Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 21. 16:27

Olcsó iPad és piros iPhone az Apple-től

Csendben frissítette termékpalettáját a cupertinói vállalat, forradalmi újítás nincs, de csalódásra így sincs ok.

Egy régi-új iPadre, egy új iPhone színárnyalatra, és néhány apróbb finomhangolásra futotta az Apple szokásos tavaszi napfordulós bejelentése. Ennek értelmében búcsúzik az iPad Air sorozat, a csupán két tagig nőtt széria helyét az újjáélesztett "sima" iPad veszi át, ami az épp egy éve bemutatott iPhone SE-hez hasonlóan egy több készülékből összelegózott termék. Cserébe igencsak barátságos, nem sokkal több mint 300 dolláros az árcímke, amivel az első iPad Minivel holtversenyben a legolcsóbb Apple táblagépnek számít az új iPad, már amennyiben nem vesszük figyelembe a három év alatt több árleszállításon átesett, egészen tegnapig a kínálat részét képző iPad Mini 2-t. A kedvező ár mögött a Chromebook sikere állhat, a Google koncepciója ugyanis az elmúlt években komolyan beleharapott az oktatási célokra vásárolt iPadek részesedésébe.

Újrahasznosított design

A hivatalos specifikációk alapján a legújabb (5. generációs? 2017-es?) iPad az első iPad Air házát viszi tovább, a friss táblagép tömege és méretei ugyanis pontosan egyeznek a 2013 novemberében bemutatott készülékével, ami ezzel remélhetőleg a 8820 mAh-s akkumulátort is megörökölte, hisz ez az iPad Air 2-nél és a kisebbik iPad Prónál is nagyjából 20 százalékkal nagyobb kapacitást jelentene 1,4 milliméterrel vastagabb házért és 32 gramm tömegért cserébe.

Az iPad Air 2-höz képest további különbséget jelent a processzor, a táblagépbe ugyanis egy kigyúrtabb, X-es modell helyett az iPhone 6s-ből és az iPhone SE-ből ismerős Apple A9 került. Ez az Air 2 mindmáig kakukktojásnak számító hárommagos A8X-éhez képest eggyel kevesebb CPU magot kínál, cserébe viszont a két mag lényegesen erősebb, összességében tehát CPU teljesítményben előrelépésnek számít az Apple eddigi legsikeresebb fejlesztése, az A9.

GPU tekintetében már más a helyzet, ugyanis itt az A8X nyolcklaszteres GXA6850-ével egy hatklaszteres GT7600 áll szembe, cserébe utóbbi architektúrálisan fejlettebb, így összességében hasonló megjelenítési tempóra lehet képes az A9, lényegesen alacsonyabb fogyasztás mellett. Kérdőjeles a memória kapacitása, de ehhez jó eséllyel nem nyúlt az Apple, A9-cel szerelt készüléket pedig mindeddig nem láttunk 2 gigabájttal kevesebb memóriával, így valószínűleg az új iPadbe is épp ennyi jutott.

Ezzel nagyjából véget is ért az iPad Air 2-höz viszonyított változások sora, a (retina) kijelző az iPad Airekből ismert 9,7 hüvelykes, 2048x1536 képpontos felbontású darab, illetve kamerák terén sem történt változás, maradt a 8 megapixeles hátlapi, és az 1,2 magpixeles előlapi komponens az ujjlenyomat-olvasóval együtt. A kisebbik iPad Prótól semmit sem örökölt a készülék, tehát se True Tone kijelző, se négy hangszóró, se hátlapi vaku, de az Apple Pencil vagy a Smart Keyboard sem kompatibilis a készülékkel.

Az újdonságok hiányát kedvező árazással kompenzálja az Apple, a legújabb iPad ugyanis hivatalosan nettó 329 dolláros (bruttó 133 000 forintos) árcímkével kerül piacra, amely egyezik az eddigi legalacsonyabb kezdőárral, ugyanekkora összeggel nyitott 2012 őszén a legelső iPad Mini, aminek csak az egészen tegnapig kínálat részét képző utód iPad Mini 2 ment alá nettó 279 dollárral, bár ehhez több mint három év kellett. A kedvező ár mellett jó hír, hogy ötödik iPadből sem lesz 16 gigabájtos modell, 32 és 128 gigabájtos háttértárral kerül piacra a táblagép, ami természetesen LTE modemmel szerelve is elérhető lesz, némi felárért cserébe.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Ezzel párhuzamosan egyetlen modellre szűkült az iPad Mini paletta, mostantól csak 128 gigabájtos háttértárral rendelhető a legkisebb iPad, ami így mindössze 7000 forinttal olcsóbb az ugyancsak 128-as új iPadnél. Mindez akár a Mini sorozat végnapjait is sugallhatja, a legkisebb Apple táblagép helyére lassan a most bejelentett modell kerülhet, miközben a felsőházba két új iPad Pro, egy 10,5 és egy új 12,9 hüvelykes érkezik, amelyek bemutatását április első felére pletykálják.

Piros iPhone 7 és hizlalt iPhone SE

Az iPad mellett iPhone 7 kínálatot színesítette tovább az Apple, (PRODUCT)RED Special Edition név alatt egy limitált példányszámú, piros-fehér készülék jelent meg, amely sötét lakk fekete (jet black, vagy kozmoszfekete) modellhez hasonlóan csak 128 és 256 gigabájtos kapacitással kerülnek piacra, ami bruttó 294 990 forintos kezdőárat jelent, igaz az összeg egy részével a Global Fund HIV- és AIDS-ellenes programját támogatja az Apple.

Végül, de nem utolsó sorban enyhe frissítést kapott a ma épp egy éves iPhone SE. A parányi készülék mostantól 16 helyett 32, 64 helyett pedig 128 gigabájtos háttértárral vásárolható meg, változatlan áron, ami bruttó 159 000 forintos kezdőösszeget jelent. A lépésnek valószínűleg prózai oka van, elfogytak a raktárból a korábban felhalmozott 16 és 64 gigabájtos chipek, és olcsóbb kizárólag 32 és 128 (valamint 256) gigabájtos komponenseket rendelni, miközben nagyobb kapacitással némileg vonzóbbá tehetőek a készülékek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról