbbá már Kínában, Indiában Dél-Kelet Ázsiában és az Egyesült Államokban is jelen van.

A Barion üzleti modellje a terjeszkedés során is marad az itthon bevált konstrukció: a cég nagyon kedvező jutalékrendszert és feltételeket kínál a kereskedők számára, cserébe a vásárlásokra vonatkozó adatokért, amelyekre aztán rendkívül pontos, célzott marketingszolgáltatást építhet. Szintén előny, hogy a cég Smart Gateway fizetőkapujának integrációja lényegében bármilyen kereskedőnél egyszerűen megvalósítható, az akár olyan funkciókat is támogat, mint a közösségi fizetés. A kapu integrációja REST API-val történik, amelyet minden létező platformról meg lehet hívni, legyen az PHP, .NET, Java vagy bármi más, illetve minden mobil platform támogatja, így az Android, iOS és a Windows is. A Barion API dokumentációja egy wikiben érhető el online, folyamatosan frissítve. A cég a befektetést követően kifejezetten optimista, ahogy közleményében fogalmaz, biztos benne, hogy az itthon az elmúlt két évben produkált tempós növekedést az új piacokon is meg tudja ismételni.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.