Szerző: Habók Lilla

2017. szeptember 11. 09:30:00

Céges mentorokat keresnek az informatikatanárok

Az Infotanár Mentor Program megpróbál segíteni az informatikatanároknak, hogy korszerű ismeretekhez jussanak a cégektől, és segítsenek egymásnak olyan feladatok kidolgozásában, amelyekre a megváltozott kerettanterv miatt szükségük van.

Tavaly szeptemberben megváltozott a szakmai (tehát nem közismereti) informatika oktatás kerettanterve, ahhoz alkalmazkodva, hogy más az igény az ipar részéről, mint amit a szakgimnáziumokban tanítanak, például szoftverfejlesztő, műszaki informatikus vagy informatikai rendszerüzemeltető képzéseken. A változás tehát szükségszerű volt, de emellett sok probléma is megjelent, mint például az iparba vágyó informatikatanárok, az elavult számítógéppark vagy az a statisztikai adat, hogy egy szakgimnáziumi (!) 30 fős osztályból csak ketten szeretnének informatikusok lenni - írja a Mimox fejvadászcég blogbejegyzésében Csudutov Csudinka ügyvezető.

Továbbá az új kerettantervvel kapcsolatos problémák része, hogy az állam nem segíti a változást, nincsenek tankönyvek, a tanárok nem ismerik a korszerű technológiákat, nem dolgoztak piaci szereplőkkel, nem beszélnek angolul, nem értenek egyszerre a cloudos üzemeltetéshez, hálózatokhoz, frontendhez, adatbázisokhoz, különböző programozási nyelvekhez. A megváltozott környezet és a sokasodó problémák magukkal vonták az Infotanár Mentor Program (ITMP) kezdeményezés létrejöttét a Mimox, a HTTP Alapítvány és az az IVSZ oktatási munkacsoport közreműködésével.

Az ITMP egyik lényeges eleme, hogy mentorprogram keretében lehetőséget teremt arra a szaktanároknak, hogy néhány teljes munkanapot egy piaci cégnél tölthessenek, és megtapasztalják a mindennapi szoftverfejlesztői feladatokat. További kritérium a vállalati mentor részéről a folyamatos információnyújtás, hogy akár tanóra közben is fel lehessen hívni egy kérdéssel. Valamint a közös konferencia- és meetup látogatás, ahol a tanár nem érzi idegenül magát a számára egyelőre ismeretlen környezetben.

25:31
 

Infotanár Mentor Program - hogyan tudod Te magad közvetlenül segiteni a magyar informatika oktatást?

Még több videó

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

Az elmúlt másfél évben az ITMP negyven tanár számára tudott mentorhelyet biztosítani, de ezt a számot kellene növelni ezerre, ha a szakgimnáziumokban a diákok számára releváns tudást szeretnének a cégek közvetíteni. A mentoráláson kívül még több eredményt is sikerült elérni, például elindult az Így neveld az infósodat meetup, amely segít az előadásokon hallottakat átültetni a tanórai keretek közé. A program zárt Facebook csoportjában a résztvevők megoszthatják egymással a jó gyakorlatokat és kidolgozott feladatsorokat. Továbbá eddig 400 tanár vett részt a Netacadémia HTML5/CSS képzésén, 100 fő a HWSW tavalyi Java képzésén, és több szakmai rendezvényre sikerült az informatikatanárokat ingyenesen bejuttatni.

Várják a segítőket!

A program további partnereket keres, amellyel a cégek, vagy a probléma iránt elkötelezett személyek segíthetik a szakgimnáziumi informatikatanárok munkáját. "Fogadjatok a cégetekkel tanárt, vállaljátok el legalább egyetlen egy ember mentorálását, annak tudatában, hogy az illető biztosan több száz diákot tanít. Nem intézményi kapcsolatokról beszélek, nem az iskolát kell támogatni, hanem a tanárt, személyében. Mutassátok be a cégeteket, hogy dolgoztok, milyen eszközöket használtok, hogyan specifikáltok, hogyan osztjátok be a munkát, hogyan dolgoztok csapatokban, hogyan kódoltok, milyen nyelven, milyen módszertannal." - írja a bejegyzés.

Az ügyvezetőknek készített összefoglaló leírás itt érhető el magyarul és itt angolul, ezek a mentorálás gyakorlati lépései és a cégek itt tudnak jelentkezni. A program várja továbbá meetup előadók jelentkezését, a tanárok kérdéseire válaszoló szakértőket, LEGO robots vagy Arduino szakkörtartókat, vidéki koordinátorokat, az állami szervek kapcsolattartóit. Továbbá az ITMP keresi azokat a szakértőket, akik segítenek kidolgozni, hogy "mi legyen" a közismereti informatikát oktatókkal, akik szintén igénylik a segítséget.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 27. 16:19

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.