Szerző: Asztalos Olivér

2016. március 22. 09:30

iPhone SE: az Apple mentőövet dob önmagának

Új iPhone és iPad modellel bonyolítja tovább a lassan átláthatatlanná bővülő termékkínálatát az Apple. A cég már a kis piaci résekre vadászik, mind az iPhone SE, mind az új iPad Pro modell rétegtermék lehet.

Végre lehullott a lepel a legújabb 4 hüvelykes iPhone-ról, mely rendhagyó módon az iPhone 5s közvetlen utódjaként debütált. Az Apple tehát hallgatott a vásárlók igényeire, a kisebb készülékhez ragaszkodó felhasználók is kaptak frissítési alternatívát, ráadásul minimális kompromisszumot kell kötniük, az iPhone SE alig tud kevesebbet mint az iPhone 6s, viszont mindeközben a csúcsmodellnél lényegesen olcsóbb. Az iPhone mellett befutott a 9,7 hüvelykes iPad Pro, illetve elérhetővé vált az Apple mobilos operációs rendszerének legújabb verziója, az iOS 9.3.

iPhone SE, az Apple legújabb "olcsó" készüléke

A közép-európai idő szerint tegnap este hatkor elrajtolt előadás leginkább várt felvonása most is az iPhone-ra vonatkozott, és bár jó ideje tudni lehetett, hogy nem a következő abszolút csúcskészülékről fog lehullani a lepel, az érdeklődés most is meglehetősen nagy volt. Az iPhone 5s közvetlen utódjáról, a régi mini-iPhone hagyomány örököséről már hónapok óta keringenek pletykák. Január végén még úgy festett, hogy egy kompromisszumos új modellt rak össze az Apple, amelyben keveri a néhány éves, elavult technológiát az újabb iPhone-ok komponenseivel. Mindez végül csak részben bizonyult igaznak, az iPhone 6 összetevőit csak nyomokban tartalmazza iPhone SE-ben, az új parányi iPhone a jelentős újítások nagy részét ugyanis az iPhone 6s-től kapta.

 

A készülék külsőre szinte teljesen megegyezik az iPhone 5s-sel, a házhoz (szerencsére) nem nyúltak a tervezők, csak a színválaszték bővült. Ez azt jelenti, hogy az iPhone SE megőrizte az 5-ös határozott éleit és továbbvitte az iPhone-sorozat sokak által eddigi legjobbnak tartott formatervét. A színpaletta megegyezik az iPhone 6s-ével, az ezüst, arany, és asztroszürke mellett a rozéarany opció is megjelent. Az okostelefon tömege sem változott, a 6s-sel debütált új, erősebb alumínium-ötvözet most nem kapott szerepet, aminek pozitív oldala, hogy a készülék tömege csupán egy grammal nőtt az 5s értékéhez képest. A kijelző szintén az 5s hagyatéka, a 4 hüvelykes IPS panel felbontása maradt 1136x640, ami egyben azt is jelenti, hogy a 3D Touch (vagy Force Touch), azaz a nyomásérzékeny gesztusvezérlés kimaradt, ez továbbra is a 6s készülékek (és az Apple Watch) privilégiuma.

A készülék belsejéhez már határozottan nyúlt hozzá a gyártó. A legfontosabb újítás, hogy a rendszerchip a cég csúcslapkája, az Apple A9 lett. Ezt egy az egyben az iPhone 6s-ből emelték át a tervezők, ami jó ómen, a sebességgel valószínűleg jó darabig nem lesz gond, ami időtállóvá teheti az új készüléket. CPU-erőben az A9-es alkalmazásprocesszor még mindig a leggyorsabbak között van, egyszálas végrehajtásban pedig verhetetlen. Ahogy a tavalyi 6s bemutató alkalmával, úgy most sem esett szó a memória méretéről, azaz egyelőre nem tudni, hogy az Apple A9 felbukkanása magával hozta-e a 2 gigabájt rendszermemóriát. Mivel a processzor és a memória lapkáját egybetokozzák, illetve a memóriaárak a padlón vannak, így annak van nagyobb realitása, hogy az Apple ezzel nem spórolt, ugyanakkor erre mérget egyelőre ne vegyünk.

Az Apple mérései szerint az iPhone SE processzorerőt tekintve kétszer gyorsabb az iPhone 5s-nél, melyben még a két generációval korábbi A7-es rendszerchip található, a grafikus gyorsító esetében pedig háromszoros a szorzó, ugyanis az A9-ben található PowerVR Series7XT GT7600 ennyivel nagyobb teljesítményre képes mint a lassan három évvel ezelőtti modell. Mindez kissé faramuci módon azt jelenti, hogy az iPhone SE az iPhone 6-nál is számottevően gyorsabb, miközben árban az alá pozicionálta az új modellt az Apple.

A készülék hátlapján található első számú kamera is az iPhone 6s-ből került át, ami így 12 megapixeles, ehhez pedig egy dupla, kéttónusú vaku társul. A 4K videók rögzítésére megoldott, támogatott a Live Photos, illetve a másodpercenkénti 240 képkockás lassított felvétel is. A régi készülékház jól mutatja, hogy a vastagabb kivitelnek is vannak előnyei, ugyanis a lassan négy éves, még az iPhone 5-tel debütált dizájnban végre kényelmesen elfért a kamera, az optika nem domborodik ki a hátlapból. Az előlapi kamera már az 5s-ben található komponenshez hasonlít, a felbontása 1,2 megapixel, ugyanakkor az optikai fényereje kissé gyengébb, f/2,2 helyett f/2,4 szerepel a specifikációban, mely különbség ugyanakkor a gyakorlatban elhanyagolható lehet.

Adatkapcsolatok tekintetében az iPhone 6 képességeit örökölte az iPhone SE, így az integrált LTE modem Cat 6 helyett csak Cat 4-képes, azaz a készülék "csupán" 150 megabites letöltési sebességet produkálhat. Wi-Fi terén megjelent a 802.11ac támogatást, legfeljebb 433 Mbps átviteli sebesség mellett, és természetesen a Bluetooth 4.2-es verziója is jelen van. Az Apple számára fontos piacok miatt az NFC, ezzel együtt pedig az Apple Pay támogatás is bekerült az iPhone SE funkciói közé.

Az Apple a Touch ID-ról nem beszélt, melynek támogatása nem kérdés, ugyanakkor a hallgatás arra utal, hogy maradt a korábbi, iPhone 5s-ben és 6-ban megtalálható első verzió, ami a 6s megoldásához képest lassabb ujjlenyomat felismerést produkál, nagyobb hibaaránnyal. Sokak számára ennél fontosabb lehet az akkuidő, melyre már kitért a vállalat. Az akkumulátor kapacitásáról nem esett szó, ugyanakkor az Apple 25-50 százalékos javulásról beszélt az iPhone 5s-hez képest, ami nagy részt valószínűleg hipermodern A9-es rendszerchip hozadéka.

Mire lesz elég a mentőöv?

Az új, 4 hüvelykes iPhone megjelenése már jó ideje téma volt, amit az Apple évekig sikeresen halogatott, most viszont jó oka volt a frissítésre a látszólag lépéskényszerbe került vállalatnak. A közelmúltban napvilágot látott előrejelzések mindegyike szerint jelentős visszaesés várható az iPhone-eladásokban az idei első negyedév során. A legpesszimistább becslés szerint ötödével fog zuhanni az Apple okostelefonjainak forgalma az előző év hasonló időszakához képest, a tavaly január-márciusi időszakban értékesített 61,1 millió darabhoz képest 50 millió körülire.

Az Apple tehát kimondva-kimondatlanul is nagy reményeket fűz a rendhagyó iPhone-hoz, melynek hatása ugyanakkor csak a második negyedévtől lehet érezhető. Az előadás során elhangzott, hogy a tavalyi évben több mint 30 millió 4 hüvelykes modell fogyott. Tekintve, hogy ezalatt összesen 230 millió iPhone-t adott el az Apple, ez nagyon kevés, mindössze 13 százalékot jelent. Persze nem csodálkozhatunk, ezt a méretkategóriát az Apple gyakorlatilag feladta, új modellekkel csak a nagyobb kategóriákban jelentkezett a cég.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Emellett az Apple kiemelte, hogy a jelenlegi iPhone penetráció nagyjából 38 százaléka rendelkezik 4 hüvelykes készülékkel, ami a vállalat számára jelenleg rendkívüli jelentőséggel bíró Kínában már 68 százalék. Az Apple egyértelműen arra számít, hogy az iPhone SE-vel meg tudja szólítani ezt a tömeget, a kisebb készülékekhez ragaszkodó vásárlókat rábírja a cserére.

A specifikáció szerint erre a vállalatnak lehet esélye, az iPhone SE megkapta a 6s két leginkább fontos fejlesztését, az A9-es rendszerchipet és a 12 megapixeles kamerát. Ráadásul mindehhez egy az Apple árlistáját ismerve barátinak nevezhető összeg társul, a legkisebb, 16 gigabájtos iPhone SE 400 dolláros listaáron lesz rendelhető, míg a nagyobbik, 64 gigabájtos verzióért 500 dollárt kér majd a vállalat. Az iPhone 6s ennél 250, az iPhone 6 pedig 150 dollárral drágább, ráadásul utóbbi a kijelző méretétől eltekintve kevesebbet tud a legújabb 4 hüvelykes modellnél. Érdemes felidézni az anno olcsó iPhone-ként debütált iPhone 5c árát is. Az Apple a műanyagházas iPhone 5-öt 350 dolláros árcédulával indította útnak, mely nem aratott osztatlan sikert. Az iPhone SE ennél 50 dollárral drágább, cserébe viszont tényleg csúcshardvert vonultat fel. Hogy mindez elég lesz-e a sikerhez, az néhány hónap múlva kiderül.

A legújabb 4 hüvelykes iPhone március 24-től rendelhető, a készülékeket pedig 31-től szállítja a vállalat. Első körben USA, Kanada, Egyesült Királyság, Franciaország, Németország, Ausztrália, Hong Kong, Szingapúr és Japán részesül az új készülékekből, és az Apple ígérete szerint május végéig 110 országban válik elérhetővé az iPhone SE, ezek közé jó eséllyel Magyarország is bejut majd.

Az iPad Pro is összement

A kisebb okostelefon mellett egy kisebb táblagépet is, egészen pontosan egy kisebb iPad Prót is bemutatott az Apple. Ahogy a neve is elárulja, ez gyakorlatilag a tavaly ősszel bemutatott 12,9 hüvelykes iPad Pro kistestvére, mely az iPad Air 2-től veszi át a stafétát. A kijelző ennek megfelelően nem változott, maradt a 2048x1536 felbontású LCD panel, ami egy az iPad Air modellekéhez nagyon hasonló házba illeszkedik, az új készülék mérete és tömege nem változott, viszont a színválaszték ebben az esetben is bővült a rozéarany opcióval.

A képernyő a korábbihoz képest 40 százalékkal kevésbé tükröződik, fényereje pedig 25 százalékkal magasabb, miközben támogatja az úgynevezett wide color gamutot (DCI-P3). (Az iPad Air 2 és a 12,9 hüvelykes iPad Pro csak az sRGB színteret támogatja.) Szintén a képernyőhöz kapcsolódó, immár hardveres fejlesztés a True Tone display. A technológia két darab négycsatornás szenzorral figyeli a környezeti fény hőmérsékletét, melyhez hozzáigazítja a kijelzőpanel értékét, ezzel elkerülve az esetlegesen zavaró különbségeket.

Ahogy az iPhone SE-nél, úgy a 9,7 hüvelykes iPad Pro esetében is a legerősebb (tabletes) rendszerchip került a gépbe, az első iPad Pro esetében látott Apple A9X, melynek teljesítményére egészen biztosan nem lehet panasz. A memória mérete egyelőre itt sem ismert, de az iPhone-hoz hasonlóan valószínűleg 4 gigabájtból lehet majd gazdálkodni.

A hátlapi kamera is frissült, a kisebbik iPad Próba ugyancsak az iPhone 6s-ből ismert 12 megapixeles megoldás került, azaz a 4K videók rögzítésére megoldott, támogatott a Live Photos, illetve a másodpercenkénti 240 képkockás lassított felvétel is. Az optikai mellé ugyanakkor egy ez eddig iPaden sosem látott komponens, a vaku is megjelent, ráadásul egyből a dupla, kéttónusú variáns, mely a hátlapból kidomborodó kamera alatt kapott helyet. Örvendhetnek tehát azok, akik a 10 colos tablettel szeretnek képeket készíteni.

Az Apple legújabb táblagépe megörökölte nagyobbik iPad Pro hangrendszerét, azaz a gép mindkét végébe került egy pár hangszóró. A sztereó élmény így már bármilyen orientáció mellett biztosított, hisz a csatornák a képpel együtt fordulnak a helyes irányba. Az összesen négy hangszóró már a 12,9 hüvelykes tablet esetében is megfelelően tiszta, és szükség szerint hangos élményt nyújtott, mely valószínűleg 9,7 hüvelyken sem változott.

Az extra hangszórók mellett Smart Connector nevű hármas érintkezősor is megjelent, melyhez a külső billentyűzet vagy dokkoló kapcsolódhat, az Apple el is készítette a 9,7 hüvelykes variánshoz passzoló klaviatúrát. Emellett az Apple Pencil támogatása is megjelent, a tavaly bemutatott ceruza a most bemutatott táblagéppel is működik.

Az legújabb iPad egy apró, de lényeges módosítást is magában hordoz. A 9,7 hüvelykes tablet ugyanis elsőként tartalmazza beágyazva, azaz gyakorlatilag az alaplapra forrasztva a cég saját tervezésű SIM kártyáját, az Apple SIM-et. Bár emellett még a Nano-SIM foglalat is jelen van, mindez a következő lépés lehet a vállalat korábbi tervében, mely szerint az Apple idővel a szolgáltatóválasztás (és váltás) lehetőségét is teljesen a saját kezébe venné.

