Szerző: Hlács Ferenc

2015. szeptember 16. 13:43

Közösségi startupoknak szánt fizetőkaput jelentett be a Barion

A közösségi gazdaságra építő kereskedőknek szánt online fizetőkaput jelentett be a Barion. A Smart Gateway-jel a felhasználók egyszerre akár több eladónak is fizethetnek, a rendszer automatikusan továbbítja számukra a részösszegeket, valamint a vásárlókat és eladókat összekötő cég jutalékát is elküldi.

Új, online fizetőkaput jelentett be a Barion, amely elsősorban azoknak a kisebb vállalkozásoknak, startupoknak kedvezhet, amelyek rengeteg tranzakciót végeznek. A hasonló cégek, mint például a jól ismert, az utóbbi időben hazánkban is felkapottá vált - és problémákba is belefutó - Uber okostelefonos fuvarszervező vagy az alkalmi lakás vagy szobakiadásra szolgáló Airbnb számára a fizetés megoldása nem egyszerű: az üzleti kapcsolat ugyanis nem a cég és a vásárló között van, a vállalat csupán közvetít a felek között - amiért persze saját jutalékát is leborotválja a gazdát cserélő összegből.

Ez nem egyszerű folyamat, a lebonyolításhoz a fizetési szolgáltatónak a befizetett összeget több fél számláján is jóvá kell írnia - amennyiben adott feltételek teljesülnek. A Barion pontosan ezt a problémát vette célba frissen bejelentett Smart Gateway termékével: a fizetőkaput használó startupok maguk kezdeményezhetik a kijelölt összeg levonását a vásárló kártyájáról, amelyet aztán a Barion rendszere a hozzájuk regisztrált eladó számláján ír jóvá - leszámítva a cégnek járó jutalékot, amely a startup saját számlájára kerül.

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A fizetőkapu mobilalkalmazásba és webes felületbe egyaránt integrálható, azt több kezdeményezés már most használja. Ilyen például a közösségi vendéglátással foglalkozó Yummber, amelyen keresztül magánlakások láthatják vendégül a felhasználókat egy étkezés erejéig "némi konyhapénz" ellenében, illetve a Lokális.hu közösségi piactér is. Utóbbinál a megoldás különösen érdekes, miután egyszerre több eladó termékeit is bepakolhatjuk a szolgáltatás kosarába, majd egyetlen művelettel fizethetünk azokért. A megfelelő összegeket aztán a Barion terméke a vásárlótól egyben levonva továbbítja az eladóknak.

A kereskedőnek továbbá lehetősége van a rendszert használva "tárolni" a vásárlók fizetési adatait, így azokat a felhasználóknak nem kell minden alkalommal bepötyögni. A mentett adatok ténylegesen persze egyáltalán nem jutnak el a kereskedőhöz: a Barion azokat PCI DSS biztonsági minősítésű szerverein tárolja, továbbá biztosítja, hogy a kereskedő csak valóban indokolt esetben vonjon le pénzt.

A Smart Gateway-en keresztül a vásárlásra közvetlenül bankkártyáról, illetve a Barion felhasználók számára a Barion fiókból is van mód, utóbbinál lehetőség van kiválasztani, hogy a vásárlás az e-pénz egyenleg vagy a tárolt kártyák valamelyikének terhére történjen. Miután az EU-s E-pénz Direktíva alapján az e-pénz mozgást nem terheli tranzakciós illeték, a kisebb vásárlásokkal érkező pénz sem őrlődik fel a díjak alatt. Ez indokolhatja egyébként a rendszer használatát is: a soktranzakciós rendszerekben ugyanis a jutalékok gyorsan el tudják vinni a profit jelentős részét, a Smart Gateway erre kínálhat hatékony megoldást.

Az érdeklődők a gyakorlatilag minden létező platformról meghívható REST API-val egyszerűen integrálhatják a fizetőkaput saját felületekre. Az API hívások SSL titkosítással rendelkező csatornán kell hogy történjenek, a tranzakciók részleteit pedig JSON formában kell megadni. A fejlesztők a Barion Smart Gateway wiki oldalán találhatnak további részleteket.

A cég a HWSW-nek nyilatkozva elmondta, a Barion hamarosan kiválik a Sense/Net Zrt.-ből és októbertől önállóan, Barion Zrt.-ként működik tovább - a cég mögött pedig lassan úgy tűnik már befektetők is megjelennek. A Barionnak továbbá feltett szándéka az európai terjeszkedés, ennek első lépéseként a cég rendszerét már a több országban webáruházakat működtető E-shopgyorsan és Unas is beépítette.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

7

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.