Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

Firefox 54: szaporodnak az önálló folyamatok

Hlács Ferenc, 2017. június 14. 11:55
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Folytatódik az Electrolysis bevezetése, a böngésző új verziója nagy teljesítményugrást ígér.

Megérkezett a Firefox 54.0-s kiadása, ezzel pedig elrajtolt a böngésző első stabil verziója, amely a megnyitott weblapok futtatását minden felhasználónál több rendszerfolyamatra osztja szét. Az Electrolysis néven még 2009-ben indított projekt a böngésző kódbázisán végzett egyik legkomolyabb módosítás. A nagyszabású kezdeményezés megvalósítását célzó fejlesztések először közel egy éve, tavaly augusztusban jutottak el a stabil Firefox 48-as kiadásába, noha annak megjelenésekor a fejlesztők csak a felhasználók egy százalékánál élesítették a megoldást, amelyet fokozatosan 50 százalékra tornáztak fel - az 54-es kiadás pedig várhatóan a funkcionalitást több lépcsőben végre mindenkihez eljuttatja.

A fentebb is említett 48-as kiadásban az új architektúra csak nagyon alapszintű bontást engedett meg magának, az UI-ról választotta le a tartalmat (a weboldalakat), így lényegében két részre szedve a böngésző működését. Az 54-es verzióval a böngésző a UI mellett akár négy folyamatra bomlik, így egy erőforrásigényesebb weboldal nem fogja az összes többi lapot is lelassítani, illetve a modern számítógépek hardvereit is sokkal jobban ki tudja használni a böngésző - a későbbiekben a tervek szerint minden oldal saját folyamatot kap majd.

A megoldás bevezetése időszerű, hiszen ahogy a Mozilla is rámutat, mára a weblapok átlagos mérete közel 2,5 megabájt, az elszaporodó lapokkal így könnyű sok rendszererőforrást felélni, különösen ha mindez egy folyamatba van zsúfolva. A hányatott sorsú Electrolysisszel a cég gyorsabban betöltődő, reszponzívabb weboldalakat és kevesebb összeomlást ígér. A frissítéstől a leglátványosabb javulásra a szerényebb hardverrel, kevesebb memóriával szerelt gépek tulajdonosai számíthatnak, a Mozilla tesztje szerint az új Firefox Windows 10, macOS 10 és az Ubuntu 16 platformokon is kevesebb RAM-ot fogyaszt, mint a rivális Chrome, Edge vagy Safari böngészők.

A Mozilla szóvivője a VentureBeatnek nyilatkozva megerősítette, jelenleg a Firefox felhasználóinak mintegy felénél érhető el az Electrolysis, a frissítést követően azonban a következő hónapokban a cég elkezdi egyre szélesebb körben bekapcsolni a funkciót. Ha valaki kíváncsi, hogy bekerült-e már a szerencsések közé, az URL sávból az "about:support" oldalra navigálva a "Multiprocess Windows" vagy "Több folyamatú ablakok" rubrikában láthatja, be van-e kapcsolva nála a funkció.

Természetesen a folyamatokra bontás mellett az új verzió több egyéb, kisebb módosítást is tartalmaz, egyszerűsített panelen jelennek meg például a letöltések és egy sor biztonsági frissítés is érkezett a böngészőhöz. Az ugyancsak frissülő androidos verzió szintén megkapja a maga hibajavításait, abban ráadásul a hang- és videólejátszáson, valamint a könyvjelzők szinkronizálásán is csiszoltak a fejlesztők. A Mozilla az év hátralévő részében is komoly előrelépéseket ígér, ahogy fogalmaz, 2017 végéhez közeledve "nagy teljesítményugrásokra" számíthatunk.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.