Szerző: Habók Lilla

2017. május 5. 13:20

Kéretlenül települt a kéretlen hívásokat felismerő Truecaller

Nem kérte ki a Wileyfox a felhasználók beleegyezését a tárcsázó lecseréléséhez egy partner alkalmazására. A Truecaller a spamhívások felismerésével hirdeti magát, de közben minden adatot begyűjt a regisztrálóktól.

Egy új frissítéssel, az Android 7.1.1-től kezdve a Truecaller alkalmazás vette át a tárcsázó helyét az alacsony árairól ismert, brit Wileyfox mobiltelefonokon. Erről azonban egyáltalán nem tájékoztatta a rendszer a felhasználókat és nem kérte a beleegyezésüket Martin Rünz, PhD-hallgató blogbejegyzése szerint. Pedig az alkalmazás rengeteg adathoz hozzáfér az adatkezelési szabályzat leírása alapján.

"A Truecaller személyes információt gyűjt Öntől és minden olyan eszközről, amelyet a szolgáltatásunkkal összefüggésben használ. Ezek az információk magukban foglalhatják például a geolokációt, az IP címét, a készülék ID-t vagy az egyedi azonosítót, a gyártót és a típust, a készülék és a hardver beállításait, a SIM kártya használatot, a telepített alkalmazásokat, a hirdetési ID-kat és adatokat, az operációs rendszert, a böngészőt, az operátort, az IMSI-t, a kapcsolati információkat, a képernyő felbontást, a használati statisztikákat, a kommunikációs alapbeállításokat, hozzáférést a telefonkönyvhöz, a készülék log- és esemény információihoz, a bejövő- és kimenő hívások illetve az üzenetek logjaihoz, kulcsszavaihoz és metaadataihoz (...)" - továbbá a szolgáltatással kapcsolatban mindenhez. Az információkat pedig partnereknek és szolgáltatóknak is továbbíthatja az adatkezelési szabályzat szerint.

A Truecaller felhasználók felé mutató funkciója, hogy felismeri telefonszám alapján a hívó felet, és információkat mutat meg róla, akkor is, ha nem szerepel a mobil telefonkönyvében. A szolgáltatás egyébként népszerű például Indiában, mivel a spam hívások kiszűrését ígéri a felhasználóknak. Az országban gyakoriak a kéretlen hívások, amelyet a telefontulajdonosok nehezen tudnak kivédeni, de az app az első hívás után felismeri a spam-hívót és figyelmen kívül hagyja a következőekben vagy teljesen blokkolja a számot. Ebben az esetben sem működik a cég önzetlenül, a Techseen leírása alapján különböző stratégiai partnerségeket köt olyan kereskedőkkel, amelyeknek hívását nem blokkolja és valószínűleg ez jelenti az üzleti modellt - ennek praktikus okai is vannak, például egy áruház a csomag kiszállítását egyeztetheti a vásárlóval, de így az elfogadott listán lévő cégek akár kéretlenül is telefonálhatnak.

Az üzleti modell azonban nem ez: a korábban már emlegetett Unroll.me-hez hasonlóan a cél az adatgyűjtés majd ezek értékesítése külső felek felé. Ennek része, hogy minél több információt begyűjtsön a különböző telefonszámokról, és a felhasználók teljes címjegyzékét átvegye - mint ahogy ennek veszélyeire már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet az XDA androidos fejlesztői fórum, mikor a hívásokat felismerő cég a Cyanogennel partneri viszonyt kötött. Azt viszont nehéz megmagyarázni, hogy miért kér hozzáférést ennyi információhoz, vagy hozzáférhet-e beleegyezés nélkül is az adatokhoz a cég.

Egy közlemény tájékoztatta arról a Truecaller blog olvasóit múlt hónapban, hogy a Wileyfox Swift 2, Swift 2 Plus és Swift 2 X okostelefonokon az Android 7.1.1-től kezdve ez a szolgáltatás válik az új tárcsázóvá - eddig csak opcionálisan állt rendelkezésre. A leírás szerint ez az első ilyen jellegű kapcsolat Európában, mikor a tárcsázó helyét teljesen az app vette át.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A Wileyfox okostelefonjai 2015 óta kaphatóak Európában, amelyek a költségtakarékos kategóriában a legjobbak közé tartoznak, a tech újságírók "brit OnePlus" címmel is illetik. Egyik előnyeként a Cyanogen operációs rendszer futtatását szokták felhozni. Például a Trusted Reviews mostani ajánlójában felsorolt nyolc mobil közül kettő is Wileyfox, a nagyjából ötvenezer forintnak megfelelő árú Swift 2 és a nyolcvanezer forintos kategóriában lévő Swift 2 X is - mindkettő az új frissítéssel Truecaller tárcsázót kapott.

A Truecaller bejegyzése hozzáteszi, hogy aki nem szeretné az alkalmazást használni, deaktiválhatja (teljesen eltávolítani viszont nem lehet), és telepíthet helyette más, a Play Store-ban elérhető tárcsázót. Ezt válaszolta Martin Rünz kérdésére a Wileyfox ügyfélszolgálata is, amellett, hogy ha nem regisztrált a felhasználó a szolgáltatásba, akkor az hagyományos tárcsázóként működik. Ha regisztrál, azzal viszont tagja lesz a "Truecaller közösségnek" és megosztja címjegyzékét másokkal is. Az aktiválás megszüntetése és a telefonszámlista eltávolítása a megadott oldalon lehetséges. A válaszlevél végén viszont ez szerepelt: "Sajnos nem távolíthatja el a Truecallert mint alapvető tárcsázót, de ha szeretné, használhatja más szolgáltató alkalmazását." Arra a kérdésre, hogy ha a felhasználó nem regisztrál a szolgáltatásba, akkor biztosan semmilyen adatához nem férnek-e hozzá, az ügyfélszolgálat már nem válaszolt. Rünz végül letörölte a Truecaller alkalmazást, így a telefon tárcsázó nélkül maradt.

Hasonló a Truecallerhez a Google Caller ID szolgáltatása is, amely a Google felhőjében összegyűjtött adatokból igyekszik azonosítani a hívószámot, mint például a Google fiókok profiljaiból, akár Google+-ról kinyert adatok alapján. Ebben az esetben is kijelzi a rendszer a hívó fél nevét és fotóját, illetve be lehet jelölni a spamhívásokat - viszont nem köti össze a telefonjegyzékek információit, hanem a saját adatbázisából dolgozik, ami sokkal nagyobb a Truecaller szolgáltatásánál.

a címlapról