Szerző: Asztalos Olivér

2017. március 17. 15:29

Leereszkedett a felhőből az Oracle Database 12c

Fél évnyi felhős árválkodás után megérkezett a legfrissebb Oracle Database helyben futtatható verziója. Egyelőre csak a Solaris és Linux alatt futtatható verziók érhetőek el, de várhatóan később a Windows verzió is megérkezik.

Közel fél évnyi várakozást követően megérkezett az Oracle Database 12c Release 2 (vagy 12cR2, esetleg 12.2) on-premise, azaz helyben futtatható verziója. A tavaly szeptemberi OpenWorldön elrajtolt adatbázisplatform a vállalat "cloud first" stratégiájának megfelelően hónapokig csak és kizárólag felhős szolgáltatásként volt elérhető, mostantól azonban helyben telepített Linux (x86 64-bit) és Oracle Solaris (SPARC 64-bit és x86 64-bit) rendszerekkel is használható a termék. A Windows Serveren futtatható verzióról egyelőre nincs konkrétum, de ahogy az előd, úgy várhatóan a szóban forgó 12cR2 is megjelenik majd a Microsoft operációs rendszerére.

Az Oracle Database 12.2 számos újítással kecsegtet, például az előd 12cR1-ben bemutatkozott pluggable database (melynek keretében a konténeradatbázisok erőforrásain az azokba "behúzott" adatbázisok megosztoznak, de az egyes alkalmazások felé önálló Oracle DB példányokként látszanak) esetében fontos fejlesztés, hogy a konténerenként futtatható PDB-k száma 252-ról 4096-ra emelkedett. Ez azt jelenti, hogy igény szerint akár még egy igazán nagy vállalat is behúzhatja (szinte) minden adatbázisát egyetlen konténerbe, ha azok kiszolgálását az alatta lévő hardver bírja szuflával.

Szintén a PDB-hez kapcsolódik, hogy erőforrás-priorizálás lehetőségei körébe a CPU és az I/O erőforrások mellé a memória is bekerült, továbbá a mostani verziótól a példányizolációt manuálisan is lehet szabályozni. A 12.2-ben ráadásul már nem csak infrastrukturális erőforrásokon, hanem egyes alkalmazásobjektumokon (metadata, kód, adat) is tudnak osztozni az egy konténerbe tartozó adatbázisok. A közös objektumokat használó adatbázisok frissítése is egyszerűbbé válik, elég valamit egyszer frissíteni és onnantól az összes azt használó adatbázis naprakész.

A 12.2-es kiadásban helyet kapott a sharding (darabolás) lehetősége, melynek segítségével adatbázisokat több szerver között lehet elosztani a műveletek jobb párhuzamosítása, és így a teljesítmény vagy a megbízhatóság növelése végett. Az azonosítók hossza 30 bájtról 128 bájtra nőtt, az eredetileg 10g kiadásban bevezetett Automatic Workload Repository (AWR) teljesítménymérő funkció pedig a 12.2-ben Active Data Guard példányokon is használható. A hot cloning a PDB-k futásidejű, leállítás nélküli klónozására vagy migrációjára ad lehetőséget akár szerverek, adatközpontok vagy privát és az Oracle publikus felhője között.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

A legfrissebb kiadásban az Active Data Guard példányokon is lehet már futtatni memóriaalapú valósidejű analitikai lekérdezéseket, így szükség esetén tehermentesíteni lehet a fő adatbázist, és a készenléti adatbázisokat akár az éles adatbázistól eltérő adatokkal is fel lehet tölteni. A 12.2-ben az úgynevezett memória-hőtérkép (heat map) alapján az Oracle Database automatikusan vagy konfigurált szabályoknak megfelelően telíti és üríti a memóriát.

Fókuszban a felhős "pénznyomtató"

Az Oracle egy ideje már hangoztatja, hogy legújabb üzleti stratégiájának egyik alapköve a (konkurenseinél is hasonlóan végbemenő) felhős átállás, amellyel a vállalat hosszabb távú, kiszámíthatóbb eredményt produkálhat. A cég ezen a területen viszonylag "új fiúnak" számít, így továbbra is erőfeszítést jelent, hogy az on-premise működő alkalmazásokat SaaS-modellben, saját kiszolgálókról is elérhetővé tudja tenni a cég. Az Oracle tavaly alaposan átalakította értékesítőinek pénzügyi ösztönzési rendszerét is, hogy azok a jelenlegi és leendő ügyfeleknek minél inkább a felhős szolgáltatásokat "tolják". Az átalakulás jól látszik a pénzügyi eredményeken, a tavaly decemberben zárult negyedév alapján a szoftver- és platformszolgáltatások robbanásszerű, 81 százalékos ugrást produkáltak. Ehhez ráadásul igencsak vastag, 61 százalékos üzemi eredményhányad társult, a cél pedig még ennél is jóval magasabb, a cég várakozásai szerint idővel 80 százalékot fog elérni a profitmarzs.

a címlapról