Az Apple kisebbik, 9,7 hüvelykes iPad Prója 200 dollárral olcsóbban kerül fel a polcokra, a 32 gigabájtos variáns 600 dollár lesz, a 64-es 750 dollár, illetve megjelenik a 256 gigabájtos opció, amiért 900 dollárt kér az Apple. Ezzel párhuzamosan a nagyobbik iPad Pro is megkapta a negyed terabájtos háttértár lehetőségét, az iPad Air 2 kezdőára pedig 400 dollárra mérséklődik.

Az okosóra és a TV

A vállalat egy rövid kitérő erejéig Apple Watchra és az Apple TV-re is kitért. Az okosórához új, nylon szíjakat jelentett be a cég, de ennél jóval fontosabb, hogy az Apple árat csökkent, a Watch árcédulájából 50 dollárt nyes le, így mostantól 300 dollártól indul az okosóra. Az árcsökkentés kapcsán rögtön elindult a találgatás befektetői körökben, hogy ez egy agresszív piacszerzési lépés volt-e az Apple részéről, vagy a mérsékelt sikert arató termék (és mérsékelt sikert arató termékkategória) berúgására tesz-e újabb kísérletet a cég.

Az Apple szerint nagyon pörögnek a negyedik generációs Apple TV eladásai, amit néhány hasznos frissítéssel serkentenének tovább. A legújabb rendszerszoftver telepítése után megjelenik az iPhone-oknál már ismert (akár magyar nyelven is működő) diktálás, Sirivel az App Store is vezérelhetővé válik, támogatott lesz az iCloud Photo Library és a Live Photos megjelenítés. És immár lehet a kezdőképernyőn mappákat létrehozni, ha valakinek eddig erre lett volna igénye.

A legújabb iOS is befutott

Az aktuális iOS verzió legfrissebb, 9.3-as alverziójának megjelenését nem túl meglepő módon épp a tegnapi eseményre időzítette az Apple, mely többek között az Apple TV esetében imént felsorolt új funkciókat is elhozza. Az iPhone és az iPad esetében nincs meglepetés, az újdonságok az elmúlt hónapokban már napvilágot láttak.

A prezentációban első helyen említették a Night Shift névre hallgató funkciót, mely PC-n népszerű (és egy ideig iPhone-ra is elérhető) f.lux alkalmazás rendszerszintű megfelelője: az napnyugtakor kapcsol be, és a kijelző színhőmérsékletét tolja a skála melegebb vége felé, az eszközök így kevesebb kék fénynek teszik ki a szemet, utóbbi ugyanis mesterségesen éberen tartja a felhasználót.

Az Apple emellett jegyzetappját, illetve a News alkalmazást is frissíti, előbbiben az érzékenyebbnek vélt jegyzetek védhetők le ujjlenyomattal utóbbi pedig a személyre szabott tartalmak ajánlásában erősít, illetve már a hírfolyamból lejátszhatóvá teszi a beágyazott videókat, iPhone-on pedig a telefont vízszintesen tartva is használható.

A vállalat ezeken túl az autós integráción is csiszolt, a CarPlay támogatással érkező járművek érintőkijelzőin az iOS 9.3-mal az Apple Music ajánlásai között is lehetőség van válogatni, illetve a Nearby funkcióval cég térképszoftvere a közelben lévő töltőállomásokhoz, éttermekhez is elvezet.

Többfelhasználós működés - de csak ha nagyon muszáj

Az új rendszer egyik várva-várt újdonsága a többfelhasználós működés, vagyis egy-egy eszközre (esetünkben tabletre) több felhasználó is be tud jelentkezni, a fiókok között pedig gond nélkül lehet váltani. Sajnos a megoldást üzleti okokból kizárólag oktatási-iskolai környezetben aktiválja az Apple, ezen a piacon a cég a windowsos laptopok és Chromebookok ellen nevezi az iPadet, itt elengedhetetlen ez a funkcionalitás: az iskolákban a felhasználók tetszőleges iPaden bejelentkezve rögtön hozzáférhetnek saját dokumentumaikhoz és alkalmazásaikhoz - a fiatalabb tanulók pedig egy egyszerűbb, négyjegyű PIN-t is használhatnak a bejelentkezéshez. Az otthoni felhasználók számára nincs könnyítés, a mantra továbbra is az egy felhasználó - egy iPad.

Az iOS 9.3 ezen felül számos kisebb módosítást, illetve hibajavítást is tartalmaz. A frissítés mérete iPhone-ok esetében 300 megabájt körül mozog, és tegnaptól az iOS 9-cel kompatibilis készülékek mindegyike számára elérhető.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.

bigscreen

10

Nagyot álmodik képernyőből a Yettel

2024. április 17. 09:58

A cég 5G-s hálózata tulajdonképpen a legjobb az országban, a piaci számokban azonban ez egyelőre kevéssé látszik.