Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 30. 16:15

Vastag felárral érkeztek meg a parányi Optane SSD-k

A gyorsítótárként árult 16 és 32 gigabájtos modellek kapacitásukhoz képest igencsak drágák.

Immár hivatalosan is elrajtoltak az első konzumer Optane termékek. A 3D XPoint technológiára épülő SSD-ket gyorsítótárként kínálja az Intel, így azokhoz még szükség lesz egy másik meghajtóra is, ami az elképzelés szerint egy nagyobb kapacitású, olcsó merevlemez. A helyzetet bonyolítja az a szoftveres korlátozás, miszerint az Optane-alapú gyorsítótárazás csak az Intel legújabb csúcskategóriás, Z270-es chipkészletével működik, ráadásul e mellé az alaplapba mindenképpen Kaby Lake processzort kell pattintani.

A megoldás életképességére az árazás sincs kedvező hatással, ugyanis a parányi, mindössze 16 gigabájtos modellért nettó 44, a nagyobbik, 32 gigabájtosért pedig 77 dollárt kér az Intel. Utóbbihoz hasonló összegért már akár négyszer nagyobb kapacitású, 128 gigabájtos NAND-alapú SSD-t is kínál ugyanez a cég, ami ráadásul nem válogat az chipkészletek és processzorok között, jóformán bármilyen megfelelő csatolóval szerelt rendszerrel használható.

A vállalat ezért taktikusan a (lassú) merevlemezek tempójához hasonlítja a két Optane SSD tempóját. Az Intel szerint a gyorsítótárral szerelt rendszer háttértár teljesítménye akár tizennégyszeresére is nőhet, a Microsoft Outlook nagyjából hatszor, a Chrome böngésző pedig akár ötször gyorsabban is indulhat, a játékok betöltési ideje pedig 67 százalékot is gyorsulhat. Az Intel nyilvánvalóan szándékosan nem vetette össze NAND-alapú meghajtókkal az első Optane-t, ugyanis PC-s környezetben még a lassú és gyors SSD-k között is nehéz érezhető különbséget kimutatni, legfeljebb a szintetikus benchmarkok rajzolhatnak ki számottevő eltérést.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A specifikációk alapján amúgy egyes pontokon ígéretes az Optane, a meghajtók kis kapacitás ellenére magas IOPS értékekkel kecsegtetnek, 4 kB-os blokkal történő véletlenszerű olvasási és írási műveletek teljesítménye 300 000/70 000 IOPS-t adott meg az Intel. Ezzel szemben a strapabírás már inkább az átlagoshoz van közelebb, az 5 év garancia időtartamára lebontva napi 100 gigabájt írást, azaz összesen 182,5 tarabájtos TBW értéket adott meg az Intel.

Ahogy korábban részleteztük, a gyorsítótáraknak nem jósolunk túl nagy sikert, az apró meghajtókat valószínűleg csak valamilyen kényszer szülhette, az első igazán versenyképes, konzumer Optane SSD-kre tovább kell várni.

a címlapról