Szerző: Gálffy Csaba

2017. január 12. 17:00

PC-piac: a kicsiknek a legrosszabb

Tovább folyik a PC-piac gyors ütemű konszolidációja, a nagyobb gyártók sikerrel tudtak növekedni, míg a kisebbek általánosan zsugorodtak. Stabilizálódtak az eladások.

Újra zsugorodott a PC-piac, az asztali és noteszgépekből együtt 70,2 millió darab fogyott 2016 negyedik negyedévében, míg egy évvel korábban a karácsonyi szezon még 71,3 milliós értékesítést generált. Az 1,5 százalékos visszaesés ugyanakkor nem rossz hír, a korábbi meredek esés után ez már a stabilizáció felé vezető utat mutatja - mondja az IDC friss jelentése.

A csúcson szokás szerint a Lenovo áll, 1,7 százalékos növekedést produkálva 15,7 milliós értékesített darabszámmal és 22,4 százalékos részedéssel. A cégnek nem tett jót a japán és a kínai piac szenvedése az IDC szerint, de az európai és amerikai ünnepi vásárlási hullámot jól sikerült meglovagolni, így sikerült megszakítani a hat egymást követő negyedéves zsugorodást.

Szorosan a kínaiak nyomában a HP, 15,3 milliós darabszámmal már egész közel került a piacvezetőhöz, a 6,6 százalékos növekedéssel számottevően, 20,1 százalékról 21,7 százalékra tudta emelni a részesedését. A cég elsősorban az Egyesült Államokban volt erős, de az EMEA és kínai-japán piacon is kiválóan teljesített.

A dobogóra a Dell fért még fel, kereken 11 millió PC-vel és 15,7 százalékos részesedéssel - egyébként 2011 után most sikerült újra átlépni ezt a bűvös korlátot, ebben segített a kimondottan erős, 8,2 százalékos növekedés. Az IDC szerint a Dell kiegyensúlyozottan jó teljesítményt nyújtott, a cég mind a notebookok, mind a desktopok piacán sikeresnek bizonyult, ráadásul minden régióban nőni tudott éves szinten.

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori

Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Égbe révedő informatikusok: az Időkép-sztori Mi fán terem az előrejelzés, hogy milyen infrastruktúra dolgozik az Időkép alatt, mi várható a deep learning modellek térnyerésével?

Az Apple csípte el a negyedik helyet, a céget az új MacBook Pro modellek rántották ki a bajból az IDC szerint - ez alapján a vásárlók jobban fogadták a gépeket, mint a kritikusok.  A cég eladásai így is zsugorodtak, de csupán minimális, 1 százalékpont alatti mértékben, így stabilizálta piaci pozícióját 5,3 milliós értékesítéssel és 7,5 százalékos részesedéssel.

Az ötödik helyre pedig a rossz évet zárt Asus kapaszkodott fel, a cég különösen az Egyesült Államokban veszített piacot, ezzel az egész évben élvezett negyedik helyét is fel kellett adnia. A cég 5,2 milliós volumenig jutott a negyedik negyedévben, ami 11,3 százalékos esés tavalyhoz viszonyítva.

A globális top 5-ből kiesett mára az Acer, így a cég számai immár az "egyéb" kategóriában szerepelnek.

Konszolidáció

A negyedév legfontosabb trendje mégis a konszolidáció, magyarán a nagyok nagyobbak lettek, a kicsik pedig kisebbek. A top 5 gyártó összesített részesedése 2015 év végén még csak 71,6 százalékpontot tett ki, ezzel szemben 2016 végén már 74,6 százalékra nőtt.  Ezalatt az "egyéb" kategória által értékesített összvolumen 20,2 millió darabról 17,8 millió darabra esett vissza, 11,9 százaléknyi esést produkálva.

Metodológia: az IDC az asztali és hordozató számítógépeket méri (beleértve a munkaállomásokat), de nem tartoznak a számokba a tabletek és az x86-os szerverek. A "kettétéphető" gépek (mint a Microsoft Surface) nem számítanak PC-nek e definíció szerint. Az értékesített volumen a gyártók által leszállított gépek számát jelenti, beleértve az értékesítési csatornákban lévő PC-ket is.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról