Szerző: Hlács Ferenc

2017. február 23. 09:30

Tízéves a Vodafone fejlődő országokat célzó mobilfizési szolgáltatása

Tíz éve működik, és már a közel harmincmillió felhasználót tömörít a Vodafone M-Pesa mobilfizetési szolgáltatása. Az SMS-re építő megoldás alapvető banki szolgáltatásokat is elérhetővé tesz, azokkal pedig a feltörekvő régiókat célozza.

Valószínűleg sokaknak az Apple Pay vagy Android Pay az első ami beugrik amikor mobilfizetésről van szó, azonban már jóval azok megjelenése előtt is léteztek mobilfizetési szolgáltatások - ilyen többek között a Vodafone M-Pesa, amely bevezetésének már tizedik évfordulóját ünnepli. Noha a szolgáltatás a fejlett régiókban messze nem közismert, egyáltalán nem rétegtermékről van szó, ugyanis az M-Pesa nem kevesebb mint 29,5 millió aktív ügyfelet szolgál ki.

A termékkel a szolgáltató elsősorban a feltörekvő területeket célozza, ennek megfelelően használatához nincs szükség okostelefonra - noha a 2007-es rajt óta a szolgáltatás már saját appot is kapott. Az M-Pesa jelenleg tíz országban érhető el, Albániában, a Kongói Demokratikus Köztársaságban, Egyiptomban, Ghánában, Indiában, Kenyában, Lesothoban, Mozambikban, Romániában és Tanzániában használható. A terméket először a Vodafone kenyai partnere, a Safaricom vezette be 2007-ben. A szolgáltatásban a felhasználók PIN kóddal biztosított SMS üzenetekkel végezhetnek tranzakciókat, azzal különböző kereskedőknél vásárolhatnak, illetve egymásnak is küldhetnek pénzt. A telefonos M-Pesa fiókokból az ügyfelek a szolgáltatást működtető vállalat ügynökein keresztül készpénzt is kivehetnek, illetve ugyanígy befizetésre is lehetőségük van.

01:24
 

Vodafone – az M-Pesa 10 éve, Patrick

Még több videó

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak

Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Nagy pénz, nagy szívás: útravaló csúcstámadó IT-soknak Az informatikai vezetősködés sokak álma, de az árnyoldalaival kevesen vannak tisztában.

Az alapvető funkciópaletta a szolgáltatás népszerűsödésével gyorsan bővült, az utalások mellett megjelent a közüzemi számlák befizetésének lehetősége, sőt, a bérek és nyugdíjak, illetve az állami juttatások kifizetéséhez is igénybe veszik. A kezdeményezéshez ráadásul már a KBC és CBA bankok is csatlakoztak, amelyek szolgáltatásait az M-Pesa ügyfelek online megvásárolhatják, így kamatozó mobilmegtakarítások, kis összegű mikro-hitelek is elérhetők számukra, az olyan kiegészítő szolgáltatásokkal mint az M-Swari vagy az M-Pawa. Mindezek mellett az M-Tiba nevű megoldással akár kifejezetten orvosi kezelésre is lehetősé van pénzt félretenni, küldeni vagy költeni. 2009-ben a portfóliót a Vodafone nemzetközi pénzátutalási lehetőséggel bővítette, Kenya és Tanzánia között.

A közel harmincmillió ügyfél által használt szolgáltatásban tavaly összesen mintegy 6 milliárd ügyletet dolgoztak fel, a Vodafone szerint a rendszerben 2016 decemberében másodpercenként 529 tranzakció pörgött le. Az M-Pesára az elmúlt években több egészségügyi szolgáltatás is felépült, a fenti fizetési módokon túl azzal Tanzániában megoszthatók a kórházba szállítás költségei, Észak-Tanzániában pedig egy a taxihálózatra építő, sürgősségi kismamaszállító szolgáltatást is az M-Pesa finanszíroz. Lesothoban a szolgáltatásra építő mobil klinikák mintegy 200 falunak biztosítanak egészségügyi alapellátást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról