Szerző: Habók Lilla

2017. november 30. 11:13

Már a YouTube is másolja a Snapchat Storiest

A YouTube Community-t mostantól minden 10 ezer feletti feliratkozóval rendelkező vlogger használhatja. Hamarosan bétában megjelenik számukra egy rövid mobilos videókhoz használható funkció.

Lemásolta a YouTube is népszerű sztori-formátumot, amelyet először a Snapchat vezetett be, majd az Instagram és a WhatsApp tette közismertté. Hamarosan a Reels béta változatban a YouTube Community videós közösségi oldalon kipróbálható - írja a YouTube Creator Blog. Az új funkció nem teljesen a korábbi megoldások másolata, hanem inkább egyfajta újraértelmezése azoknak.

Különbséget jelent, hogy míg más alkalmazásokban a funkció a felületek felső sávjában található, addig a tartalomközlők a YouTube főoldala helyett csak a YouTube Community-re tehetik fel a bejegyzéseket. Ez az a külön közösségi felület, ahová a videósok egyedi tartalmakat (akár GIF, szavazás, fotók) tölthetnek fel a rajongóiknak, hogy növeljék az elköteleződést. Viszont ahogy más szolgáltatásoknál, úgy a videós oldalon is az a lényeg, hogy a teljes értékű videók helyett legyen egy megoldás, amellyel a vloggerek rövidebb bejelentkezéseket oszthatnak meg.

Szintén a mostani közleményből derül ki, hogy az eddig csak néhány kiválasztott videoblogger számára elérhető Community mostantól minden olyan tartalomközlő használhatja, aki 10 ezer feletti feliratkozóval rendelkezik. Az elkötelezett rajongók számára pedig a tartalmak a saját hírfolyamukban is megjelennek, attól függetlenül, hogy feliratkoztak-e a csatornára.

youtube_reels

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

A Reels-szel a mobilalkalmazásban a YouTube Community felhasználók legfeljebb 30 másodperces felvételeket tehetnek majd közzé, amelyhez szűrőket, zenét, feliratot és speciális matricákat is hozzáadhatnak. További különbség az eddigi megoldásokkal szemben, hogy a Reelsre egyszerre több történet is feltölthető, és nem tűnik el egy napon belül, sem később. Ezekre a rajongók reagálhatnak, feljebb vagy lejjebb szavazhatják, akárcsak más videókat, bejegyzéseket és hozzászólásokat.

Várható volt, hogy a YouTube előhozakodik egy hasonló megoldással, mivel például az Instagram szintén inkább a videós bejegyzéseket célozta meg, ami hagyományosan inkább a Google közösségi oldalának a területe volt. Bár a vlog műfaj is nagyon népszerűvé vált az utóbbi időben, de ezek inkább több perces vágott videókat jelentenek - a YouTube eddig inkább ezeknek gyűjtőhelyéül szolgált, nem pedig a rövid megosztásoknak, szűrőknek és matricáknak. Úgy látszik, hogy a Google megpróbál útjába állni a terület kannibalizálásának a saját hasonló szolgáltatás bevezetésével, de az Instagram Stories és a WhatsApp Status már 300 millió napi aktív felhasználóval rendelkezik, így kérdéses, hogy mennyire lesz sikeres a próbálkozás.

A béta változat tapasztalatai után még változhat a szolgáltatás, például a YouTube Community külön fül helyett vagy mellett rákerülhet a tartalom a főoldalra, ha a felhasználók körében népszerű lesz a tesztek alapján - nyilatkozta a vállalat a TechCrunch-nak. Egyelőre viszont azt sem lehet tudni, hogy mikor és mely videósok próbálhatják majd ki az új funkciót, így azt sem, hogy mikor lesz publikusan is elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról