Szerző: Hlács Ferenc

2017. május 10. 14:41

Kövér bevétel, de növekvő veszteség a LogMeInnél

Több mint duplájára növelte a forgalmát a LogMeIn 2017 első negyedében, de a GoTo egyesülés költségeit még érzi, nem tudott termőre fordulni az időszakban.

Megérkezett a LogMeIn idei első negyedévre vonatkozó pénzügyi beszámolója: bár a cég nagyon látványosan, több mint 135 százalékkal tudta növelni bevételeit az elmúlt év folyamán, ez a most március 31-gyel zárult időszakban sem tudott termőre fordulni, a vállalat a 187,5 millió dolláros forgalom mellé 18,6 milliós veszteséget jelentett. Ez a mínusz ráadásul jóval nagyobb, mint 2016 első negyedében - akkor 1,07 millió dolláros volt a veszteség - , a cég a negatívba fordult összeget egy év alatt több mint tizennyolcszorosára növelte.

A vállalat bevételeinek legnagyobb részét, mintegy 55 százalékát a GoToMeeting, a join.me, valamint az OpenVoice és Grasshopper termékek hozták, amelyek mintegy 6 százalékos éves növekedést mutattak. A különböző hozzáférés-kezelési megoldások, azaz a LogMeIn Pro és Central, GoToMyPC és a LastPass a forgalom 28 százalékát adták, 7 százalékot gyarapodva éves szinten, a Rescue-t, GoToAssistot, BoldChatet és Xivelyt tömörítő service cloud szegmens pedig a maradék 17 százalék bevételt termelte ki, enyhe, 2 százalékos visszaeséssel az egy évvel korábban mért eredményekhez képest.

Ugyancsak ebben a negyedévben került végleg pont a LogMeIn és a Citrix GoTo tavaly júliusban bejelentett egyesülési folyamatának végére. A LogMeIn a Citrix szoftverszolgáltatásokban utazó GoTo részlegét 1,8 milliárdnyi saját részvénnyel vásárolta meg. Az egyesülés nyomán a cég becslései szerint kombinált vállalat éves bevétele várhatóan megközelíti majd az egymilliárd dollárt, amivel bekerül a 10 legnagyobb SaaS cég közé világszerte - ez az előrejelzés a mostani negyedéves jelentéssel sem változott, a cég az idei éves várható bevételt egész pontosan 970 és 980 millió dollár közé teszi (ebben ráadásul nincs benne a GoTo idén januári, 58 millió dolláros bevétele). Éves szinten a cég idén 2-8 millió dollár közötti veszteségre számít.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra?

Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

Jöhet a malware-cunami az iPhone-okra? Nyílik az iOS, de tényleg annyira veszélyes ez? Annyira azért nem kell félni, elég sok kontroll van még az Apple-nél.

A cég vesztesége egyébként javarészt az említett GoTo felvásárlással járó plusz költségeknek tudható be, a cég által közölt, utóbbi kiadásokat nem számító, non-GAAP profit értéke 38,1 millió dollár. Az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 6,1 millió dollár volt az idei év első negyedévében, az üzemi cash flow összege pedig 105,9 millió dollár lett. Ami a következő, 2017 Q2-es időszakot illeti, a vállalat 254-256 millió dollár közötti bevételt prognosztizál.

A vállalat a negyedéves eredményeket tárgyaló konferenciahívásán elmondta, a két cég gyors ütemű összefésülése már meghozta első gyümölcseit, ilyen például a join.me, illetve a GoTo-tól megismert OpenVoice integrációja, amely először teszi lehetővé a join.me felhasználóinak a díjmentes hívásokat. A vállalatnak továbbá mára a havi előfizetéssel értékesített GoTo termékeknek közel 90 százalékát sikerült átállítani éves előfizetésre, míg ez az érték az összeolvadás lezárultakor kevesebb mint 33 százalék volt. Mindezek mellett a cég szerint a keresztértékesítés is egyre inkább felvirágzik, azaz a LogMeIn színeiben dolgozó értékesítők egyre több GoTo terméket, míg az utóbbi ügyfeleit célzó salesesek egyre több LogMeIn terméket adnak el.

Bill Wagner, a LogMeIn elnök-vezérigazgatója összességében pozitívan értékelte a 2017-es nyitást, ahogy fogalmaz: "Az összeolvadás utáni első negyedévünk végén az árbevétel, a korrigált EBITDA és a részvényenkénti eredmény is meghaladta az előirányzatok felső határértékét, emellett számottevő cash-flow-t is generáltunk."

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról