Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Optikai vagy fénysebességű?

Asztalos Olivér, 2017. november 24. 13:19

Pénteki délutáni kis színes: egy fejlesztő utánajárt, hogy milyen sebességgel utaznak a bitek az USA keleti és nyugati partjai között.

Bár ahol csak lehetőség van rá, ma már igyekeznek a lehető legalacsonyabb késleltetést biztosító optikai kapcsolatokat kiépíteni a világháló infrastruktúrájában, mindez még nem jelenti azt, hogy a hálózat egészén fénysebesség közeli tempóval száguldanának a bitek. Ennek próbált utánajárni Wesley Aptekar-Cassels, a fejlesztőnek ugyanis szöget ütött a fejébe egy mondás, amely szerint az adatcsomagok a fénysebesség átlagosan nagyjából 80 százalékával utaznak a hálózaton. Mint végül kiderült, az állítás ebben a formában nem állja meg a helyét.

A programozó egy egyszerű méréssel próbált utána járni az igazságnak, amihez a ping utasítást hívta segítségül. A triviális kis alkalmazással könnyen tesztelhető a hálózat elérhetősége és késleltetése, az ugyanis egyszerű adatcsomagokat küld a kiválasztott célgépnek, amelyekre választ vár, ez utóbbi visszaérkezéséig szükséges időt (tehát a csomag végigfutását) pedig megjeleníti. Wesley Aptekar-Cassels szervere Los Angelesben található, a programozó pedig New Yorkban él, amely nagyjából 7930 kilométeres oda-vissza távot jelent. A csomag retúrjegyes utazása 80,1 milliszekundumot vett igénybe, amely átszámolva 99 000 000 méter/szekundumos sebességet jelent. Ez a vákuumban mért fénysebesség (299 792 458 m/s) körülbelül 33 százaléka, az optikai kábelekkel elméletileg elérhető, a törésmutató miatti alacsonyabb, 204 218 296 m/s sebességnek pedig 48 százaléka.

optical

Bár a fejlesztő már utóbbi értéket is meggyőzőnek tartotta, az említett 80 százaléktól ez még messze állt, ezért Aptekar-Cassels tovább folytatta a méréseket. Első ötlete az volt, hogy a traceroute paranccsal kinyeri a Los Angelesben elhelyezett szerver és a közte található állomások listáját, majd megméri és összeadja azok geolokációja közötti távolságokat. Ez pontosabb képet adhat, hiszen a csomagok (nyilván) nem légvonalban haladnak.

Szerencsére azonban ennél van egyszerűbb mód is, az amerikai AT&T telekommunikációs szolgáltatónak hála ugyanis bárki számára látható a cég egyes node-jai közötti késleltetés. Ez alapján Los Angeles és New York között 63 milliszekundumos az érték, amely az üvegszálban elérhető csúcssebesség 62 százalékát jelenti. A leggyorsabb kapcsolat Denver és Chicago között van, itt 154 500 000 m/s-os tempóval száguldanak a csomagok, amely az elméleti maximum 76 százalékát jelenti. Érdekesség, hogy a szolgáltató transzatlanti, Washington-Frankfurt vonalán 90 milliszekundum a késleltetés.

A különbségeket minden bizonnyal az egyes node-ok eltérő felépítése eredményezi, vagyis, hogy a különféle hálózati eszközök mekkora része alkalmaz optikai kapcsolatot, illetve pontosan milyen képességűek az rendszerben szereplő egyes elemek.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.