Szerző: Asztalos Olivér

2017. január 24. 14:30

A Samsung kisajátítja a Qualcomm új csúcsprocesszorát

Idén is a Samsung profitálhat elsőként a legújabb Snapdragon képességeiből, a bérgyártói szerepért cserébe kap limitált idejű exkluzivitást a cég a Galaxy S8-hoz.

Az összes Snapdragon 835-as chipre igényt tart közelgő új csúcskészülékének, a Galaxy S8 rajtjához a Samsung. A forgatókönyv nem meglepő, hisz a lapkák termelését is a dél-koreai vállalat, pontosan annak bérgyártó részlege végzi, a megállapodás pedig valószínűleg most is exkluzivitást kínál az okostelefonokat is gyártó Samsung Electronics-nak.

A Qualcomm legújabb csúcsprocesszora ugyanis a Samsung vadiúj, 10 nanométeres gyártástechnológiáján készül, amelynek kihozatal a korábbi pletykák alapján még nem érte el az optimális szintet, ami a kvázi tökéletes lapkák limitált számában mutatkozik meg. A konkurensek számára mindez különösen rossz hír lehet, a többi gyártó így legkorábban májusban, vagy azt követően dobhat piacra Snapdragon 835-tel szerelt csúcskészüléket.

A forgatókönyv nem új, a két cég ugyanezt játszotta tavaly, akkor a chiptervező 14 nanométeres FinFET gyártástechnológiájának második, LPP iterációját kapta meg elsőként Qualcomm egy néhány hónapos exkluzív ellátásért cserébe. A megállapodásból mindkét fél profitál, hisz a Samsung ezzel biztos(abb) alapokon tudhatja az amerikai piachoz szükséges Snapdragon-ellátást, miközben a Qualcomm processzorainak gyártását biztosíthatja be a piacon elérhető egyik legfejlettebb gyártástechnológiával.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda

Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

Színfalak mögött: így épül egy szoftverfejlesztő iroda Betekintést nyújtunk olyan folyamatokba, melyek sokszor teljesen láthatatlanok a munkavállalók számára.

A Snapdragon 835 specifikációit megütő lapkák számának megfelelő ütemű növekedését lassíthatja, hogy azzal párhuzamosan már a Samsung saját tervezésű, Exynos 8895 processzora is a gyártósorokon van. A korábbi forgatókönyvnek megfelelően a Galaxy S8 az amerikai piacot Snapdragonnal, az összes többit pedig Exynos-szal fedheti le. Előbbihez a szolgáltatók ragaszkodnak, a Qualcomm processzorába épített modemmel ugyanis garantáltan jól működik az összes hálózat, az Apple is hasonló a megfontolásból ragaszkodik ilyen modemekhez a hazai piacon értékesített iPhone modellekben.

Több forrás szerint mindez azt is jelentheti, hogy rendhagyó módon az amerikai piacon csak később jelenik meg a Galaxy S8. Az európai és ázsiai régióra jelenleg április közepi rajtot jósolnak a híradások, aminél az amerikai piac akár egy vagy másfél hónappal is később kaphatja meg a Samsung új zászlóshajóját. Mindez azt is jelenti, hogy a konkurensek közeljövőben megjelenő csúcskészülékei még az előző generációs Snapdragonnal érkezhetnek, az LG G6-ból és a HTC U Ultrából például a tavalyi Snapdragon 821 köszönhet majd vissza, ami bizonyos mértékű hátrányt jelenthet a Samsunggal szemben, amelynek mértékére a Snapdragon 835 gyakorlati teljesítménye adja majd meg a pontos választ.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról

GITHUB

0

Elérhetővé vált a GitHub Copilot Enterprise

2024. február 29. 11:34

Az előzetes után általánosan hozzáférhetővé vált a GitHubon a Copilot új szintje, ami a szervezetek belsős kódbázisa alapján segíti a fejlesztőket.