Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Mi a fejlesztő gondja 2018-ban? Refaktorálás, Agile, API-tervezés, PWA és Alexa a gyakorlatban. HWSW mobile! idén is. November 21-22.

Hatalmas szélerőmű-kapacitást vesz a Microsoft

Gálffy Csaba, 2017. október 10. 09:29

Integrált akkuval újítanak a GE vadonatúj Tullahennel szélerőművének turbinái. Az építkezésre a Microsoft csapott le, a cég 15 évre előre felvásárolja az összes elérhető kapacitást.

Hosszútávú, 15 éves szerződést kötött a Microsoft és a GE, amelynek keretében előbbi felvásárolja a 37 megawattos, Kerry megyei Tullahennel szélerőmű teljes kapacitását. A megvásárolt elektromos energiát írországi adatközpontok meghajtására használja majd fel a Microsoft. A vásárlással a Microsoft már jelentős árampiaci szereplővé válik, a cég már több, mint 600 megawattot vásárol közvetlenül a termelőktől.

Érdekes, hogy az üzlet túlmutat azon, hogy a Microsoft szeretné olcsón és tisztán energiával ellátni írországi adatközpontjait. A cég ugyanis azt tervezi, hogy az ingadozó teljesítményű szélerőmű mellé jelentős akkus kapacitást is telepít, amely segít használhatóvá egyenesíteni a rendelkezésre álló kapacitást. Ennek járulékos előnye, hogy a generált felesleges energiát innen viszont tudja értékesíteni az ír áramszolgáltatói piacon, ami további bevételt jelent a projekt számára. Ehhez a cég egy külön megállapodást kötött a dublini ElectroRoute-tal, ez teszi majd lehetővé, hogy a Microsoft áramkereskedő legyen a helyi piacon.

A sajtóközlemény szerint minden egyes szélturbina integrált akkuval rendelkezik majd, a Microsoft és a GE e kísérleti elrendezés hatékonyságáról gyűjt majd közösen adatokat - ilyen elrendezésben a kontinensen még nem működik szélerőmű. Az akkuk feladata begyűjteni a fölös energiát különösen szeles időben és a hálózatba táplálni azt szélmentes időben. Ez kiszámíthatóbb áramleadást jelent majd mintha kizárólag turbinákkal üzemelne az erőmű.

"Eltökélt szándékunk, hogy új, tiszta energiát hozzunk az ír áramhálózat számára. Az erőmű olyan innovatív elemekkel rendelkezik, amelyek megadják a lehetőséget, hogy növeljük a hálózat kapacitását, képességeit és megbízhatóságát. Ez könnyebbé teszi majd, hogy újabb tiszta forrásokból bővítsünk kapacitást, ami jó a környezetnek, Írországnak és a cégünknek is." - mondta Christian Belady, a Microsoft adatközponti stratégiával foglalkozó igazgatója.

A GE oldalán az új szélerőmű a cég Digital Wind Farm technológiáját használja fel. Ennek része a Predix platform is, amely a GE saját nyilvános felhőjét jelenti fejlett prediktív analitikával. A megoldás lényege, hogy igyekszik pontosan előrejelezni az erőműből kinyerhető kapacitást és az igényt is, így dolgozik azon, hogy a kettő minél közelebb kerüljön egymáshoz. A Predix platformról annak bejelentésekor írtunk bővebben.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Refaktorálás, Agile, API-tervezés, PWA és Alexa a gyakorlatban. HWSW mobile! idén is. November 21-22.