Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres

IBM: a bevétel lassan, a profit gyorsan olvad

Asztalos Olivér, 2017. április 19. 17:33

Baljós tendenciát mutat a nyereség alakulása, ami a bruttó nyereséghányaddal együtt csökken.

hirdetés

Sorozatban huszadik negyedévben csökkent az IBM bevétele az idei első negyedévben, az egy évvel ezelőtti, 18,68 milliárd dolláros forgalom 2,8 százalékkal, 18,15 milliárdra esett vissza. Ennél lényegesen rosszabb hír, hogy a profit meredekebben zuhant, a tavalyi 2 milliárdos nyereség 12,5 százalékkal, 1,75 milliárdra csökkent. Összehasonlítás gyanánt: két éve még 2,3 milliárd volt a haszon. A lefelé ívelő tendencia egyik nyilvánvaló oka, hogy a bruttó eredményhányad minden üzletágban csökkent.

A "kognitív megoldások" néven futó szoftveres részleg bevétele hajszálnyival nőtt, a tavalyi 3,97 milliárdos bevétel szerény 2 százalékkal 4,06 milliárdra kúszott fel, ami az árfolyamhatástól eltekintve az IBM szerint 2,8 százalékos növekedésnek felel meg. A részleget két részre bontja a vállalat, amelyekből a például a különböző szoftvermegoldásokat tartalmazó Solutions Software 5 százalékos növekedést, a Transaction Processing Software pedig 1 százalékos csökkenést könyvelt el.

Előbbi enyhén felfelé ívelő tendenciáját az analitikai és biztonsági termékek táplálták, miközben a SaaS termékek felől erős két számjegyű növekedést tapasztalt a vállalat. Az analitika oldaláról az on-premise adatbázisok és az adattárházak oldalán (DB2, Informix, és Netezza) mutatkozott nagyobb növekedés. A másik oldalon a z Systems middleware, a storage middleware, valamint a Software Defined Storage iránti érdeklődés nőtt, ennek köszönhető, hogy csak 1 százalékkal zsugorodott az eredmény.

A hardveres bevételek oldalán lényegesen rosszabb kép rajzolódik ki, a részleg bevétele ugyanis 16,8 (árfolyamhatással 16,1) százalékos zuhanást produkált. Ennek jelentős részéért a z-sorozatú mainframe-ek felelnek, úgy tűnik, a z13-as generáció bevezetését követő fellángolás tovább csökkent. Ezen változtathatnak majd az új rendszerek, amelyből az IBM ígérete szerint egy modell már idén, valamikor az év második felében befuthat.

Bár az IBM nem tér ki a Power-alapú rendszerekre, a következő generáció (POWER9) megjelenése az év második felére tehető, így valószínűleg kevesen választják a piacon lévő, egyre korosodó termékeket. Egyedül a tárolórendszerek produkáltak növekedés, az két számjegyű növekedést mutató all-flash termékeknek hála 7 százalékkal nőttek a storage eladások. Mindennek köszönhetően a hardverekből származó bevétel 18, a hozzájuk szükséges szoftverekből (operációs rendszerek) befolyó forgalom pedig 10 százalékot apadt.

A mostani negatív eredmények ellenére a szerverpiacon még mindig erős az IBM, viszonylag alacsony volumen mellett a drága rendszerek nagy forgalmat generálnak. Azt sem érdemes elfelejteni, hogy ezen termékek forgalma jellemzően nem egyenletes, így könnyen lehet, hogy az év második fele pozitív változást hoz.

Az IBM jelenlegi két legfontosabb lába az üzleti illetve informatikai szolgáltatásokat jelentő Global Business Services és Technology Services & Cloud Platforms enyhe visszaesést mutatott. Előbbi 3 (árfolyamhatással 1,9) százalékos csökkenéssel 4 milliárdos, utóbbi pedig 2,5 százalékos zsugorodással 8,2 milliárdos bevételt produkált.

Aggodalomra azonban nem ez, hanem a bruttó nyereséghányad csökkenése ad okot. A mutató minden részlegnél csökkent nagyjából 2-10 százalékponttal. Az egyik legnagyobb hanyatlást a hardveres részleg mutatta, itt egy év alatt 57,2-ről 47,5 százalékra zuhant az érték, a legkisebb csökkenést pedig a Technology Services & Cloud Platforms produkálta, ahol "csak" 2 százalékos volt a mérséklődés (40,9->38,9%). Az IBM ezért fokozatosan igyekszik leépíteni a hardveres és szoftveres bizniszeket és helyette az új generációs, jól skálázódó XaaS szolgáltatásokra átállni - ezeket "kognitív", illetve felhős nevezéktan alatt megtalálni a Nagy Kék kínálatában.

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
Miért érdekes a Kotlin? Tudd meg mi szól a nyelv mellett, és ismert meg 30 órás Modern Android fejlesztés Kotlin alapokon képzésünk oktatóit!