Szerző: Bodnár Ádám

2000. október 10. 16:17

A gyengülő PC-eladások ellenére jó eredmény várható az AMD-nél

[CNet] Főleg a vállalati PC-piac gyengülésére és az európai eladások visszaesésére hivatkozva az Intel és több PC-gyártó is profit figyelmeztetést tett közzé az utóbbi hetekben, de az AMD helyzete változatlanul stabil maradt - vélik az elemzők.

Az AMD szerdán teszi közzé utolsó pénzügyi negyedévének adatait, az előrejelzések szerint 1,26 milliárd dolláros forgalom mellett 212 millió dollár körüli nyereség várható. Az AMD-nek a legutóbbi volt egymás után a harmadik nyereséges negyedéve és a legjobb úton halad abba az irányba, hogy 1995 után ismét pozitív mérleggel zárja az évet. A gyengülő PC-eladások ellenére az AMD Athlon proceszorai több, mint 3,6 millió példányban keltek el, és ellentétben az Intel-lel szerencsére nem voltak gyártási problémái.

Tulajdonképpen jelen estben az AMD profitálhat abból, hogy nincs túl erősen jelen a vállalati piacon, hiszen ennek a piacnak a zuhanása késztette a nagy gyártókat a profit figyelmeztetések közzétételére, amelynek nyomán a részfényárfolyamok meredeken zuhanni kezdtek.

A nagy cégek gyengélkedésének másik oka az Euro alacsony árfolyama, amiből az AMD - drezdai gyára révén - megint csak hasznot húzhat, hiszen alacsonyabbak lehetnek a gyártási költségek. Ráadásul a cég igen erősen jelen van a flash memóriák piacán is, amely az utóbbi időben - a mobiltelefonok és kéziszámítógépek révén - hihetetlenül megerősödött és kielégítetlen kereslettel kell szembenéznie.

Az AMD jó negyedéve ellenére nem ül a babérjain, pár héten belül bemutatja 1,2 GHz sebességű Athlon és 800 MHz-es Duron processzorát. 2001 első negyedévére az AMD x86 processzorok órajele pedig minden bizonnyal eléri majd az 1,5 GHz-et.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról