Szerző: Hlács Ferenc

2017. november 24. 11:53

Rohamtempóban készítette el világrekorder akkutelepét a Tesla

Bő két hónap alatt elkészítette a világ legnagyobb lítiumion-akkumulátortelepét a Tesla. A létesítmény a Dél-Ausztráliában nyáron jellemző áramkimaradások ellen segít felvenni a harcot.

Sokan felkapták a fejüket márciusban Elon Musk Tesla-vezér és Mike Cannon-Brookes, az Atlassian vezérigazgatójának fogadására, amely szerint a Tesla Ausztráliában a szerződés aláírásától számított 100 nap alatt megépíti és üzembe helyezi a világ legnagyobb, mintegy 100 megawatt kapacitású lítiumion-akkumulátorfarmját - ha pedig nem sikerül tartani a határidőt, a cég ingyen dolgozott.

Az internetet gyorsan körbejáró tweetcsatából szeptember végére szerződés is lett a dél-ausztráliai kormányzattal, ezzel pedig elindult a visszaszámlálás - a várakozásokat ugyanakkor Tesla a szűk határidő ellenére túlteljesítette, a telep éles tesztjét ugyanis már a napokban megkezdik, december 1-jén pedig üzembe is áll az akku-óriás. Ezzel a vállalat nagyjából két hónap alatt teljesítette ambiciózus vállalását, amiért megérdemel egy kalapemelést, főleg tekintetbe véve, hogy a Tesla, illetve Musk cégei általában nem a kitűzött határidők betartásáról híresek.

teslapowpck

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Az újonnan felhúzott akkumulátorfarm tehát már az utolsó Tesla Powerpackig a helyén van és a tesztelési fázisba lépett, amely az AEMO (Australian Energy Market Operator), illetve a helyi hatóságok elvárásainak való megfelelést hivatott biztosítani. Az akkufarmot a Hornsdale szélerőmű-telep tölti, decembertől pedig fontos része lesz a régió energiaellátásának. A projekt egyébként a The Verge szerint nagyjából 50 millió dollárból készült el.

Az igényt az alternatív energiaforrásokra a Dél-Ausztráliára tavaly ősszel lecsapó vihar is megdobta, miután annak következtében több órára az egész állam áram nélkül maradt. Akkor a kormányzat többek között a megbízhatatlan megújuló energiaforrásokat hibáztatta az incidensért. Az újonnan üzembe álló akkumulátortelep megoldást jelenthet a jövőben a hasonló problémákra, miután biztos, stabil ellátást biztosít majd a környező területeknek. A létesítmény szükség esetén összesen mintegy 30 ezer háztartást képes egy órán keresztül ellátni.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról