Szerző: Hlács Ferenc

2017. augusztus 9. 15:52

WebVR-rel jön a Firefox 55

A VR tartalmak a Mozilla böngészőjébe is utat találtak, de más újításokat is hoz a frissítés.

Megérkezett az 55-ös Firefox, vele pedig a WebVR támogatás is a Mozilla asztali böngészőjébe. A frissítéssel a VR headsetek, mint a HTC Vive vagy az Oculus Rift felhasználói szemüvegeiken keresztül fogyaszthatják a technológiát támogató webes tartalmakat. A WebVR tartalmakat egy VR szemüveg ikon jelöli, amelyre kattintva azok a headsetekre továbbíthatók. A megoldás nem csak a 360 fokos megjelenítésre terjed ki, a WebVR-re építő videók és játékok a VR szemüvegekhez tartozó kontrollereket is támogatják, a vezérléshez így nem kell továbbra is a billentyűzet-egér kombóra támaszkodni.

A Mozilla több VR demót is elérhetővé tett kapcsolódó weboldalán, ahol a headsetek tulajdonosai kipróbálhatják a webes virtuálisvalóság-élményt. A demókat a cég saját fejlesztésű, A-Frame névre hallgató tartalomkészítő keretrendszerével hozta létre. A nyílt forrású A-Frame maga is kipróbálható a cég webes felületén, használata pedig a Mozilla ígérete szerint egyszerűen elsajátítható a fejlesztők számára.

01:57
 

WebVR and A-Frame Showcase in Firefox

Még több videó

A Chrome-ban egyébként az érdeklődő fejlesztőknek már volt lehetőségük barátkozni a WebVR-rel, amelynek első szabványtervezete tavaly márciusban látott napvilágot. A böngészős API-szettel a webfejlesztők számára is elérhetővé válhatnak a számítógépekhez, okostelefonokhoz kötött VR-hardverek. A név ellenére a WebVR nem a hagyományos webes technológiákra, a DOM-ra vagy a HTML-CSS-JavaScript megoldásokra épül, első tervezete még kizárólag WebGL-es alapokkal dolgozik, a megjelenítést erre az OpenGL-re építő 3D-s megoldásra bízza.

A VR képességek mellett az egyre nagyobb hangsúllyal megjelenő, több folyamatra bontott architektúrát is tovább csiszolta a cég, annak működését már a felhasználóknak is lehetőségük nyílik szabályozni. A Firefox előző, 54-es verziója összesen 4 folyamatra bontotta szét a megnyitott lapokat, és bár az alapértelmezett érték a Firefox 55-ben is ennyi marad, azt a beállításokban igény szerint akár nyolcig is lehetőség van feltornázni. Ezt ugyanakkor a cég csak a több mint 8 gigabájt RAM-mal rendelkező gépeknél ajánlja, miután növekszik vele a böngésző memóriaéhsége - cserébe viszont gyorsabb is lesz. A Mozilla azt azért siet hozzátenni, hogy saját tesztjei szerint a Firefox 55 még nyolc folyamatra bontva is kevesebb RAM-ot használ, mint a Chrome.

En ensom person ler ikke lett. (x)

Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

En ensom person ler ikke lett. (x) Ibsent csak eredetiben norvégul, de azért pythonban is vannak irodalmi magasságok. Nézd meg Felméri Péter nyelvi tudatformálását, és minden megvilágosodik!

Mindezeken túl a böngésző új indításkor már jóval gyorsabban állítja vissza az előző munkamenetben használt tabokat, mint a korábbi verziók. A cég ezt a képességet egy elég extrém tesztnek vetette alá, 1691 tab visszaállításával: a folyamat az 54-es verziónak több mint 4 percig tartott, míg az 55-ös 15 másodperc alatt lezavarta.

A vállalat a 64 bites Windowst használóknak egyébként azt ajánlja, töltsék le és installálják újra a böngészőt, miután így már egész biztosan a jóval stabilabb 64 bites verziót kapják meg belőle. Utóbbi a cég szerint egyébként 39 százalékkal kevesebb összeomlást produkál a 4 gigabájt RAM-mal szerelt gépeken. Sokat várni ugyanakkor az automatikus átállásra sem kell, a Mozilla tervei alapján a Firefox 56-tal a windowsos felhasználókat automatikusan átmigrálja a 64 bites verzióra.

Végül de nem utolsó sorban a kereső-, illetve URL-sáv is megújul, annak az ajánlásokat tartalmazó legördülő menüjében immár különböző keresőszolgáltatások ikonjai sorakoznak fel, mint a Google, Yahoo vagy a Wikipédia, amelyekre kattintva az adott szolgáltatásban végezhető el a keresés. A böngésző emellett egy sor apróbb frissítést is kap, ilyen például, hogy a Flash tartalmak már csak kattintásra futnak (a technológia kivezetési tervének megfelelően), illetve a nyomtatási folyamatok is egyszerűbben indíthatók.

Október végén 8 alkalmas, 24 órás, online képzéseket indítunk, melyekre most early bird kedvezménnyel jelentkezhetsz. A képzések utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról