Szerző: Habók Lilla

2017. február 16. 14:01:00

Döntöttek az EU tagállamok: lesz tartalom-roaming

Előrelépés történt az EU-s szerzői jogi újraszabályozásban, egyelőre a 2015-ös tervezetből csak egy elemben, a "tartalom-roaming" kérdésében született megállapodás a tagállamok közt.

Megállapodott az Európai Bizottság, az Európai Parlament, valamint az EU tagállamok az Európán belüli mobilitás, azaz a tartalom-roaming kérdésében. A megállapodás értelmében az európai állampolgároknak az EU-n belül mindenhol igénybe kell majd tudni venni a meglévő előfizetéseiket az online szolgáltatásokra, tehát például a magyar Netflix előfizetőknek Bulgáriában is hozzá kell férnie a Magyarországon elérhető videókhoz. Ugyanez vonatkozik bármely más videotárra (például HBO Go, Amazon Prime), online televíziószolgáltatásra, videojáték-piactérre (Steam, Origin), zenei szolgáltatásra (Spotify, Deezer, Google Music) vagy akár e-könyvre.

A problémát az jelenti, hogy az online tartalomszolgáltatók ellenőrzik ugyan az előfizető lakóhely szerinti országát például a fizetés módja, a helyhez kötött internetszerződés vagy az IP-cím alapján, de jellemzően nem teszik lehetővé a tartalmakhoz való hozzáférést más országokban a szerzői jogi gátak miatt, mivel a jogtulajdonosok az országonkénti eltérő licencelési feltételekben érdekeltek. Ennek eredményeként az országhatárok meghatározzák a hozzáférést a tartalmakhoz, és ugyan a szerzői jogi kérdések alapjaiban most sem változnak, de a felhasználónak a döntés értelmében külföldi utazásaikor is meg kell tudnia nyitni azokat a tartalmakat, amelyeket otthon is meg tud az előfizetése szerint.

Ha az új szabály életbe lép, akkor annak betartása kötelező lesz minden olyan online szolgáltatónak, amely előfizetési díj ellenében kínálja tartalmait. A térítésmentesen kínált tartalmak gazdái, például online közszolgálati televíziók és rádiók dönthetnek arról, hogy a regisztrált felhasználóknak felkínálják a hordozhatóságot, de számukra ez nem lesz kötelező feltétel.

A témakör még mindig a Digitális egységes piac (Digital Single Market) megteremtésére irányul, ezen belül is az uniós szerzői jogi újraszabályozásra, a tervezet 2015-ös megjelenése óta viszont ez az "első kézzelfogható lépés" a javasolt korszerűsítés felé - írja a Bizottság közleménye. A megállapodás a szerzői jogok mellett érinti az e-kereskedelem és a területi alapú tartalomkorlátozás (geo-blocking) elemeit is a DSM stratégiájában.

Mi történik egy mobilappal a születése után? Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel.

"A mai megállapodás kézzelfogható előnyökkel jár az európai fogyasztók számára. Akik az otthonukban előfizetéssel rendelkeznek, a jövőben Európán belül utazva is zavartalanul élvezhetik kedvenc sorozataikat, zenecsatornáikat, sportközvetítéseiket. Ez fontos újabb lépés a digitális tartalmak egységes piacán meglévő akadályok lebontása felé." - nyilatkozta Andrus Ansip, a digitális egységes piacért felelős alelnök.

Egyelőre mindez egy megállapodást jelent, amelyet a későbbiekben még az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia. Amennyiben ez megtörténik, az új szabályok 2018 elejétől érvénybe lépnek minden EU tagállamban. A szolgáltatóknak és a jogtulajdonosoknak 9 hónapos felkészülési idejük lesz az új szabályok alkalmazására. A hozzáférés lehetősége azért is lenne sürgős és fontos, mivel 2017. június 15-től a mobilinternet-szolgáltatásokra vonatkozó új roaming-szabályok is életbe lépnek, és onnantól kezdve a felhasználók Európán belül saját belföldi árakon használhatják a mobilinternetet, és férhetnek hozzá az említett tartalmakhoz.

A tartalom-roaming csak az egyik eleme volt az uniós szerzői jogok újraszabályozásáról szóló tervezetnek, amelyről most megállapodás született. Emellett azonban még nincs döntés a kiegészítő szerzői jogról a cikkekből készült kivonatokra vonatkozóan, a "panoráma-szabadságról" azaz a szerzői jogvédelem alatt álló épületek fotózhatóságáról, vagy a szerzői jogi kivételek uniós minimumáról. A Bizottság döntése ezekben a kérdésekben is várható a közeljövőben.

a címlapról

Hirdetés

Mi történik egy mobilappal a születése után?

2020. február 28. 07:51

Legtöbbször sajnos semmi. Ezen próbálunk változtatni egy ingyenes appmenedzsment meetuppal és egy 30 órás képzéssel. A store-ban való megjelenés az igazi munka kezdete: mérés, mérés, mérés, adat, felhasználói visszajelzések kezelése, ASO, monetizálás, marketing... és így tovább.