Szerző: Habók Lilla

2017. november 16. 14:30

Frissül a Google Maps megjelenése

Nem minden felhazsnáló elégedett a Google Maps legújabb változásaival. A tarka színek és ikonok jelzik mostantól a kategóriákat, utazás közben pedig a helyszíneket a közlekedés módja alapján jeleníti meg a térkép.

Megújul a Google Maps kinézete, amellyel a vállalat az általa fontosabbnak ítélt információkat igyekszik kiemelni, mint például közlekedési útvonalakat, megállókat és vendéglátóegységeket - áll a Google hivatalos blogbejegyzésében. Az alkalmazásba a helyszínek adatait és értékeléseit jellemzően a felhasználók viszik fel a Helyi Idegenvezetők programban, méghozzá a legutóbbi közlemény szerint havi 700 ezer új hellyel bővül a térkép. Ezenkívül a szolgáltatásnak pontos információi vannak arról is, hogy a felhasználók melyik helyen mennyi ideig tartózkodnak, illetve jellemzően milyen útvonalakat választanak, és ez alapján egyre pontosabb az ajánlórendszer.

"Ahogy az utakat lezárják, az üzleteket kinyitják, vagy éppen egy helyi esemény történik a szomszédodban, látni fogod a térképen. Ha létrehozol egy találkozót a Google Calendarban, a foglalásodról értesítőt kapsz Gmailben vagy hozzáadsz egy éttermet a kívánságlistádhoz, a Google Maps arra is reagálni fog. Új megjelenést adunk a térképnek, hogy jobban illeszkedjen a saját világodhoz." - írja a közlemény.

google_maps_terkepek

Egyrészt a Google Maps mostantól jobban kiemeli a navigációs útvonalakhoz tartozó információkat, tehát vezetés közben a benzinkutakat, vonatozásnál (és Volánbuszoknál?) az állomásokat vagy tömegközlekedésnél a megállókat. Ezzel párhuzamosan pedig a teljes térképen újfajta színezés és ikonok fognak megjelenni, amelyekkel a fejlesztők szerint a keresett helyek könnyebben megtalálhatóak lesznek.

Minden kategóriához egy külön színkód tartozik, mint például az egészségügyi intézményekhez (piros), szabadidős helyekhez (zöld), éttermekhez (narancssárga) vagy a közlekedéshez (kék). Ezen belül pedig az ikonok különböztetik meg az alkategóriákat, úgy mint a szabadidős tevékenységekhez kapcsolódó parkokat, hegyeket, állatkerteket, horgásztavakat vagy sátorozó helyeket. A Google szerint ezzel a változással egyszerűbb lesz megtalálni a helyeket, például ha valaki újonnan érkezik a városba és kávézót keres, akkor legközelebbi narancssárga ikont kell megnéznie.

google_maps_szinkod

Főbb színkódok a Google Mapsen

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart?

Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

Miért nem beszélni AI tökéletesen magyart? Milyen kihívásokat tartogat egy magyar nyelvi modell, például a PuliGPT fejlesztése?

A frissítés több lépcsőben fog megérkezni mindenkihez a következő napokban vagy hetekben. A bejegyzés alapján a frissítés elsősorban mobilosnak tűnik, de minden bizonnyal az asztali változatban is jelentkeznek a változások. A Google Maps mellett pedig frissülnek a kapcsolódó Google termékek is, úgy mint az Assistant, a Search, az Earth és az Android Auto. Később, "idővel" pedig a Google Maps API-ján keresztül kapcsolódó alkalmazásokban, weboldalakon és más szolgáltatásokban is az új stílust lehet majd látni.

Egyelőre a felhasználóknak még nem egészen sikerült megbarátkozni az újdonságokkal, az eddigi visszajelzések szerint nehezen kezelhető és átláthatatlan a kinézet a sok ikonnal és színnel. Ennél is fontosabb problémának tűnik, hogy a frissítéssel a térkép nem kombinálja a különböző közlekedési eszközökhöz tartozó információkat, tehát például autós módban nem emeli ki a pályaudvarokat vagy gyalogos módban a benzinkutakat, pedig elképzelhető, hogy az utazónak éppen az a célpontja. A visszajelzések alapján a Google fejlesztői remélhetőleg átgondolják a felvetett problémákat, és tovább javítják a térképet.

Nagyon széles az a skála, amin a állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

fab

5

Chipgyártó nagyhatalommá válna India

2024. március 18. 12:39

A helyi politikai vezetés szerint van rá esély, hogy a következő néhány évben az ország bekerüljön az öt vezető ország közé.