Szerző: Asztalos Olivér

2017. június 7. 09:31

Nanya: idén már nem lesz olcsóbb a memória

A gyártó szerint idén már csak drágább lesz a DRAM. Vagy még most, vagy már csak jövőre vásároljunk.

A Nanya szerint idén már nem mérséklődnek a memóriaárak. A tajvani gyártó szerint ugyanis idén elmarad(t) a szezonális kereslet csökkenés, a gyártók pedig már hamarosan elkezdenek raktárkészletet felhalmozni az őszi termékrohamra, ami tovább áremelkedést hozhat. Ennek értelmében legkorábban csak jövő év első negyedévében állhat negatív pályára a DRAM chipek, illetve ezzel együtt a memóriamodulok árainak alakulása.

Lee Pei-ing, a memóriagyártó elnöke a Taipei Timesnak elmondta, hogy a DDR4 chipek árai a második negyedévben is emelkedtek, ez az időszak pedig jellemzően árcsökkenést generál a különféle termékek iránti kereslet visszaesése miatt. Lee szerint ennek egyik oka, hogy a szórakoztatóelektronikai termékek eladásai meglehetősen stabilak maradtak, az év eleji hullámvölgy nem ereszkedett túlságosan mélyre, a kereslet görbéje pedig már most elkezdett felfelé ívelni. Ennek egyik oka, hogy a kínai okostelefon gyártók már javában dolgoznak az ősz elején bemutatkozó új modelleken, ez pedig enyhe hiányt okoz a harmadik negyedévben.

Ebből várhatóan nem fog magához térni a piac, hisz a harmadik negyedév végén már a karácsonyi hajrára készülnek a gyártók, mindezek együttese pedig régen látott magasságokba lőheti ki a DRAM árakat. A Nanya szerint ebben a negyedévben nagyjából 10 százalékot emelkedtek az árak, a termelés ugyanis nem tud lépést tartani a chipek iránti igény növekedésével, amely a tajvani gyártó szerint a tavasz második fele óta a gyártókapacitásnál 1 százalékponttal gyorsabban növekszik.

A Nanya szerint a trendet csak a termelés jelentős bővítés fordíthatja meg, erre viszont az utolsó negyedév előtt biztosan nem lehet számítani. Végül Lee elmondta, hogy a feltörekvő kínai gyártók még sokáig nem befolyásolhatják a piac alakulását, ugyanis a Samsung mellett az SK Hynix és a Micron sem bocsátotta áruba a gyártáshoz szükséges technológiáját. Az tajvani cég elnöke szerint ez nem csak azért jelent problémát a kínai gyártóknak, mert ennek hiányában nehezebben indulhat be a tömegtermelés, hanem mert szabadalmak hiányában majd nem exportálhatják a termékeiket.

Magyarország egykor pezsgő startup-szcénáját is meglehetősen zilálttá tették az elmúlt évek eseményei, a friss HWSW weekly adásban arra teszünk kísérletet, hogy vendégeink segítségével megértsük a mögöttes folyamatokat.

a címlapról