Szerző: Gálffy Csaba

2017. május 5. 17:07

Újra lapátra kerül a MIPS

Megszabadulna kevésbé fontos tevékenységeitől az Imagination, ahogy az Apple-válás nyomán hirtelen stratégiaváltásra kényszerült.

Eszkalálja az Apple-lel folytatott licencelési vitáját az Imagination Technologies - jelentette be a brit fejlesztőcég. Ennek megfelelően az eddigi informális vitarendezést már hivatalos, formális keretek között folytatja a cég - az szinte biztosra vehető, hogy végül perre megy a két vállalat.

Megy saját kútfőből is?

Az Imagination még április elején sokkolta azzal a befektetőket, hogy az Apple értesítette, mintegy másfél év múlva meg fogja szakítani a két vállalat közötti együttműködést és nem licenceli többet a britek által fejlesztett GPU-technológiát, azt egy saját fejlesztésű grafikus feldolgozóegységre cseréli majd ki. Az Apple ugyanis az Ax sorozatú, iPhone-okban és iPadekben bevetett lapkákon a saját CPU-k mellett külsős GPU-t használt ezt várhatóan jövő nyáron cserélné már valamilyen saját fejlesztésre.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam?

Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Rust? Kubernetes? FinOps? Melyiket válasszam? Egy jó karrierdöntéshez sok apróság szükséges. Egy alapos hazai technológiai körkép azoban még hiányzott. Végre van ilyen, és a 21. kraftie adásban kidumáltuk.

Az Imagination álláspontja szerint azonban ez nem ilyen egyszerű, az Apple a licenckonstrukciót nem rúghatja fel, annak saját tervezésű GPU-i is kötelesek Imagination-technológiát licencelni. A licencszerződés az ilyen vitás kérdésekre szigorúan szabályozott folyamatot diktál, a két cégnek először informálisan kell egyezkednie, majd jön egy formális, közvetítő általi tárgyalási periódus (akár több is), bírósági pert pedig csak ezt követően indíthatnak a cégek egymás ellen. Most a második fokozatba lépett az ügy, miután az Imagination közlése szerint "nem sikerült kielégítő előrelépést elérni" az eddigi tárgyalások során. A folyamat vége minden bizonnyal szabadalmi per lesz - ezt azonban a cég igyekszik elkerülni, a költséges és kétes kimenetelű per helyett jobb lenne egy kiegyezés.

Szabadulni a MIPS-től és az Ensigmától

Ezzel egy időben az Imagination azt is nyilvánosságra hozta, hogy értékesíteni kívánja a MIPS és az Ensigma divíziókat. A legendás MIPS-szet még 2012-ben vásárolta fel az Imagination, az utasításkészletet és CPU-kat fejlesztő csapattal akkor nagy tervei voltak a cégnek: az ARM ellenében visszatért volna a híres márka a szerverek és az okostelefonok piacára is. A lendület adott volt, a Google például a teljes Androidot portolta is a MIPS-hez, a piacon azonban végül nem jelentek meg (tudomásunk szerint) az I6400-ra épülő eszközök. A beágyazott piacon azonban továbbra is erősek a MIPS egységek - legalábbis a tulajdonos szerint, a Mobileye révén pedig az autós piacon is játszik szerepet.

PlayStation - MIPS CPU-val (a PS2 és a PSP is MIPS-et használ)

Az Ensigma az Imagination rádiós chipjeit készíti, például a 2015-ben bejelentett Ensigma Whispert, amelyet kimondottan beágyazott, IoT-típusú eszközökhöz fejlesztett a cég. Az új fejlesztések lendületet adtak a divíziónak, a bevétel az elmúlt negyedévekben duplázódott, így nem egy rossz passzban lévő részleget kínál eladásra az Imagination.

A divíziók leválasztásával a cég újra a PowerVR-re, a cég GPU-s technológiájára fókuszálna, amelyet a mobil mellett az autós, okostévés, set top boxos piacokon is értékesít és a felfutóban lévő AR/VR területen is potenciális szereplő lehet - a befolyó összegeket ennek erősítésére kívánja a tervezőcég fordítani.

a címlapról