Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 11. 23:01

Újabb hírek a VIA Ezra kódnevű processzoráról

Korábban már kétszer is írtunk a VIA által Ezra néven fejlesztett processzorról (először áprilisban, majd májusban). Nos, a rebesgetett specifikációk ismét változtak, a német tecChannel szerint a chip 2001 második félévében jelenik majd meg és 1,2 GHz körül lesz az induló órajele. Ellentétben korábbi híreinkkel nem 128+128 hanem 64+64 kbyte cache-t tartalmaz majd.

A VIA Ezra lelke egy teljesen új fejlesztésű szuperskalár mag, amely egy órajelciklus alatt két művelet végrehajtására képes. A processzor MMX és SSE támogatással is rendelkezik, azaz az első nem-Intel SSE chip lehet. Érdekes módon a VIA-tól már szinte megszokott és a Cyrix III-ból is ismert 3DNow! utasításkészlet támogatásáról nincs információ. A 20 millió tranzisztorból álló áramkört 0,13 mikronos technológiával tervezik gyártani.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról