Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 26. 09:30

A játékosok tartják a lelket a PC-piacban

A gamer konfigurációk eladásai fittyet hánynak a teljes PC-piac csökkenő tendenciájára, a tavalyi növekedés az elemzőket is meglepte.

Miközben a komplett PC-piac csendben agonizál, addig a játékosoknak szánt konfigurációk, komponensek, illetve különféle kiegészítők piaca virágzik - állítja a Jon Peddie Research friss elemzésére hivatkozva az Ars Technica. A JPR számai alapján a tavalyi év felülmúlta az előzetes várakozásokat, az eladások 23 százalékkal szárnyalták túl a piackutató 2015-ös prognózisát, ami 24,6 milliárd dollárral számolt, a végül elért 30,34 milliárdos szintet pedig csak 2018-ra tartotta reálisnak.

Az elemzés szerint az alapvető feladatok (böngészés, kommunikáció, stb.) kiszolgálásához épített PC-k szerepét szépen lassan szinte teljesen átveszik a mobil eszközök, helyükre (részben) pedig nagyrészt gamer konfigurációk, vagy munkaállomások érkeznek, ami valamelyest lassítja a teljes piac konszolidációját.

A különféle csúcs termékek értékesítésében továbbra is Amerika és Európa vezet, itt kelnek el legnagyobb értékben felsőkategóriás játékos PC-k. Ezzel szemben az APAC (Ázsia Csendes-óceáni térség) összességében a legnagyobb és leggyorsabban növekvő piac, tavaly több mint 11 milliárd dollár értékben keltek el termékek a régióban, ami 9,61 százalékos növekedést jelentett. A kedvező számok egyik fő oka, hogy a régióban (különösen Kínában) nem túl népszerű a konzol, így a PC-nek gyakorlatilag alig van konkurenciája a kategóriában.

Mindent vivő munkahelyek

Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Mindent vivő munkahelyek Mindig voltak olyan informatikai munkahelyek, melyek nagyon jól fekszenek az önéletrajzban.

Szintén érdekes az egyes kategóriák alakulása, az ebből kirajzolódott kép ugyanis változást mutat. A belépő szintű PC-k eladása csökkent, 26-ról 22 százalékra esett vissza, amivel párhuzamosan a középkategóriás konfigurációk nyertek teret, 31-ről 35 százalékra nőtt a részesedésük, 43 százalékot meghagyva a legnépszerűbb (és legdrágább), csúcskategóriás rendszereknek.

a címlapról