Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Megegyezés született a roaming nagykereskedelmi áráról

Koi Tamás, 2017. február 01. 10:30
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

A nyártól a mobilos előfizetők számára megszűnhetnek az Európai Unió állampolgárai számára a mobiltelefonálás extra költségei a nemzetközösség tagállamain belül, ugyanakkor az operátorok egymással továbbra is kötelesek elszámolni a használat alapján. Egy tegnap született megegyezés valamennyi terhet levesz a szolgáltatók válláról - bár nem mindenki jár egyformán jól az alacsonyabb nagykereskedelmi árakkal.

hirdetés

Noha 2017. június 15-ét követően az egyéni és céges mobilfelhasználók számára megszűnik a mobiltelefon-használat felára az Európai Unión belül (roaming, vagy barangolás), a hatályos szabályozás szerint a mobilszolgáltatók továbbra is számlázhatnak egymásnak használat-arányosan a roaming hívásokért, az adatforgalomért vagy éppen az SMS-ekért. Ennek a nagykereskedelmi díjnak a maximális mértékét szintén jogszabályok rögzítik, melyekről mindeddig hosszas vita zajlott EU-s jogalkotói és szakmai körökben.

Ennek a vitának tehet a végére pontot az a kompromisszumos megállapodás, mellyel tegnap állt elő az Európai Tanács és a Parlament, felülírva ezzel az Európai Bizottság által előterjesztett nagykereskedelmi feltételeket. Az új nagykereskedelmi ársapkákkal jobban járhatnak egyes mobilszolgáltatók, illetve adott esetben egyes felhasználók is, hiszen az operátorok bizonyos, szigorúan szabályozott esetekben átháríthatják a barangolás során képződő saját költségeiket a fogyasztókra.

A megegyezés alapján, a Tanács és a Parlament javaslata szerint a roaming percdíj nagykereskedelmi ára az eredetileg tervezett nettó 0,04 euróról 0,032 euróra csökken, illetve sávosan, jelentősen csökken az adatforgalom nagykereskedelmi díja is. Ez az eredetileg, fixen megállapított, gigabájtonkénti 8,5 euró helyett június 15-től 7,75 euró, 2018. január 1-től 6 euró, 2019. január 1-től 4,5 euró, 2020. január 1-től 3,5 euró lesz, majd ezt követően 2022-ig évente 0,5 euróval tovább csökken.

Az új nagykereskedelmi díjakról szóló megegyezés - különösen az adatforgalom kapcsán - a felek szerint elkerülhetetlen ahhoz, hogy a mobilszolgáltatók teljesen fel tudják számolni a roaming extra költségeit az EU-n belül. Hiába rendelkezik ugyanis szabályozás a kiskereskedelmi árakról, a nagykereskedelmi díjaknak indirekt módon hatásuk van a fogyasztói árakra is, a jogalkotó szerint pedig ezek az árak elég alacsonyak ahhoz, hogy a piaci versenyt ne befolyásolják hátrányosan.

Az adatforgalomra vonatozó, sávosan csökkenő nagykereskedelmi árak különösen kedvező helyzetbe hozhatják a kisebb szolgáltatókat, illetve virtuális operátorokat, melyek jellemzően rosszabb tárgyalási alappal indulnak a nagy európai telkókkal, ha a nagykereskedelmi roaming költségekről kell egyeztetni. Az új megállapodással emellett jól járhatnak az azokban az országokban üzemelő mobilszolgáltatók, melyekből jellemzően több turista utazik más EU-s tagállamokba, mint amennyi beutazik (tipikusan ilyenek például a skandináv országok).

Facebook

Mit gondolsz? Mondd el!

Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.