Szerző: Asztalos Olivér

2017. szeptember 15. 12:37

Lendületben az Oracle

Újabb jó negyedévről adott hírt az Oracle, a vállalat egészséges ütemben növelte bevételét, miközben a felhős átállás láthatóan jól halad.

Egészséges ütemben tudta növelni bevételét frissen közzétett negyedéves jelentés szerint az Oracle. Az augusztus 31-gyel véget ért pénzügyi negyedévben a cég teljes bevétele 9,2 milliárd dolláron állt meg, ami 6 százalékos növekedés (az árfolyamhatás kiszűrésével - az alábbi számok mind ezt tükrözik) az egy évvel korábbi időszak értékéhez képest. Ezzel párhuzamosan nagyot emelkedett az adózott eredmény, amely a tavalyi 1,8 milliárd dollárhoz képest 21 százalékkal 2,2 milliárdra nőtt. Az Oracle bevételének tehát 24 százaléka volt a nettó profit, amely mutató kifejezetten erősnek számít - és akkor finoman fogalmaztunk.

A "felhős szoftver mint szolgáltatás" kategória forgalma szabályosan kilőtt, a tavalyi évhez képest 62 százalékkal, 1,06 milliárdra nőtt az ebből befolyt forgalom, így az már a teljes bevétel 12 százalékát teszi ki. Az infrastruktúra- és platformszolgáltatásokat jelentő IaaS PaaS ennél kisebb, de szerénynek azért nem nevezhető, 27 százalékos ütemben bővült, értéke azonban jóval alacsonyabb, csupán 400 millió dollárt tesz ki.

A "régi" biznisz, vagyis az új szoftverlicencek értékesítése ezzel párhuzamosan csökken, egy év alatt 7 százalékkal, 966 millió dollárra apadt az ebből befolyt összeg. Ez természetes folyamat, ahogy az új vásárlók az on-premise futtatott szoftverek helyett fokozatosan a felhős megoldásokra állnak át, ez a kategória tehát tovább fog zsugorodni - a cég előtt álló kihívás a két oldal egyensúlyban tartása, vagyis az innen kieső bevételeket folyamatosan pótolni a felhős bevételekkel.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az on-premise biznisz másik (vastagabb) lábát a licencfrissítések és a terméktámogatás jelenti, amely önmagában a teljes bevétel 54 százalékát tette ki 4,95 milliárd dollárral, ami szerény, 2 százalékos növekedést jelentett. A befektetőket mindenesetre ez nyugtatja meg a leginkább jelenleg: hiába a felhős robbanás, az Oracle régi telepített bázisa atom stabil és rendületlenül fizeti a támogatást a megvett termékek után. Ezzel a teljes on-premise szoftveres bevétel 5,9 milliárd volt, ami az Oracle teljes forgalmának 65 százalékát adta.

A sor végén a hardveres forgalom kullog, amely 6 százalékkal 943 millióra apadt (tovább). Ennek fényében egyáltalán nem csoda, hogy a hírek szerint Larry Ellison alapító-elnök-CTO és csapata kukázta a SPARC processzorok és a Solaris fejlesztését. Amennyiben utóbbi megerősítést nyer, az vélhetően azt fogja jelenteni, hogy a hardveres megoldások egységesen Intel (vagy AMD?) chipekre és Linuxra állnak majd át.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról