:

Szerző: Hlács Ferenc

2017. április 24. 11:57

Böngészőben folytatja karrierjét a uTorrent

Kockázatos lépésre szánta el magát a BitTorrent, a cég a webböngészőkbe költözteti népszerű torrentkliens felületét.

Fontos átalakulás elé néz a legnépszerűbb torrentkliens: a uTorrent hamarosan a böngészőkbe költözik a felület, BitTorrent tulajdonában lévő szoftver már a láthatáron lévő új verziója a felhasználók alapértelmezett webböngészőjéből lesz elérhető. A lépésről a BitTorrent alapítója, Bram Cohen a TorrentFreaknek nyilatkozva számolt be.

Az újítás abban a tekintetben időszerű a vállalat részéről, hogy a 150 millió havi aktív felhasználóval rendelkező torrentkliens az elmúlt néhány évben nem sokat változott - ugyanakkor kockázatos irányról van szó, hiszen az alapvetően átrajzolt szoftver sok felhasználót el is ijeszthet a cégtől. Éppen ezért a vállalat a megoldást első körben csak egy szűk réteg számára teszi elérhetővé, visszajelzéseikre pedig Cohen ígérete szerint kiemelten figyel majd. Az alapító komoly lehetőségeket lát a böngészős konstrukcióban, ahogy fogalmaz, az "egyszerűen jobb élmény lesz" a felhasználóknak. A cég várakozásai szerint különös tekintettel a videostreaming profitál majd a váltásból, a uTorrent ezzel nagyon hasonló élményt nyújthat majd az ismert és népszerű - és persze vitatott törvényességű - film- vagy sorozatnézős streaming weboldalakhoz, csak épp torrentekre építve. A böngészős uTorrent mindezek mellett modern widgetekkel is kiegészül majd.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek

Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

A senior horizonton túl: a staff meg a többiek Senior tapasztalati szint fölött van még pár egzotikus lépcsőfok, illetve a mögöttük rejtőző elvárások.

Noha a Cohen a böngészős integráció műszaki részleteire nem tért ki a TorrentFreakkel folytatott beszélgetésben, annyit elmondott, nem hoznak létre saját böngészőt, a megoldást mindenki az általa választott szoftverben, például Chrome-ban vagy Firefoxban veheti igénybe. Hogy a megoldás pontosan hogy is fog kinézni a végleges verzióban, mindenesetre még képlékeny, rengeteg múlik majd azon, hogy annak korai felhasználói pontosan hogy fogadják a váltást és milyen visszajelezéseket adnak a fejlesztőknek. Valószínűleg az uTorrent telepíthető, háttérben futó verziója megmarad, a UI (a vezérlőfelület) azonban teljesen webes alapokra kerül - valahogy úgy, ahogy például a Plex esetében.

Nem ez az első alkalom, hogy a uTorrent a böngészők felé kacsintgat, a cég korábban bevételének jelentős részét a webböngészőkbe telepíthető eszköztáraiból szerezte. Utóbbiak azonban, különösen ha azokkal több különböző szolgáltatás is megtalálja az ember böngészőjét, erősen vissza tudják fogni a felhasználói élményt, ezért a modern böngészőkben a fejlesztők a beépülő eszköztárak lehetőségeit erősen korlátozták. A torrentkliens ezért az utóbbi időben inkább a kliensen belüli hirdetésekre támaszkodik, ez vált fő bevételi forrásává.

De ugyanezen a területen kezdett tapogatózni a vállalat a 2014-ben leleplezett Project Maelstrom kezdeményezéssel is, amelyben egy P2P böngészőt hozott volna létre. A cég komoly ambíciókkal vágott neki a területnek, ahogy akkor fogalmazott, a szoftverrel a "következő internet alapkövét" tette volna le. Igaz a kezdeti visszajelzések a projekt kapcsán pozitívak voltak, termék soha nem lett belőle. Cohen ezért az akkori vezérigazgatót Jeremy Johnsont teszi felelőssé, aki a Maelstrom kezdeményezést újragondolva inkább egy saját ötletét vitte volna tovább, végül azonban egyiket sem sikerült megvalósítani, így saját terve mellett az eredeti projektet is bedöntötte.

A cégen belüli ellentétek tehát a BitTorrent, illetve a tulajdonában lévő uTorrent berkeiből sem hiányoznak, ugyanakkor a vállalat az elmúlt években a nyilvánosság felé is kivette a maga részét a botrányokból. A legnagyobb vihart a cég talán két éve, 2015 első felében kavarta, mikor kiderült, a kliens akkori verziójával egy kriptopénz-bányász program is települt a felhasználók gépeire, mellékes bevételkiegészítésként a cég számára. Tavaly nyáron szintén komoly visszatetszést váltott ki, hogy a uTorrentből mindenféle előzetes figyelmeztetés nélkül eltűntek az egészen addig széles körben használt hozzászólási, illetve értékelési lehetőségek, amelyekkel a felhasználók a különböző torrentek minőségét jelölhették. Legutóbb tavaly ősszel futott egy izmosabb bakiba a cég, ekkor mintegy 395 ezer felhasználójának adatait lopták el ismeretlenek, akik a uTorrent fórumait törték fel.

PR terén tehát a vállalat nincs a helyzet magaslatán, ennek fényében pedig még kockázatosabbnak látszik a böngészős integrációval előrevetített radikális váltás. A következő hónapokban mindenesetre kiderül, pontosan hogy képzeli el a torrentezés jövőjét a legnépszerűbb kliens fejlesztőcsapata.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 4. 17:11

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.