Szerző: Habók Lilla

2017. március 1. 15:14

Jön a Google új konferenciahívós alkalmazása

Megjelent a Google Meet oldala és alkalmazása az App Store-ban. Hivatalos bejelentés még nem történt meg és a funkciók még nem működnek, de úgy látszik, a G Suite alkalmazások közt a Hangoutsot hamarosan a Meet váltja fel.

Feltűnt egy új alkalmazás a Google kínálatában, Meet by Google Hangouts néven, amely várhatóan az irodai felhasználásra szánt G Suite kínálatában lesz megtalálható, és ahogy a nevéből is látszik, a Hangouts céges videokonferencia változatát fogja megvalósítani. Az új szolgáltatás egyelőre nem jelenik meg az irodai csomagok alkalmazáslistájában, de a közelgő bevezetés jelei már több helyen megfigyelhetőek. A meet.google.com oldal hazánkban is elérhető, sőt magyar nyelven írja ki az üzeneteket, azonban a funkciók még nem működnek. A TechCrunch pedig a App Store-ban megjelent alkalmazásról is beszámol, amely valószínűleg egyelőre csak az amerikai felhasználók számára látható információs oldal - érdekes módon a Google Play-en még ez sem található, pedig jellemzően a cég inkább a saját alkalmazásboltjában szokott "szivárogtatni".

A megszokott Hangouts felülettel ellentétben, az új webalkalmazás nem chatfelületet vagy híváslistát jelenít meg, hanem megbeszéléskód megadását kéri, akár a felhasználó naptáreseményeivel összefüggésben, akár anélkül. Első belépéskor a Meet szokásos figyelmeztetést küldi a kamera és a mikrofon bekapcsolásáról, majd a kapcsolódó eszközt később meg lehet változtatni a beállítások menüben. A hálózat menüpontban pedig a küldési és a fogadási maximum felbontást lehet kiválasztani, amely alapértelmezetten 720p, de emellett 360p is választható, illetve a fogadásnál az opciók között szerepel a "csak hang" is, ha a felhasználó még kevésbé szeretné terhelni a hálózatot. Ezek mellett csak egy visszajelzés gomb szerepel, amellyel a hibát és egy képernyőképet lehet megosztani a fejlesztőkkel.

Az App Store-ban közölt adatok szerint a Meet a Hangouts szolgáltatás irodabarát verziója, amely a videochaten kívül ugyanúgy lehetőséget kínál a csoportos videóhívásokra. Ebben az esetben kiterjesztett kapacitással, mivel a Hangouts beszélgetésben legfeljebb tíz fő vehet részt, a Meet harminc résztvevőig támogatja a nagy felbontású videobeszélgetést. A rendszer integrálható a G Suite Gmail fiókokkal és naptárakkal - ebben az esetben az app listázza a következő megbeszélések helyét, időpontját, tárgyát és más résztvevőit, majd egy gombnyomással csatlakozni lehet ezekhez a videotárgyalásokhoz. Hívás közben a Hangoutsban megszokottaknak megfelelően látszik, hogy kik a megbeszélés résztvevői és éppen ki beszél közülük.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Egyetlen megkötés a G Suite csomagváltozatok közt, hogy a behívószámos csatlakozás csak az Enterprise prémium irodai programcsomagban áll majd rendelkezésre (tehát a Basic és Business csomagnak nem lesz része), amelynek nincs a honlapon közölt havidíja, csak egyéni ajánlatkéréssel lehet rá előfizetni. A plusz funkció teszi lehetővé, hogy az úton lévő felhasználók is csatlakozhassanak, ha például nincs internetelérés vagy nem okostelefont használnak a híváshoz.

Már a lakossági felhasználókat célzó Google Duo és Allo megjelenésekor is felmerült, hogy a cég a Hangouts szolgáltatást valószínűleg inkább a vállalatok igényeire fogja átszabni. Ennek jeleként idén januárban bejelentette a fejlesztőknek a Google+ Hangouts API kivezetését, és felvásárolta a konferenciahívások hangzását javító svéd Limes Audiot. Azt még mindig nem lehet tudni, hogy a Meet megjelenésével a korábbi Hangouts meg fog-e szűnni, főleg, hogy ennek is van üzleti verziója, amelyhez legfeljebb 25 személy csatlakozhat egyszerre, és a naptár is integrálható. A Meet előnyei az elődjével és a konkurenciával (például Skype for Business, Cisco Spark vagy WebEx) szemben várhatóan akkor derülnek ki, mikor a Google hivatalosan bejelenti az új szolgáltatást.

a címlapról